Girişimciler Nasıl Para Bulur - 2. Bölüm

 

2. Bölüm İşiniz İçin Para Kaynakları


Bozuk para ve banknot euro fotoğrafı. Para Notları
Kolları sıvayıp bir girişim başlatmak ya da mevcut işinizi büyütmek için paraya ihtiyacınız vardır. Aradığınız sermayeyi ve liderlik desteğini bulmanın yolları bu yazıda.


İster başlatmak istediğiniz start-up için isterseniz de mevcut işinizi büyütmek için olsun paraya ihtiyacınız vardır. Sadece para da değil, işiniz için mentörlük, pazarlama, insan kaynakları ve Networking(çevre edinme) gibi konularda da desteğe ihtiyacınız vardır. İşte bu noktada aradığınız yardımı size sağlayacak hem devlet hem de özel girişimlerce desteklenen dernekler ve çeşitli yöntemler vardır.

    İlk yazıda kurmak istediğiniz iş için başvuracağınız para kaynaklarına başvurmadan önce yapmanız gereken hazırlıklardan bahsetmiştim. Girişimciler nasıl para bulur yazımın ilk bölümüne bu linkten ulaşabilirsiniz.  Bu makalede ise tüm hazırlıklarınızı, araştırmalarınız, ön çalışmalarınızı yaptıktan sonra başvurabileceğiniz sermaye kaynaklarından bahsedeceğim.

Gerekli hazırlıkları yaptınız, ayrıntılı bir iş planınız var, çelik gibi sağlam bir takım kurdunuz, öyleyse ikinci aşamaya geçebilirsiniz. Aşağıda listelediğim sermaye kaynakları işiniz için para sağlamakla kalmayacak aynı zamanda mentörlük ihtiyacınızı da karşılayacak.

Sermaye bulma yolları


1. Banka kredisi

Para lazım olunca ilk akla gelen yer tabi ki sabah akşam reklamlarla bize kendilerini hatırlatan bankalardır. Pek çok küçük işletme sahibi işletmelerini bankalardan aldıkları iş kredisi ile açarlar. Gerekli evrakları toparlayıp banjkaya başvurduğunuzda eğer kredi puanınız da yükseksee kolayca iş kredisi alabilirsiniz. Evet iş kredisi almak kolaydır fakat ödemek biraz zordur. Yüksek faizli geri ödeme planı yeni kurduğunuz ve henüz sistemini gerçek hayata adapte etmekle uğraştığınız işinizin ilk yıllarında sizi sıkıntıya sokacaktır.


2. İşinize ortak almak


Feridun Bitir puro içiyor. Yırttık abicim yırttık. Ayrılsak da beraberiz. Para Notları
Feridun Bitir işiniz için iyi bir ortak olabilir :)


İş kurmanın maliyetini paylaşarak öz sermayenizin en azından bir kısmını korumak için kendinize bir ya da daha fazla kişiyi ortak edebilirsiniz. Ortak olduğunuz kişiler sizinle aynı iş vizyonuna sahip olmalıdır. Ayrıca ortaklar sadece para mı koyacak yoksa işin bir ucundan tutup süreçlerin işleyişine yardımcı olacak mı, yönetimde kim ne kadar söz sahibi olacak hepsi hazırlayacağınız ortaklık sözleşmenizde açıkça belirtilmelidir.



3. Kitle Fonlama(Crowdfunding) ile sermaye bulma


Kitle fonlama yöntemi internetin bize sunduğu nimetlerden birisidir. Kickstarter, Indiegogo ve benzer kitle fonlama siteleri gibi fonlama siteleri girişimcilerin tasarladıkları ürünleri daha üretilmeden satışa sunmalarını ve gelir elde etmelerini sağlayan bir sistemdir. Crowdfunding ile her şey yapılabilir. Mesela Kitle fonlamasıyla uzay yolcululğu yapmayı tasarlayan Copenhagen Suborbitals projesiyle ilgili yazıma bir göz atmanızı tavsiye ederim. Kitle fonlamanın en önemli avantajlarından birisi de size para veren insanlara(backers) hisse vermek zorunda değilsinizdir. Üstelik eğer işler yolunda gitmez ve ürün bekleneni veremezse kendi paranızı kaybetmemiş olursunuz. ama başarısız olursanız itibarınız size destek veren binlerce kişinin gözünde düşecektir bunu da unutmayın.


4. KOSGEB Hibe Kredisi


Devlet babadan yardım almak da girişimciler için en mantıklı para bulma yollarından birisidir. KOSGEB'in açılımı "Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi"dir. Adından da anlaşıldığı gibi devlet bu kurumuyla kendi işini kurmak isteyen girişimcileri desteklemeyi amaçlamaktadır. KOSGEB hibe kredisi alabilmek için önce toplam 60 saat süren bir eğitimi almanız gerekmektedir. Eğitim internet üzerinden online olarak verilmektedir. Ardından eğitimde aldığınız bilgiler ışığında projenizi anlatan bir dosya hazırlayıp KOSGEB'e sunmanız gerekli. KOSGEB girişimcilere 2022 yılı itibariyle 50.000 ile 500.000 TL arasında hibe ve kredi vermektedir.


5. Kredi Garanti Fonu


Garanti Bankası'nın genç bir girişimcilere destek olmayı amaçlayan projesi Kredi Garanti Fonu fark yaratan başarılı projeler geliştiren genç girişimcilere destek olmaktadır. Ayrıca  gereklilikleri karşılayabilen KOBİ'lerin finans taleplerine kefil olarak da destek sağlayabiliyor.


6. KOBİ A.Ş.

Tam adı KOBİ Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş. olan KOBİ A.Ş. KOBİ’lerin finansman ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla Halk Bankası, TOBB, TESK, KOSGEB ve 16 Sanayi ve Ticaret Odası’nın ortaklığında kurulmuş bir girişim sermayesi şirketidir. Eğer mevcutta faaliyete geçmiş bir girişiminiz var ve işinizi geliştirmek için paraya, yatırıma ihtiyacınız varsa KOBİ A.Ş. işiniz için iyi bir ortak olabilir. KOBİ A.Ş. yatırım yapacağı şirketlere, Sanayi Bakanlığı'nın koşullarına uygun olması şartı ile maksimum yüzde 49 oranında ortak olarak yatırım yapabilmektedir.


7. Mikrokredi

Ev kadınlarına yönelik bir faizsiz kredi sistemi olan Mikrokredi, kendi işini kurmak isteyen ev kadınları ve kadın girişimciler için cüzi de olsa bir finansman desteği sağlıyor. Mikrokredi finansmanıyla ilgili yazıma bu linkten ulaşarak Mikro Kredi sistemiyle ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz. 


8. Melek Yatırımcılar Derneği


Melek Yatırımcılar Derneği Güçlü ve yaratıcı bir iş fikri olan fakat yeterli sermayesi olmayan girişimicileri hem yerli hem de yabancı finans kaynaklarıyla buluşturan bir dernektir. Melek yatırımcılar, girişimciye henüz kurulum aşamasında veya  star-up'ın ilk dönemlerinde hisse karşılığında finansman sağlayan yatırımcılardır. Girişimcilere hem finansman hem de mentörlük, pazarlama, İK ve çevre(Networking) gibi konularda destek olmaktadır. Melek Yatırımcılar Derneği, her sene düzenlediği çeşitli kongrelerle girişimcilerle potansiyel yatırımcıları biraraya getiriyor.


    Bu Para notları makalesi 2 bölümlük bir yazı dizisiydi. Şu an 2. Bölümü bitirdiniz, umarım bilgi arayışınızda faydalı olabilmişimdir. İlk bölüme de göz atmak isterseniz bu linke tıklayabilirsiniz. Girişimlerinizde başarılar dilerim.







Yorumlar

Ayın En Çok Okunanları

Enflasyon Nedir?

100 Doları 1 Milyon Dolar Yapmak(Gizli Milyarder)

Sabahları Erken Kalkmanızı Gerektirmeyen İşler

A3 Planlama Sistemi Para Notları Araştırması

Gemba Yürüyüşü: Gemba Nedir?

Başarı için kaç deneme yapmak gerekir?(James Dyson'ın Hayatı)

Teknik Analizde Trend Teyidi için Neden 2 Gün Kapanış Fiyatı Onayı Beklenir?

Neden Zengin Olamıyorum?

Paylaşımlı Ev Nedir? Share House İş Modeli Yatırımı

VIX Korku Endeksi: Piyasaların Kalp Atışı

En Popüler Yazılar

A3 Planlama Sistemi Para Notları Araştırması

Sabahları Erken Kalkmanızı Gerektirmeyen İşler

On Dönüm Bostan Yan Gel Yat Osman :)

Neden Zengin Olamıyorum?