Metaverse tatlandı: Yalanabilen Ekran


Metaverse'ün tadı böyle çıkar: Yalanabilen ekran!


"...hayatın akışı ve gençlerin tercihleri
kağıttan değil ekranlardan yana oldu."
Murat Ülker


Tasty TV diye de adlandırılan Yalanabilen ekran tekmnolojisiyle Metaverse evreninin tadını çıkarın. Para Notları
Tasty TV diye de adlandırılan Yalanabilen ekran teknolojisiyle Metaverse evreninin tadını çıkarın. 

Godiva ve Pladis'in Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Ülker Yönetim Kurulu Üyesi görevlerini yürüten iş insanı Murat Ülker'e göre Metaverse ve sanal gerçeklik teknolojileriyle alışveriş alışkanlığı ilk olarak perakende sektörünü etkileyecek. Murat Ülker kendi blogunda paylaştığı yazısında Metaverse ile beraber ortaya çıkacak olan yeni müşteri beklentilerine perakende sektörünün şimdiden hazırlanması gerektiğini özellikle vurguluyor. 

Bu yazının devamında Murat Ülker'in Metaverse ve perakende sektörüyle ilgili tavsiyelerini sıradışı bir teknoloji haberiyle birleştirmek istiyorum. Yalanabilen Ekran Teknolojisi! Yalanabilir ekran teknolojisi nedir? Tat veren ekran nasıl çalışır gelin beraberce inceleyelim.


Murat Ülker'in makalesinde Ülker'in sevilen ürünlerinden Halley üzerinden paylaştığı öngörüleri  oldukça ilginç:"...ikonik ürünümüz Halley’in zihnimizde yarattığı hazzı algoritmalara dökerek NFT halinde Metaverse sanal mağazalarında tüketiciye sunmamız kaçınılmaz olacaktır. Fiziksel olarak Halley’i alıp ambalajını açarak tüketmek yerine sanal Halley’i satın alıp lezzet algoritmasını Neuralink benzeri bir beyin arayüzü ile yorumlatarak bu hazzı yaşamak isteyen tüketiciler de yüksek ihtimalle dijital çağa doğan bugünün çocukları arasından çıkacak." Murat Ülker'in söyledikleri kulağa bilimkurgu gibi gelse de aslında yakın gelecekte gerçekleşebilecek türden bir varsayım. Hatta yakın zamanda bu deneyimi farklı bir teknolojiyle sunan bir cihaz geliştirildi: Japon bir bilimadamı(tabii ki böyle sıradışı bir şeyi bulacak kişi ancak bir Japon olabilirdi.) yalanabilen ve gösterdiği görüntüdeki yiyeceğin tadını taklit eden yalanabilen bir ekran icat etti. Kaynak: Reuters

Yalanabilen Ekran Teknolojisi Nedir?

Yalanabilir ekran ile televizyonda gördüğünüz yiyeceklerin tadına bakabileceksiniz. Para Notları
Yalanabilir ekran ile televizyonda gördüğünüz yiyeceklerin tadına bakabileceksiniz. Kaynak: Reuters

Taste The TV yani TTTV adı verilen ve ekranda gösterilen görüntülerin tadını almamızı sağlayan bir teknoloji vadeden yalanabilir ekran Japonya'daki Meiji Üniversitesi Profesörü Homei Miyashita tarafından geliştirildi. Yalanabilen ekranın çalışma prensibi ise şöyle özetlenebilir: cihaz sahip olduğu 10 adet aroma kartuşu içindeki aromaları ekranda gösterilecek görüntüye göre harmanlayarak doğru tadı oluşturuyor ve ekran üzerinden geçen ve bir silindir mekanizması ile dönen ince şeffaf film tabakası üzerine püskürtüyor. Görüntüyle eş zamanlı olarak gerçekleşen bu işlem sayesinde siz de görsellerin tadına bakabiliyorsunuz.

Ülker'in sevilen ürünlerinden Halley. Para notları
Metaverse çevresinde gelişen teknolojilerle sanal ortamda Halley'in tadına bakmak gelecekte mümkün olabilir.

    Yalanabilen TTTV ekran sayesinde internetten indireceğiniz "lezzet kodları" dilinizle hissedebileceğiniz bir deneyime dönüşüyor. Yalanabilir ekran şimdilik çok yeni ve prototip seviyesinde bir cihaz ve verdiği lezzetler sınırlı. Kullanım alanları arasında uzaktan aşçılık eğitimi, online gurme şarap tadım eğitimleri, eğlenceli yarışmalar gibi seçenekler öngörülüyor. Yalanabilen ekran tabi ki reklam amacıyla da kullanılabilir. Hatta online alışverişlerde bir yiyeceği almadan önce bu ekran sayesinde tadına bakma imkanı da olabilir. Böylece Halley'in tadını hiç bilmeyen birisi online alışveriş esnasında internetten tat iletme teknolojisi yardımıyla önce tadına bakar ve beğenirse alır. Bu hem gıda hem de para israfının önüne geçer.


Henüz emekleme aşamasında olan bu teknoloji size çok mu uzak göründü? Murat Ülker yazının başında bahsettiğim makalesinde yaşı 30'un üzerinde olanların gözünün önünde gerçekleşen bir devrimden bahsediyor: Ekran devrimi! "...zira bizlere de kağıttan gazeteyi okumanın hazzını terk ederek bilgileri ekranlardan edineceğimiz fikri bir hayli uzak geliyordu. Fakat hayatın akışı ve gençlerin tercihleri kağıttan değil ekranlardan yana oldu." Tespitlerinde oldukça haklı. Gençlerin hatta genel olarak insanların büyük çoğunluğunun tercihi ekranlardan yana. 


Para Notları

Yorumlar

Ayın En Çok Okunanları

Enflasyon Nedir?

100 Doları 1 Milyon Dolar Yapmak(Gizli Milyarder)

Başarı için kaç deneme yapmak gerekir?(James Dyson'ın Hayatı)

A3 Planlama Sistemi Para Notları Araştırması

Gemba Yürüyüşü: Gemba Nedir?

Sabahları Erken Kalkmanızı Gerektirmeyen İşler

Teknik Analizde Trend Teyidi için Neden 2 Gün Kapanış Fiyatı Onayı Beklenir?

Neden Zengin Olamıyorum?

Paylaşımlı Ev Nedir? Share House İş Modeli Yatırımı

On Dönüm Bostan Yan Gel Yat Osman :)

En Popüler Yazılar

A3 Planlama Sistemi Para Notları Araştırması

Sabahları Erken Kalkmanızı Gerektirmeyen İşler

On Dönüm Bostan Yan Gel Yat Osman :)

Neden Zengin Olamıyorum?