Metaverse Evrenine Yatırım

"Metaverse Girişimcilere Hangi
Yatırım İmkanlarını
Sunuyor?"

Metaverse girişimcilere yeni bir yaşam deneyimi ve yatırım fırsatları sunuyor.
Metaverse girişimcilere yeni bir yaşam deneyimi ve yatırım fırsatları sunuyor.

     Kendine çoğunlukla bilimkurgu türündeki film ve romanlarda yer bulan Sanal Evren olgusu, günümüzde Facebook'un Oculus VR, Metaverse gibi projelere olan yatırımlarıyla kurgudan gerçekliğe doğru büyük bir adım attı. 

   Üstelik Metaverse sadece bir eğlence ve yaşam tarzı değil aynı zamanda girişimcilere yüksek kazançlı yatırım fırsatları da sunuyor. Metaverse'e erişmemizi sağlayacak teknoloji ürünleri aynen akıllı telefonlarda olduğu gibi hemen herkesin ulaşabileceği fiyat aralıklarına inip yaygınlaştıkça sanal dünyalarda geçirilen zaman artacak ve günlük yaşantımızın daha güzel bir yansıması Metaverse içinde var olacak. 

   Peki Metaverse`te neler satılacak? Metaevren ekonomik yaşamı neyin üzerine kurulacak? Yazının devamında bu sorulara yanıtlar arayacağız.


Facebook CEO'su Mark Zuckerberg Meta'yı tanıtıyor.

Facebook CEO'su Mark Zuckerberg  şirketlerinin üst adı Meta'yı tanıttığı etkinlikte 
insanların bir gün Facebook'u sosyal medya şirketi olarak tanımlamak yerine bir Metaverse şirketi olarak düşünmelerini beklediğini belirtmişti. 






Metaverse nedir?

    Metaverse sözcüğü Türkçe'ye "Meta Evren" olarak çevrilebilir. Kullanıcıların sanal ortamda hem birbirleriyle hem de yapay zekalı sanal botlarla realistik bir etkileşim içinde olacakları ikinci bir yaşam deneyimi yaratmayı amaçlıyor Metaverse.

    Metaverse içinde birden fazla dünya kurgulanabilir. Bir düşünün sanal Dünya'dan, sanal bir uzay aracıyla yine sanal olarak oluşturulmuş Mars gezegenine saniyeler içinde yolculuk ediyorsunuz ve sanal Mars içinde Tesla Marka sanal otomobillerle gezinize devam ediyorsunuz. Ödemeler tabii ki sanal cüzdanınızdan kripto paralarla yapılıyor. Ben şahsen Elon Musk'ın fiziki Mars gezegeninde tekel oluşturmadan önce Metaverse içinde oluşturulacak sanal Mars'ta tekel olacağını düşünüyorum. Kim bilir, gerçek bir Tesla otomobile Türkiye koşullarında paramız yetmese de en azından sanal olanına Metaverse içinde binebiliriz belki.


Metaverse Ekonomisi 

    Metaverse'ün ekonomisi kripto paralarla dönüyor. Veri güvenliği ve NFT haline getirilmiş dijital kontratların yürütülmesinde de yine BlockChain teknolojisi görev alıyor. Hali hazırda yıllardır kendi standartlarında hizmet veren Second Life, Minecraft, Fortnite gibi projelerin hepsinde metaverse olgusu kendine yer bulmuş vaziyette. Bu sanal ortamalrda kullanıcılar ortak çalışabiliyor ve iş birliği yapabiliyor, etkinliklere katılabiliyor ve sanal ürün ya da hizmetler için ödeme yapabiliyor. Metaverse projesi tüm bu bağımsız projeler için Block Chain teknolojisini kullanarak platformlararası etkileşimi sağlayıp tüm bu platformları bir araya getirmeyi amaçlıyor.

Travis Scott'ın Fortnite içinde düzenlediği sanal konserinden bir sahne.
Travis Scott'ın Fortnite içinde düzenlediği sanal konserinden bir sahne.

    Metaverse evreni sadece bir eğlence platformu olarak düşünülemez. Yeni bir yaşam biçimi gibi algılamak daha doğrudur. Yaşamın merkezinde de insanlar arası iletişim ve ticaret vardır. Metaverse de, içinde aynı gerçek yaşamda olduğu gibi hatta daha fazla(bu sizin yaratıcılığınıza kalmış.) ticaret imkanı sunuyor. Sanal evrende mağaza açabilir, arazi ya da emlak alabilir, mekanlar inşa edebilir buraları işletebilirsiniz. Sanal nesneler  üretip bunları NFT olarak satabilirsiniz.  

    Sanal Metaverse ortamında oluşturacağınız konser alanında müzk gruplarını ağırlayabilir, sanal konser bileti satışlarından milyonlarca kripto para kazanabilirsiniz. Örneğin geçtiğimiz günlerde NFT haline getirilmiş ilk sanal dünya projelerinden olan Decentraland'da 2.43 milyon dolara arsa arsa satıldı.


NFT(Non Fungible Token) nedir ?

    NFT, biraz önce örneklerini verdiğimiz dijital varlıkların benzersiz olduklarını tescil eden, onların "sanal varlık"larını dijital bir sertifika halinde blokzincir içinde muhafaza eden veri biçimidir. NFT kelimesi, Non-Fungible Token yani "Değiştirilemez Token" olarak Türkçe'ye kısmen çevrilebilir. "Fungible" yani "Değiştirilemez" olması NFT haline getirilmiş dijital varlıkları aynı gerçek dünyada olduğu gibi kendi başına bir varlık hlaine getirir. NFT haline getirilmiş bir varlığın içeriği değiştirilemez.  NFT haline getirilen nesneler alıcı ve satıcı arasında belirlenecek dijital para birimiyle alınıp satılabilir.

    Bir karikatür, bir şarkı, hatta bir twit bile(buraya bir parantez açalım; ilk twit Twitter'ın kurucusu Jack Dorsey tarafından 2.9 milyon dolara satılmıştı) NFT haline getirilip satılabilir. Burada tamamen yaratıcının hayal gücü ve potansiyel alıcıların ürüne ilgisi bu ekonomiyi oluşturur.




Matrix. Koltukta oturan morpheus kırmızı mavi hapı uzatıyor.
   Metaverse içine dahil olup olmamak sizin elinizde. 

    Yeni dünyanın geleceği Metaverse içinde kurgulanıyor. İnternetin geleceği de yine Meta-evrenden ayrı düşünülemez. Siz de bu fırsatlardan faydalanmak, Metaverse teknolojisini kullanarak yatırım yapmak istiyorsanız hangi hapı seçmeniz gerektiğini biliyorsunuz. :) 



Metaverse konusu ilginizi çekiyorsa Para Notları içindeki Metaverse ile ilgili tüm yazılara Metaverse içerikleri bağlantısından ulaşabilirsiniz.


 


Yorumlar

Ayın En Çok Okunanları

Enflasyon Nedir?

100 Doları 1 Milyon Dolar Yapmak(Gizli Milyarder)

Sabahları Erken Kalkmanızı Gerektirmeyen İşler

A3 Planlama Sistemi Para Notları Araştırması

Gemba Yürüyüşü: Gemba Nedir?

Teknik Analizde Trend Teyidi için Neden 2 Gün Kapanış Fiyatı Onayı Beklenir?

Neden Zengin Olamıyorum?

Başarı için kaç deneme yapmak gerekir?(James Dyson'ın Hayatı)

VIX Korku Endeksi: Piyasaların Kalp Atışı

Paylaşımlı Ev Nedir? Share House İş Modeli Yatırımı

En Popüler Yazılar

A3 Planlama Sistemi Para Notları Araştırması

Sabahları Erken Kalkmanızı Gerektirmeyen İşler

On Dönüm Bostan Yan Gel Yat Osman :)

Neden Zengin Olamıyorum?