CES 2022 ve Kripto Teknolojinin Geleceği

 CES 2022, Kripto Teknolojinin Geleceği ve Metaverse

"Blockchain teknolojisinin
 gelecekte de sürdürülebilir olması için
 PoS(Proof of Stake) yöntemi
 şimdilik en iyi çözüm olarak görülüyor."




1973 tarihli vintage bir CES 1973 fotoğrafı. Para Notları.
49 yıl önceki CES 1973 açılış fotoğrafı. Kaynak: Consumer Technology Association.

CES 2022'nin en çok merak edilen konularından birisi de şüphesiz ki blockchain teknolojisi, kripto paralar, NFT'ler ve tabi ki tüm bunları kapsamına alan Metaverse. Öyle ki sanal dünya teknolojilerindeki gelişmeler ve yeniliklere olan ilgi gadget diye tabir edilen teknolojik oyuncaklara olan merakı bile geçti.

Özellikle CES 2022'de gördüğümüz teknoloji üreten firmaların ev elektroniği ürünlerinde bile blockchain ve NFT temelli özellikler eklemesi kripto para teknolojilerinin geçici bir heves değil tam aksine geleceğin ta kendisi olduğunu gösterdi. Tren kalkıyor arkadaşlar, siz de yerinizi alın. Bu yazıda teknolojinin yakın ve uzak geleceğinin sergilendiği CES 2022 fuarının nabzını tutarak kripto teknolojinin gelecekteki eğilimini anlatacağım.

Blockchain teknolojisinin geleceği


CES 2022'nin yıldızı Metaverse dünyası ve paralelinde gelişen teknolojiler oldu. Para Notları
CES 2022'nin yıldızı Metaverse dünyası ve paralelinde gelişen teknolojiler oldu. 

CES 2022, bize blockchain teknolojilerinin geleceği nasıl domine edeceğini gösterdi diyebilirim. Son zamanlarda duymaya alıştığımız milyonlarca dolarlık NFT(non fungible token) açık artırmaları, Youtube gibi sosyal platformlarda NFT yaparak ayda kaç dolar kazandığını ballandıra ballandıra anlatan girişimciler de tabi ki bu ilginin sebepleri arasındaydı.

Daha önceki yazılarımda(Metaverse yatırım) belirttiğim gibi Mark Zuckerberg'ün Metaverse teknolojilerine yatırım yapacağını duyurması ve Facebook'un çatı şirketinin adını Meta olarak belirlemesi bu işe ne kadar önem verdiğini, iş dünyasını domine eden başarılı girişimcilerin Metaverse'te söz sahibi olmak istediklerini gösteriyordu. 

NFT ticareti 2022'de en az iki katına çıkacak



Samsung Neo QLED 8K TV NFT gezgini özellikli televizyonu. Para Notları
Samsung Neo QLED 8K TV NFT gezgini özellikli televizyonu. 

Teknoloji araştırma ve danışmanlık şirketi Gartner'ın Analiz Başkan Yardımcısı Avivah Litan'a göre NFT ticareti 2022'de en az iki katına çıkacak. Bu yıl Samsung'un CES'te sergilediği içinde NFT alım satımı gibi işlevlerin bulunduğu bir Gaming Hub barındıran akıllı televizyonunu blockchain teknolojisi entegrasyonuna iyi bir örnek olarak gösterdi.

Teknoloji analisti Litan, ev elektroniği üreten firmaların bu teknolojiye yatırımlarını göz önünde bulundurarak, "Tüketicilerin NFT'leri satın alabilmeleri ve ticaret yapabilmeleri için (bir kullanıcı cüzdanı aracılığıyla) blok zincirine katılmasını kolaylaştıran çevreleyen hizmetlerin hızlandığını da göreceğiz" dedi.

Elektrik tüketimi: Blockchain önündeki büyük engel


CES 2022'de konuşulan konulardan birisi de Proof of Work algoritmasıyla çalışan Bitcooin gibi kripto paraların elektrik tüketimiydi. Para Notları
CES 2022'de konuşulan konulardan birisi de Proof of Work algoritmasıyla çalışan Bitcooin gibi kripto paraların aşırı elektrik tüketimi ve sürdürülebilirlik sorunlarıydı.

Kripto para dünyasındaki en büyük iki para birimi olan Bitcoin ve Ethereum, ikisi de elektriği çok seviyor. Adeta obur bir fil gibi elektrik tüketiyor. Bunun sebebi PoW(Proof of Work) yöntemiyle madencilik yapmaları.  Metaverse ve beraberinde gelişen teknolojilerin çevresel açıdan sürdürülebilirliği önemli ve NFT satışlarında havada milyonlarca dolar uçuşurken, kimsenin görmek istemediği büyük bir sorun.

Bu konuda teknoloji araştırma ve danışmanlığı konusunda itibarlı firmalardan biri olan Forrester'ın Başkan Yardımcısı ve baş analist Martha Bennett, "Bugünün NFT'leri çoğunlukla Ethereum kullanıyor. Enerji tüketiminde Bitcoin kadar kötü olmasa da, Ethereum'un enerji gereksinimleri, Proof of Work'ten uzaklaşana kadar aşırı olacaktır." dedi.

Avivah Litan da enerji israfının suçlusunun PoW algoritması olduğu konusunda Martha Bennet'la hemfikirdi. Litan, Ethereum'un daha az enerjiye ihtiyaç duyan Proof of Stake(PoS) teknolojisine geçiş çalışmalarına(Ethereum 2.0) atıfta bulunarak "Ethereum, bu sorunun çoğunu çözecek olan Proof of Stake'e geçişin ortasında" dedi. Düşük enerji tüketimi sayesinde gelecekte de sürdürülebilirliği yüksek olan kanıta dayalı kripto para madenciliği hakkında: "Proof of Stake yakında kripto para birimi ve dijital tokenler hakkında düşündüğümüz standart olabilir." diyerek bu teknolojiyi destekleyici bir açıklama yaptı.

Proof of Stake(Pos) Nedir?

Uzmanlara göre Metaverse'ün temel taşlarından olan blockchain teknolojisinin gelecekte de sürdürülebilir olması için PoS(Proof of Stake) yöntemi şimdilik en iyi çözüm olarak görülüyor. Peki Proof of stake(PoS) yöntemi neydi? Basitçe açıklamak gerekirse: kripto para biriminin ağına belirli bir miktar kripto para kilitlenir ve yeni blokların onaylanmasında bu stake edilen kripto coinler yapılacak olan işin teminatı olarak görev alır. PoS protokolünde ağa yeni bir blok eklenmeden önce mevcut kullanıcıların belli bir miktar kripto parayı riske etmesi gerekmektedir. PoS protokolünde onaylayıcı kullanıcılar sistemde kilitledikleri kripto paraları riske etmiş olurlar. Bu yönüyle Proof of Stake(Hisse kanıtı) sistemi anonim bir firmanın hissesine sahip olmaya benzetilebilir. 

Proof of Stake sisteminde ne kadar kilitli veya esnek staking kasasına coin yatırırsanız ve ne kadar uzun süre burada tutarsanız o oranda getiri elde edersiniz.

Tren Kalkıyor

    CES 2022 fuarındaki gelişmeler bize kripto para teknolojisinin ve Metaverse'ün geçici bir heves, bir dotcom balonu değil, gelecek istasyonlara doğru yol alan bir tren olduğunu gösteriyor. Metaverse ve paralelinde gelişen blockchain teknolojilerine yatırım yapmak ya da yapmamak tabii ki sizin kişisel kararınız. Ama yatırım yapmayı düşünüyorsanız Proof of Stake algoritması yakın gelecekteki kripto teknolojilerinin standartı olma yolunda ilerliyor. Kripto para seçiminde bu teknoloji kriterleriniz arasında olsun. 

Röportajlar: Tech Republic




Para Notları


Yorumlar

Ayın En Çok Okunanları

Enflasyon Nedir?

100 Doları 1 Milyon Dolar Yapmak(Gizli Milyarder)

Sabahları Erken Kalkmanızı Gerektirmeyen İşler

Başarı için kaç deneme yapmak gerekir?(James Dyson'ın Hayatı)

Gemba Yürüyüşü: Gemba Nedir?

Paylaşımlı Ev Nedir? Share House İş Modeli Yatırımı

A3 Planlama Sistemi Para Notları Araştırması

Teknik Analizde Trend Teyidi için Neden 2 Gün Kapanış Fiyatı Onayı Beklenir?

On Dönüm Bostan Yan Gel Yat Osman :)

En Popüler Yazılar

A3 Planlama Sistemi Para Notları Araştırması

Sabahları Erken Kalkmanızı Gerektirmeyen İşler

On Dönüm Bostan Yan Gel Yat Osman :)

Neden Zengin Olamıyorum?