İndikator İle Yatırım Yapmak | Borsa Günlüğüm
Sayın okurum,
Borsa İstanbul'da hareketli bir haftayı daha geride bırakıyoruz. Endeks 24 Kasım 2022 Perşembe gününü %0.08'lik bir artışla 4858.21 puandan kapattı. BİST100 endeksi bu haftaki seyrinde 70 ila 85 RSI değerlerinde hoplayıp durdu. Grafiğe bakarsanız adeta yolda seken bir plastik topun hareketini çizdiğini görürsünüz. Hafta ortasında %4'leri bulan yükselişin yavaşlaması bende, 25 Kasım Cuma günü, yani bugün yatırımcıların kar realizasyonları yaparak enkdeksi aşağı yönlü çevirecekleri intibaını uyandırdı. RSI değerinden gördüğüm bu.
RSI değeri bu kadar önemli mi?
Teknik analizde kullanılan RSI değeri, bir hissenin fiyatının yükselme veya düşme hızının değişimini gösterdiği için yatırımcıların sık sık kullandığı önemli bir metriktir. Bu değer 70'in üstüne çıktığında ilgili endeks aşırı alım bölgesine girer. Yani endeks çok yükselmiştir ve düşme ihtimali vardır. Bunun nedeni o endeksin belirttiği hisseden, incelenen aralıkta çok sayıda yatırımcının fiyat yükselterek alım yapmış olmalarıdır. Yatırım yapılan enstruman yeterice değerlendiğinde her yatırımcının aklından aynı şey geçer. Satıp karını almak. Diğer bir tabirle kar realizasyonu.
Yatırımcısı, yeterince yükselen hisse senedini satarken genelde fiyatı bir miktar düşürür. Bunu hemen yeni bir alıcı bulabilmesi için yapar. Çünkü borsada hisse senedi alım satım işi, aslında hisse senetlerinin bir yatırımcıdan diğerine el değiştirmesidir. Yani bir fiyattan satılan her hissenin mutlaka o fiyattan bir alıcısının olması gerekir. Aksi taktirde satılmak istenen hisse yatırımcısının elinde kalır. Aynen bir manavın satamadığı domateslerinin elinde kalması gibi.
Verilen her satış emri bir öncekine göre daha düşük fiyattan olacağından hisse fiyatı düşmeye başlar. Bu duurumda yükselerek satış miktarı azaldığından RSI eğrisinin de aşağı yönlü olduğnu görürsünüz. Dolayısıyla RSI eğrisi size hissenin ne yönde ve ne kadar hızla gittiğini gösterir.
Gideceğini değil, gittiğini!
Burası önemli. Teknik analiz yaparken RSI, Bollinger, Kaufmann vs pek çok indikatör kullanırız. Bu indikatörlerin ya da göstergelerin amacı gerçekleşen işlemlerdeki hareketleri istatistiki hesplamalarla işlemektir. Bu işlemlerin sonucu çeşitli grafiklere dökülerek size gösterilir. Gösterilen veriler aslında birer sonuçtur. Olmuş bitmiş şeylerdir. Olacak olanı göstermez. Yani indikatörler geçmişi işleyip size gösterir.
Bu bilginin ışığında, verileri incelerken aslında bir tarih kitabı okuduğunuzu unutmayın. Artık ne Hititler var ne de Urartular ne de Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı. Peki biz tarihi neden okuruz? Çünkü bulunduğumuz coğrafyada yaşamış medeniyetler ne gibi koşullara maruz kalmışsa biz de benzeri koşullarla mücadele etmek zorundayız. Geçmişe bakarak ders alır, önlemler alır ve gelecek planları kurarız.
Borsada da yatırım yaparken sadece hisse senedinize değil, borsanın genel indeksine de bakmak ve ona göre bir plan yapmak gerekir. RSI ve benzeri indikatörlerden faydalanarak bir takım hareket verilerini inceleyip, geçmiş verilerin günümüzdekilerle benzer grafikler çizip çizmediğine bakılmalı. Hem hisseniz için hem de endeksin tamamı için geçmiş yıllarda benzer seviyelerde meydana gelen değişimleri yüksek ihtimalle aynı şekilde tekrar edecektir. Unutmayın endeks puanının ya da hisse senedi değerinin tek başına bir önemi yok. Önemli olan değişim hızı.
Elbetteki bu zamanın şartları ile 1 sene öncesinin ekonomik durumu bir değil. Borsa son zamanlarda hiç olmadığı kadar çok yeni yerli yatırımcı aldı. Konut ve araba fiyatlarının durması, altın ve döviz alım satımının karsız oluşu ve diğer vadeli yatırım araçlarının pek bir şey vaad etmemesi sebebiyle çok sayıda yatırımcı borsaya yöneldi. Bu da endeksin tavan yapmasına neden oldu. Buna Merkez bankamızın Suudi Arabistan ve Küba gibi diğer ülkelerin merkez bankalarıyla yaptıkları anlaşmaların ve diğer yurt dışı iş birliği anlaşmalarının da payı olabilir.
Piyasada çok sayıda acemi borsacı var!
Ben de aslında bu sene başına kadar borsadan bihaberdim. Piyasada geçirdiğim 11 aylık sürenin ardından en azından her ay aylık maaşımın yarısı kadarını da borsadan kazanmayı başardım. Bu sürecin sonunda etrafıma baktığımda hemen herkesin bir şekilde borsaya para yatırdığını görüyorum. Borsanın yeni bir kazanç kapısı olduğunu farkeden insan sayısı artıyor. Borsada kazanmak da var kaybetmek de. Bu yeni yatırımcılar ise henüz para kaybetmediler. Borsada yaşanacak sert bir düşüş ya da balinaların yapacağı sarsıcı bir kuyruk darbesi hemen bu acemi yatırımcıların zararla da olsa satış yapıp kaçmalarına neden olabilir. Bu durum hisse senetlerinin geçmiş yıllar nazaran daha hızlı düşmesine neden olabilir. Bu etmenler de zamanın ekonomik şartlarının getridiği bir realite olarak düşünülmelidir.
Bitiriş
Bu kadar şeyi neden anlattım? Aslında sayın okurum, sadece sizinle hoş bir sohbet ettik. İzlenimlerimi ve bildiğim şeyleri size aktardım. Umarım keyif almışsınızdır. İndikatörleri bir falcı, bir kahin olarak görmeyin. Onları bir tarih kitabı olarak düşünün. Onlardaki verilerde aslında Hissenin ve Borsa endeksinin geçmişini okuduğunuzu unutmayın. Zamanın şartları ile değerlendirin ve yatırımınızı ona göre yapın. Sadece indikatörle amel etmeyin.
Hepinize bol kazançlar diliyorum.
Not : Burada anlattıklarım yatırım tavsiyesi değildir. Zaten şunu alın bunu satın da demedim.
Yorumlar
Yorum Gönder