ROCKY: Bir girişimcilik efsanesi!

 

"Sen, ben, hiç kimse
hayat kadar güçlü darbe vuramayız."

-Rocky filminden alıntı 

 ROCKY: Bir girişimcilik efsanesi! 

Sylvester Stallone gençliği 1975 yılında Rocky senaryosunu yazarken
Yıl 1975, Stallone 29 yaşında genç bir adam. Beş parasız bir halde Rocky filminin senaryosunu yazarken.

     Sylvester Stallone kendisinden başka kimsenin ona inanmadığı genç ve tecrübesiz bir oyuncuyken; sokaklarda yattı, parasızlıktan en yakın dostu olan köpeği Butkus'ı sadece 25 dolara satmak zorunda kaldı. Yine de yılmadı ve 5 günde gece gündüz uyumadan yazdığı Rocky filminin senaryosunu film haline getirmek için hiç yılmadan yapımcıların kapısını çaldı. Bu yazıda Rocky ve Rambo filmleriyle adını sinema tarihine yazdıran genç bir girişimciden bahsedeceğim. 

Stallone, 29 yaşında evini geçindirecek parası yok 


    Kendine ve fikrine inanmak bir girişimcide "kesinlikle" olması gereken bir özelliktir. Eğer sizin kendinize ve fikrinize inancınız yoksa tek kelimeyle söylemem gerekirse: başaramazsınız. Sylvester Stallone da kendine ve yaratıcılığına inanıyordu, sinema sektöründe var olmak istiyordu. Bu sebepten, yüzünün sağ tarafı felçli, yamuk bir ağıza ve tuhaf denebilecek bir konuşma şekline sahip olmasına rağmen sıradan bir işte çalışmaktansa oyuncu olmak için ajansların yolunu tutar. Çoğunlukla reddedilen Stallone sadece birkaç figüranlık işi bulabilir. 

    Zamanla maddi sıkıntılar kendini gösterir. Evde işler iyi gitmemektedir. Eşi bir işe girmesi için ısrar etse de O aktör ve yapımcı olma inancıyla sıradan bir iş bulmayı reddeder. Yani konfor alanından dışarı çıkar. Sinema sektöründe kendine yer aramaya devam eder. Hem oyunculuk işleri bakmaktadır hem de senaryo denemeleri yapmaktadır. Fakat ikisinde de başarısız olur. Öyle bir noktaya gelir ki geçinmek için karısının mücevherlerini bile satmak zorunda kalır, evliliği bozulur. Başarısızlığı iliklerine kadar yaşamaktadır. Kalan tek dostum dediği köpeği Butkus'ı bile satmak zorunda kalır. 

    Stallone tüm bu saydığım zor koşullar altındadır, sektörde var olabilmek için iyi bir fikir bulmak zorundadır. 1975 yılında Muhammed Ali ile Chuck Wepner’ın maçını izlediğinde bu çekişmeli maçtan çok etkilenir ve Rock efsanesinin temelini atan fikir ortaya çıkar. Maç o kadar sürükleyicidir ki; Muhammed Ali ile Chuck Wepner karşı karşıya gelmiş, Chuck Wepner yenilmesine rağmen son raunda kadar dayanmış ve  pes etmemiştir. Tanıdık geldi değil mi? Wepner adeta Rocky'nin gerçek dünyada vücut bulmuş haliydi. Aynen iyi bir fikir yakalamış girişimci gibi projesini gerçekleştirmek uğruna yılmadan canla başla mücadele eden birisi. Aynen Sylvester Stallone gibi. Evet bu üç karakterin ortak özelliği pes etmememleridir. 

Rock filminin senaryosu Sylvester Stallone'nin orijinal el yazısı. Para Notları farkıyla :)
Sylvester Stallone'un 1975 yılında yazdığı Rock filminin senaryosu. Stallone'nin kendi el yazısı.


    Wepner ve Muhammed Ali'nni maçını izledikten sonra üç gün içerisinde Rocky’nin senaryosunun taslağını oluşturan Stallone kapı kapı gezerek birçok yapımcıya başvurmuştur. Pek çok girişimcinin başına gelen Sylvester'ın da başına gelmiş ve çaldığı tüm kapılar yine bir bir yüzüne kapanmıştır. Uzun uğraşlar sonucunda Stallone iki yapımcıyı ikna etmiştir: Robert Chartoff ve Irwin Winkler. Yapımcılar Stallone'a filmnini beğenmişler ve Stallone'un başrolü kendisi oynama şartını da kabul etmişlerdir. Ardından filmin prodüksiyonu için United Artists’e giden ekip çekişmeli bir sürecin ardından stüdyodan 1.000.000 Dolar bütçeyi alırlar hatta Chartoff ve Winkler kendi evlerini de bankaya ipotek vererek bu bütçeye 100.000 Dolar daha eklerler. Sonuçta ise birbirlerine inanan bu üçlünün projesi inanılmaz bir başarı elde ederek sinema tarihine geçen Rocky filmleri efsanesine dönüşür. 

    Bu arada vefakar dost Sylvester, tek dostumdu dediği köpeği Butkus'ı unutmamış, eline geçen ilk parayla onu geri alabilmek için uğraşmıştır.  Her yerde sattığı kişiyi aramış ve köpeği Butkus'u geri alabilmek için tam 15.000 Dolar ödemiştir.

Son olarak

    Yazının başında Sylvester Stallone'dan özekllikle "genç girişimci" olarak bahsettim, Stallone Rocky serisinde sadece oyuncu olarak yer almadı. Filmin fikir babası olan ve süreci yöneten girişimci de kendisiydi. Rock Filminin konusu bize pes etmemeyi öğretiyor. Hatta filmin öncesi, çekim süreci bizler için ilham verici bir girişimcilik hikayesi. Sylvester Stallone'un hayat hikayesinden öğrenilecek çok şey var.


Para Notları




Yorumlar

Ayın En Çok Okunanları

Enflasyon Nedir?

100 Doları 1 Milyon Dolar Yapmak(Gizli Milyarder)

Sabahları Erken Kalkmanızı Gerektirmeyen İşler

Gemba Yürüyüşü: Gemba Nedir?

Başarı için kaç deneme yapmak gerekir?(James Dyson'ın Hayatı)

A3 Planlama Sistemi Para Notları Araştırması

Neden Zengin Olamıyorum?

VIX Korku Endeksi: Piyasaların Kalp Atışı

Teknik Analizde Trend Teyidi için Neden 2 Gün Kapanış Fiyatı Onayı Beklenir?

Paylaşımlı Ev Nedir? Share House İş Modeli Yatırımı

En Popüler Yazılar

A3 Planlama Sistemi Para Notları Araştırması

Sabahları Erken Kalkmanızı Gerektirmeyen İşler

On Dönüm Bostan Yan Gel Yat Osman :)

Neden Zengin Olamıyorum?