Networking nasıl yapılır? Çevre Edinme Rehberi - Para Notları Özel


"Bu yazıyı okuyan herkesin Ankara'da dayısı olacak!"

"Kurban gelir payın yoktur
Haftan yoktur ayın yoktur
Ankara'da dayın yoktur
Mamudo kurban niye doğdun?
Mamudo kurban niye doğdun?

Ankara'da dayın yoktur
Mamudo kurban niye doğdun?
Mamudo kurban niye doğdun?"
Aşık Mahzuni Şerif

Ankara'da dayın yoktur Mamudo Kurban Niye doğdun? Aşık Mahzuni Şerif
Ankara'da dayın yoktur Mamudo Kurban Niye doğdun? Aşık Mahzuni Şerif

Dünyadaki en büyük zenginlik nedir? Akla ilk gelen şeyler aile, para, Bitcoin, altın, merkezi bir yerde arsa, evler, gayrımenkuller... Hayır değil.. Dünyadaki en değerli zenginlik itibardır. İtibarın, yani saygınlığın bir diğer yarısı ise çevre yani Network'tür. Doğru, planlı ve samimi bir şekilde oluşturulmuş Network size inanılmaz kapılar açacaktır.

Bu Para Notları özel makalesinde sizlere kaliteli network yani kaliteli çevre nasıl elde edilir? İş ve arkadaşlık çevresi nasıl genişletilir bundan bahsedeceğim. Eğer bu adımları doğru bir şekilde uygularsanız rahmetli Aşık Mahsuni Şerif'in türküsünde bahsettiği "Mamudo Kurban" gibi olmayacaksınız, sizin Ankara'da bir dayınız olacak.

İnsanlara ihtiyacımız var!

Dostluk, para, dünya malı, itibar.. her ne elde etmek istiyorsanız isteyin, ne kadar güçlü olursanız olun; "ben kendime yeterim abi!" bile diyorsanız kabul etmeniz gereken bir şey var: "insanlara ihtiyacımız var." Harekete geçmeden önce bu gerçeği kabul ederseniz başarıya ulaşmanız da bir o kadar hızlı olacaktır. İyi bir Networking için daha önce yazımda bahsettiğim insanlarla tanışma sanatını mutlaka öğrenmelisiniz.


İnsanlara değer vermelisiniz; unutmayın vermeden alamazsınız. Karşınızdaki kişiye değer verdiğinizi jestlerinizle, davranışlarınızla hissettirmelisiniz. Sadece işiniz düşünce değil, iletişim durumunuza göre günlük, haftalık, hiç olmadı aylık mutlaka etrafınızda tutmak istediğiniz insanların halini hatırını sormalısınız.

Etrafınızdaki 5 kişinin ortalamasısınız

Amerikalı girişimci, yazar ve motivasyon konuşmacısı Jim Rohn'un çok meşhur bir sözü var: “İnsan, en çok vakit geçirdiği 5 kişinin ortalamasıdır.” Öyleyse hem iş hayatı hem özel hayatınızda etrafınızda iyi niyetli, pozitif, çalışkan, yetenekli ve dürüst insanlardan oluşan bir çevre olursa doğal olarak sizin de ortalamanız yükselecek, bu insanlar sizi daha da yukarıya taşıyacak. Tabi ki siz de onları yükselteceksiniz.

Hedefleriniz ve Network'ünüz hakkında net olmalısınız

Bill Clinton ve Hillary Clinton üniversitede genç arkadaşlarıyla beraber. Para Notları
Bill Clinton üniversite yıllarındayken siyasete atılmaya karar verdi ve iyi bir çevre edinmek için
Networking çalışmalarına başladı.

Amerikalı yazar Keith Ferrazzi'nin aktardığına göre Bill Clinton Georgetown Üniversitesinde öğrenciyken tanıştığı insanların isimlerini, nerede okudukları ile ilgili bilgileri defterine not alıyordu.  Bunu neden yaptığı sorulduğunda ise cevabı inanılmaz:(bu arada Clinton henüz sadece 22 yaşında)

    "Siyasete giriyorum ve Arkansas valiliğine aday olmayı planlıyorum ve tanıştığım herkesi takip ediyorum" Kaynak: Business İnsider


Network çemberi oluşturun

İş ve özel çevrenizi doğru yönetebilmek için Network çemberi yöntemini uygulayın. Networking çemberi nedir derseniz en basit haliyle iç içe geçmiş çemberleri göz önüne getirin. Merkezde siz varsınız. Sizden sonraki ilk çember tabi ki aileniz, onu kapsayan çember yakın arkadaşlarınız(bunlardan bazıları aynı zamanda iş arkadaşınız da olabilir), onun dışındaki çember tanıdıklar, tanıdıkların tanıdıkları şeklinde ilerler. Unutmayın doğru insan sizi doğru insana götürecektir. Bu önem silsilesine göre inanlara zaman ayırın, ilişkileriniz ilerledikçe hayali çemberinizdeki insanların yerlerini değiştirin ve ayırdığınız zamanı planlayın.

Network sadece iş çevresi demek değildir. Doktor, tamirci, bakkal vs her çevreden kendinize networking edinebilirsiniz. Önemli olan hedeflediğiniz başarı için doğru insanlara odaklanmaktır. Network çemberi yöntemiyle insanları olmaları gereken yere konumlandırın ve hedefinize odaklanın.

İyi bir Network yani çevre edinmenin adımları:

    10 adımda Networking yapmayı öğrenin ve çevrenizi iyi insanlarla genişletin. Sizn de Ankara'da dayınız olsun.

1 Pozitif birisi olun: İyi bir çevreye sahip olmanın altın anahtarı sizsiniz. Her şeyden önce güler yüzlü, pozitif bir insan olun. Enerjik olun ve etrafınıza da bu enerjiyi yayın. İnsanlar hiçbir çıkarları olmasa bile etrafınızda olmaktan mutluluk duysun.

2 İnsanlara değer verin, saygılı olun, güven telkin edin.

3 Kendinizi iyi ifade edin ve dış görünümünüze önem verin. Gerekirse gezmekten, eğlenceden kısın ama kendinize iyi görünen kıyafetler alın. 

4 iyi bir dinleyici olun, karşınızdaki kişi ne anlatmak istiyor anlayın ve doğru soruları sorun.

5 Doğru kişileri aramalısınız. Hedeflediğiniz kişileri belirleyin ve aynı Bill Clinton örneğindeki gibi onları bir deftere yazın, bir tanışma hedefi listeniz olsun.

6 Ulaşılabilir olun, hedefinizle ilgili internet siteleri(Linkedin en doğru yerlerden birisidir), mesleki kataloglar, dernekler, meslek odaları gibi yerlerde iletişim bilgileriniz olsun.

7 İnsanlara zaman ayırın, sorunları olduğunda yardımcı olun. 

8 insanları birbiriyle tanıştırın. Tanıştırdığınız insanlar memnun olduklarında gelecekte sizi de başkalarıyla tanıştıracaktır. Çevreniz hızlıca gelişecek.

9 Okul hayatı network çevresi oluşturmak için fırsatlarla doludur. Eğer hala öğrenciyseniz ilgi alanlarınıza ve mesleğinize göre öğrenci kulüplerine kayıt olun. Panellere, seminerlere katılın aynı Bill Clinton'ın öğrenciliğinde yaptığı gibi sürekli doğru insanlarla tanışın.

10 Eğer mezunsanız mesleki kurslar, kişisel gelişim kursları veya dil kursları da yine belli bir amaç için bir araya gelmiş insanlarla tanışmak için iyi bir fırsattır.

Network’ü korumak

Çevrenize topladığınız insanlar telefon rehberinize kaydedilmiş isimler olarak kalmasın. Belirli aralıklarla arayın, samimi bir şekilde hal hatır sorun. İlk zamanlarda arayan sadece siz olsanız bile yılmayın, zamanla insanlar da sizi geri aramaya başlayacaktır. Networking çemberinizde yanlış kişiler olduğunu fark ederseniz bu insanları etrafınızda tutmak size zarar verecektir. Onları zamanla eleyin, sadece sevdiklerinize ve doğru insanlara odaklanın. Birebir sohbetlerde siyasi görüş ya da futbol gibi sıkı taraftarlık duygusuna sahip konulara girmemeye özen gösterin. Bu konular maklesef ülkemizde insanların kutuplaşmasına neden olmaktadır. 

Umarım Network edinmeyle ilgili bu yazı sizin için faydalı olmuştur. Para Notları üzerinde daha önce de benzer içerikler yayınlamıştım. Çevre edinme konusu iş ve özel hayatta başarılı ve mutlu olmak açısından oldukça önemli. İnsanlarla tanışma sanatı hayatınızda size büyük kapıları açabilecek altın anahtar, bu anahtarı iyi kullanın. İleride de Network geliştirmeyle ilgili yazılar paylaşmaya devam edeceğim.

Para Notları




Yorumlar

Ayın En Çok Okunanları

Enflasyon Nedir?

100 Doları 1 Milyon Dolar Yapmak(Gizli Milyarder)

Sabahları Erken Kalkmanızı Gerektirmeyen İşler

A3 Planlama Sistemi Para Notları Araştırması

Başarı için kaç deneme yapmak gerekir?(James Dyson'ın Hayatı)

Teknik Analizde Trend Teyidi için Neden 2 Gün Kapanış Fiyatı Onayı Beklenir?

Gemba Yürüyüşü: Gemba Nedir?

Neden Zengin Olamıyorum?

VIX Korku Endeksi: Piyasaların Kalp Atışı

Paylaşımlı Ev Nedir? Share House İş Modeli Yatırımı

En Popüler Yazılar

A3 Planlama Sistemi Para Notları Araştırması

Sabahları Erken Kalkmanızı Gerektirmeyen İşler

On Dönüm Bostan Yan Gel Yat Osman :)

Neden Zengin Olamıyorum?