Metaverse Genişliyor: Hyundai Metamobility Nedir? CES 2022

 "Metaverse gibi, fiziksel dünya ile
yeni sanal gerçeklikler arasında bir köprü kuruyor."
Hyundai Motor Group başkanı Chung Eui-sun



Metaverse genişliyor: Hyundai'nin CES 2022'de duyurduğu Metamobility nedir?


Bruce Willis Surrogates filminden bir kare. Filmde Metaverse VR ve metamobilty teknolojileri kullanılıyor. Para Notları
Hyundai CES 2022'de duyurduğu Metamobility kavramıyla sanal dünyamızı genişletecek teknolojileri tanıttı. Hyundai'nin duyurduğu Metamobility vizyonu Bruce Willis'in Surrogates filmini anımsatıyor.

Hyundai Boston Dynamics'i satın almasının ardından ilk büyük teknolojik gösterisini CES 2022 fuarında yaptı. Bu yıl düzenlenen CES fuarında gelecek vizyonu olan Metamobility'i tanıttı. Metaverse evrenini fiziksel dünyamıza, dünyamızı da Metaevrene taşıyan Metamobility kavramı nedir? Metamobility geleceğimizi nasıl etkileyecek? Metamobility araçlarıyla neler yapılabilir? Siz değerli Para Notları okuyucuları için yazının devamında hepsini anlatacağım.


Metamobility Nedir?

Metamobility, Metaverse ve Mobility kavramlarının birleşiminden oluşan bir kelime. Bu konsept aslında 30 yıl önce yazar Neal Stephenson tarafından ortaya atılmış bir kavramdı. Aradan geçen zaman içinde teknolojinin olgunlaşması ve Facebook'un adını Meta olarak değiştirip Metaverse teknolojilerine yatırım yapacağını açıklamasıyla tekrar gündeme oturdu. İkinci büyük hamle de Hyundai'nin Metamobility(metamobilite) atılımı oldu. Metamobility teknolojileriyle robotları kullanarak insanlığın yeteneklerini artırmak, robotları elektronik ikizimiz olarak kullanma fikri gerçeğe dönüşecek.

Hyundai Las Vegas CES 2022 Metamobility Sunumundan bir fotoğraf. Para Notları
Hyundai'nin Metamobility vizyonu evrenin istediğmiz her yerine kolayca ulaşabilieceğimiz bir gelecek tasvir ediyor.

    Hyundai'nin Metamobility teknolojisiyle robotları bir fiziksel robot avatar gibi kullanabileceğiz. Sanal gerçeklik teknolojileri kullanılarak insan ve robot ikizi birbirine bağlanacak. İnsan bir operatör görevi üstlenerek robotu sanki o mekandaymış, robotun uzuvları kendi uzuvlarıymış gibi yönlendirebilecek. 


Bruce Willis Surrogates filminden bir kare. Filmde sanal gerçeklik teknolojileriyle avatarlar kontrol edilebiliyordu. Para Notları
Bruce Willis Suretler(surrogaters) filminden bir kare. Filmde Metaverse ve Metamobility kavramlarına benzer teknolojileri kullanılıyordu. İnsanlar evlerinden çıkmadan robot avatarlarıyla işlerini yapıyorlardı.

Tıpkı Bruce Willis'in 2009 tarihli Suretler(Surrogates) filminde öngörüldüğü gibi. O filmde de karakterler evlerinden çıkmadan sanal gerçeklik teknolojilerini kullanarak suretleri yani ikizleri olan robotları günlük işlerini yerine getirmesi için kumanda ediyorlardı.

Metamobility hem iş hem de eğlence anlayışımızı değiştirecek
Metamobility Kullanım örnekleri

Hyundai CES 2022'de açıkladığı Metamobility teknolojisinin günlük yaşamda ve iş hayatındaki yansımalarını yaptığı sunumda aşağıdaki kullanım senaryolarıyla anlattı.

*Fabrika dışında, evinde veya bir ofis binasında olan çalışanlar fabrika içindeki makinelerle Metaverse sanal gerçeklik bağlantı araçları aracılığıyla etkileşime girebilecek. Metamobility cihazlarıyla mesafeler önemini yitirecek, fiziki olarak yapmanız gereken işlerinizi dünyanın öbür ucunda hatta başka bir gezegende olsanız bile rahatça yapabileceksiniz. 

*Bir otomobil(Tabi ki Hyundai marka:)) sanal bir çalışma mekanına veya online oyun odasına dönüşebilecek. Aşağıdaki videoda Metamobility teknolojisinin otomobillerde nasıl kullanılacağını  anlatmış Hyundai.

*Engelliler ya da insan içine karışmadan gezmek isteyenler için tam otonom  PND (Plug and drive) teknolojisine sahip kişisel ulaşım cihazları. Plug & drive ulaşım cihazlarını insan veya eşya taşımak için kullanılabilen otonom bir robot olarak tanımalayabiliriz.

Fotoğrafta bir PND(Plug-and-Drive) metamobility cihazı yolcuların eşyalarını arabaya kadar otonom olarak taşıyor. Para Notları
Fotoğrafta bir PND(Plug-in-Drive) metamobility cihazını yolcuların eşyalarını arabaya kadar otonom olarak taşırken görüyoruz.


Metamobility Plug and Drive araçları Tanıtım Videosu


    
Metamobility kullanım örneklerine ilişkin Hyundai'nin Las Vegas'ta yapılan CES 2022 fuarındaki sunumda gösterdiği videoyu izleyerek de fikir edinebilirsiniz. Video'da PND(Plug & Drive) robotik cihazlarını kullanan yaşlı bir hanımefendinin günlük yaşamının ne kadar kolaylaştığını görüyoruz.


Metamobility veri güvenliği nasıl olacak?

    Metaverse, Sanal gerçeklik aracılığıyla etkileşim kurmak, Metamobility gibi kavramlar insanlığın gelişimini ileriye taşıyacak teknolojiler. Uzak gezegenlere, başka yıldızlara seyahatin önündeki mesafe engelini aşabilecek sihirli anahtar buralarda bir yerlerde. Çok uzaklara gitmeden dünyamıza dönersek; tehlikeli işlerin yapılması, fiziksel engelli insanların yaşamını kolaylaştırmak, ameliyatlarda robot kullanımının yaygınlaşması, dünyanın farklı noktalarına cihazlar aracılığıyla kolayca erişebilmek gibi pek çok imkan yakın gelecekte insanlığı bekliyor. Fakat bu kadar yüksek bir teknoloji inanılmaz bir veri dolaşımı gerektiriyor. Dolaşımda olacak bu verilerin güvenliği ise ancak blockchain teknolojisiyle sağlanabilir. Dolayısıyla doğru kripto girişimlerine yatırım yapmak gelecekte de kazandıracak.


Metaverse konusu ilginizi çekiyorsa Metaverse ile ilgili tüm yazılara bu linkten ulaşabilirsiniz.



Para Notları



Yorumlar

Ayın En Çok Okunanları

Enflasyon Nedir?

Sabahları Erken Kalkmanızı Gerektirmeyen İşler

Boğa Tuzağı Nedir?

100 Doları 1 Milyon Dolar Yapmak(Gizli Milyarder)

BIST Yatırım Fonları (ETF): Yeni Başlayanlar İçin Kapsamlı Rehber

Başarı için kaç deneme yapmak gerekir?(James Dyson'ın Hayatı)

Seçim Sandığını Hazine Sandığına Dönüştürün!

Gemba Yürüyüşü: Gemba Nedir?

ABD Enflasyon Verisiyle Nasıl Ayı Tuzağı Kuruldu? Ayı Tuzağı Nedir?

Savaşmadan Kazanmak: Sun Tzu'nun Savaş Sanatı

En Popüler Yazılar

A3 Planlama Sistemi Para Notları Araştırması

Sabahları Erken Kalkmanızı Gerektirmeyen İşler

On Dönüm Bostan Yan Gel Yat Osman :)

Neden Zengin Olamıyorum?