Borsada Güvenli Yatırım Nasıl Yapılır?

Yatırım yapmak, parayı çalıştırarak kazanmak kulağa hoş geliyor. Peki ya zarar etme korkusu?



Okyanusa açılmaya hazırlanın!

    Yatırım dünyasına yelken açmış olan çiçeği burnunda yatırımcılar için en yaygın korku kötü yatırım yapma korkusudur. Çoğu şeyde olduğu gibi bu konuya da "bir iş nasıl başlarsa öyle devam eder" mantığıyla yaklaşıldığı için kötü başlangıç yapma korkusu insanların yatırım araçlarına bir nevi para tuzağı önyargısıyla bakmalarına neden olmuştur. Halbuki bu doğru değildir. Çünkü yatırım dünyası, hatalardan ders çıkarma ve hataların öğrettiklerini uygulama üzerine kuruludur.


Yine mi okul? Yine mi ders? Hayır değil! Bu başka.

Bu dünyada en çok kazananlar genelde en çok hata yapan ve bu hataları doğru analiz edenlerdir. Hiçbir yatırımcı ömür boyu sürekli kazanamaz. Arada kayıplar da yaşar. Kayıplarından aldığı derslere iyi çalışarak daha doğru yatırımlarla zararlarını kapatır ve bir ömür boyu aldığı derslerin meyvelerini yemeye devam eder. Yatırım yap-kaybet-öğren, hatalarını düzelt-tekrar yatırım yap ve kazan. Bu çember böyle devam eder. Yatırım dünyası, yatırımcılara ders verir ve dersine iyi çalışanları mutlaka ödüllendirir. Borsada da en çok ders veren ve en çok kazandıran yatırım araçlarından biridir. bazen yok yere para kaybettirse de yola devam edenlere mutlaka kazandırır.


Genelde borsada bir hisseyi gördüğünüz zaman onun en yüksek olduğu ana denk gelir. Çünkü yükseliş yapan hisselerden çok bahsedilir. Aynı bizim geçmiş yazılarda Ereğli'den bahsettiğimiz gibi. Eğer belirli bir süre hisselerin gidişatını takip etmeden borsaya girerseniz muhtemelen pahalı hisselerden alırsınız. Eğer ilk başlangıçta hemen kar edenlerdenseniz, kendiniz şanslı sayabilirsiniz. Ama ister yatırıma kar ederek başlayın, ister zarar edin, mutlaka bu dünyanın büyük dinamiklerini, kural koyucularını tanıyın. Bunlara biz büyük yatırımcı ya da amiyane tabiriyle BALİNA diyoruz. Küçük yatırımcı, okyanusta naibini arayan minik bir balığa benzer. Hisseler arasında kulaç atar, hisse senetleri alır ve minik kar kırıntılarını toplayarak yatırım sepetini büyümeye çalışır. Bazı hisseler çok parlak renklidir. Yükselişleri cazip bir yem gibi önlerinde durur. Ve bizim minik balığımız kar etme arzusuyla bu hisselerden almaya başlar.


Acaba bu hisselerde bir tuzak mı var? Anlatalım...

Bu alımların sonu hüsran olur maalesef. Genel bir kural vardır "Eğer bir hisseden küçük yatırımcının haberi varsa o hisse düşmeye başlayacak demektir." Çoğu kez böyle olur. Hisseyi aldığınız gibi hemen düşmeye başlar. Sanki düşmek için sizi bekliyordur. Evet bu doğru. Aslında düşmek için sizi bekliyor. Çünkü bu oyunu kuranlar yani balinalar bir araya gelip hisseleri yükseltmeye başlıyorlar. Olayı başlatan kendileri olduğu için hissenin en avantajlı fiyatları hep onlarda oluyor.

Ardından hissedeki kıpırdanmayı gören diğer yatırımcılar da alım yapmaya başlıyorlar. Bu hissenin çok daha hızlı yükselmesini sağlıyor. Öyle ki oluşan işlem hacmi balinaların yaptıklarının kat kat üstüne çıkıyor. Tam da bu esnada dikine yükselmiş ışıl ışıl yanan yeşil mumları görüyor ve onların büyüsüne kapılıyor küçük yatırımcı(ben de bir küçük yatırımcıyım). 

Ardından hemen bir hevesle daha fazla yükselmeden, fırsat kaçmasan o hisseden almak istiyorsunuz. Hazır rüzgar yukarı doğru eserken yelkenleri açmak. Hemen FOMO(fear of missing out - kaçırma korkusu) etkisine kapılıyorsunuz ve birikiminizi birden yatırıveriyorsunuz. 


Ve yatırım tuzağı kapandı...

Ama artık çok geçtir. Çünkü o parlak sevimli yeşil mumlar aslında büyük yatırımcıların başlattıkları manipülasyonun son noktasına ulaşması yüzünden o kadar parlak, çekici ve iştah kabartıcıdır. Maalesef yemi yutuyorsunuz. Eğer şanslıysanız yükseliş birkaç gün daha sürüyor. Eğer bu esnada hissesini aldığınız şirketle ilgili araştırmalar yapıp durumunu öğrendiyseniz hemen hisseleri satıp bu işten karlı bir şekilde çıkabilirsiniz. Çoğu kez küçük yatırımcı bu araştırmayı yapmaz. Sadece Trading View ekranından grafiği izler.

Hisse siz aldıktan hemen sonra düşmeye başlar. Ya da siz grafiğe aldanıp gereğinden fazla beklersiniz. Bazı yatırımcılar ilk düşüşlerin ardından hemen çıkar. Az bir zararlar kurtulur. Ama bazısı da çıkacak diye ısrarla bekler. İşte bu büyük bir hatadır. Çünkü o yükselen sevimli yeşil mumcuklar artık yerlerini dikine çekiç formundaki kırmızı çizgilere ve kızıl kızıl yanan mumlara bırakmıştır. Her gün biraz daha kötüye gider. Yatırımlarınız eriyordur. Bu andan sonra yapabileceğiniz tek şey aylar boyunca balinaların bir daha gelmesini beklemektir. O zamana kadar hisse grafiğinde adeta yaprak kımıldamayacaktır. Aynı belgeselde olduğu gibi balinalar koca ağzıyla tüm minik balıkları midelerine indirdikten sonra arkalarında nasıl boş bir okyanus bırakıyorlarsa, bu operasyonun ardından da hisse grafiklerinde o şekilde hareketsiz bir seyir izler.


Ee borsada güvenli yatırımı nasıl yapacağız?

Sonun cevabı aslında oldukça basit. Elinizdeki yatırım sermayesini tek bir hisseye yatırmak yerine mümkün olduğu kadar çok parçaya bölün. Örneğin 20 Bin TL'niz varsa bunu en çok 2'şer binlik yatırımlara bölün. İsterseniz 1000 TL lik parçalar halinde de hisselere pay edebilirsiniz. Tamamını bir kerede kullanmayın. Azar azar önce bir A hissesi sonra B hissesi şeklinde alarak devam edin. Zamanla borsayı tanıdıkça yatırımınızı büyüterek ufak risklerle ilerleyerek kazancınızı arttırabilirsiniz. Bu şekilde kaybettiğiniz hisseler zararda beklerken kazandığınız hisselerdeki kazançları başka yatırımlara yönlendirebilirsiniz. Zararda olan hisseler bir gün kara geçtiğinde onları elden çıkarıp parayı başka hisselere yatırım yaparak hareket devamlılığı sağlarsınız. Aksi halde yukarda anlattığımızın benzeri bir senaryoda tüm paranızı kurtarana kadar beklemek zorunda kalabilirsiniz.

Tüm bunlar kendi yatırımınıza kendiniz karar verecekseniz geçerli. İsterseniz uzman bir yatırım danışmanıyla çalışabilirsiniz. Bankaların yatırım uzmanlığı hizmeti veren şirketleri var. Ayrıca borsada aracı kurum hizmeti veren firmaların da yararlı yatırım tavsiyelerinden yararlanabilirsiniz. Hangi seçeneği seçerseniz seçin unutmayın son kararı siz veriyorsunuz. Bu sizin kendi işiniz. Kendi kararlarınızı sorumluluğunu almayı da bilin.


Hepinize öncelikle sağlıklı bir  hayat, bol ve hayırlı kazançlar diliyorum.

Yorumlar

Ayın En Çok Okunanları

Enflasyon Nedir?

100 Doları 1 Milyon Dolar Yapmak(Gizli Milyarder)

A3 Planlama Sistemi Para Notları Araştırması

Sabahları Erken Kalkmanızı Gerektirmeyen İşler

Gemba Yürüyüşü: Gemba Nedir?

Teknik Analizde Trend Teyidi için Neden 2 Gün Kapanış Fiyatı Onayı Beklenir?

Başarı için kaç deneme yapmak gerekir?(James Dyson'ın Hayatı)

Neden Zengin Olamıyorum?

Paylaşımlı Ev Nedir? Share House İş Modeli Yatırımı

VIX Korku Endeksi: Piyasaların Kalp Atışı

En Popüler Yazılar

A3 Planlama Sistemi Para Notları Araştırması

Sabahları Erken Kalkmanızı Gerektirmeyen İşler

On Dönüm Bostan Yan Gel Yat Osman :)

Neden Zengin Olamıyorum?