Bir Para Notları Araştırması: Geç Kalmak Bir Yaşam Tarzı Mıdır?
İyimser insanların ilginç bir ortak özelliği var;"GEÇ KALMAK!"
Öncede bir reklam ajansında çalışıyordum.
O zamanlarda sabah 5-5:30 arası uyanırdım
ve ajanstaki saat 10'da başlayan işime
en az yarım saat geç kalmayı başarırdım.
Bu ajansta 8 yıla yakın çalıştım yani ayrılma nedenim geç kalmak değildi. Sabahları işe gitmeden önce spor yapardım, çok terlemişsem duşa girer ardından sizlerin belki ancak haftasonları yapabildiğiniz derecede mükellef bir kahvaltı yapar ardından o ara okuduğum bir kitap ya da takip ettiğim makaleler varsa bir göz atayım der.. vee... burası biraz bulanık nasıl oluyorduysa istesem sabahın yedisinde masamın başında olabileceğim işe 10 buçuk hatta 11'de varmayı başarırdım.
Bu gizemi bugün bile çözemedim ama bildiğim bir şey varsa o da bu işe geç kalmalar hiçbir zaman işteki performansımı etkilemedi. Hatta kendime ayırdığım bu "kaçamak" zamanlar yaratıcılığımı körükledi. Tabi ki Türkiye'deki işverenlerin yüzde 99'una bunu anlatamazsınız. Çok az kişi böyle bir çalışana tahammül eder. Neyse ki o zamanki patronum açık görüşlü bir insandı.
Biraz daha geçmişe, ilk okul yıllarıma gittiğimde asla unutamadığım bir anım var. O zamanlar geç kalma işini iyice abartmıştım, resmen kendime göre bir zaman akışım vardı. Teneffüslerden geç dönerdim, ödevleri geç teslim ederdim. Hatta işi öyle ilerletmiştim ki o zamanlar oturduğumuz evimiz okulumuzun karşısında olmasına rağmen ben okula da bir şekilde geç kalmayı başarmış ve müdür yardımcısından "geç kağıdı" almaya gittiğimde bir ton azar işitmiştim.
Yani kesinlikle söyleyebilirim ki: geç kalmak bir yaşam tarzı, eskilerin deyişiyle mizaçtır. Kendinize ait, dünyadan bağımsız bir zaman akışınız varsa ya buna göre meslekler seçmelisiniz(bu noktada seçemnekleriniz oldukça az oluyor maalesef) ya da girişimci olup kendsi işinizi kurarak müşterilerinizi ve iş akışlarınızı kendi zaman algınıza göre yönlendirmenizdir.
Unutmayın sadece bir kez yaşama şansınız var bu dünyada. Tek jetonla oynanan bir oyun bu hayat dediğmiz...
Yazının devamında internette rastladığım ve bu yazıyı yazmak konusunda bana ilham veren bir makaleden bahsedeceğim. Makalenin orjinalini bu adresten okuyabilirsiniz.
Briana Morrisson konuyla ilgili yazdığı makalesinde geç kalma alışkanlığı olan insanların iyimser, multitasking yani aynı anda birden çok görevi yerine getirebilen insanlar olduklarından bahsediyor. İyimserlik de stresi azalttığı için hem kişinin sağlığına büyük ölçüde fayda sağlıyor hem de stressiz beyin daha hızlı ve verimli çalışıyor.
Stres kardiyovasküler sağlığımızı olumsuz etkileyen kalp-damar hastalıklarına yol açan ve en az kanser kadar tehlikeli bir duygudur. İyimser insanlar daha az stresli oldukları için daha uzun bir ömüre sahip olurlar. "Mutlu ve uzun yaşamak" kulağa güzel geliyor.
Geç kalma alışkanlığına sahip insanlar ellerinde kalan kısıtlı zamanda beyinlerini işe maksimum seviyede odakladıkları için yaratıcı fikirler üretme konusunda da oldukça başarılılar.
Son söz
Günümüz girişimcilerinin hayatlarına, yaşam tarzlarına da baktığımızda 9-5 tarzı bir mesai düzeni göremezsiniz. Genelde bir yenilik yaratma sürecine girdiğinde geceyarısı yatağından fırlayıp çalışmaya başlar, zihinlerindeki fikri hayata geçirmek için ortamın koşullarına uymazlar; kendi koşullarını, kendi zamanlarını yaratırlar. Hiç karamsar bir girişimci, daha doğrusu başarılı olmuş karamsar bir girişimci gördünüz mü?
Kendi zamanınınza sahip olmanız dileğiyle...
Yorumlar
Yorum Gönder