Mikrokredi(Mikrofinans) nedir?
Mikrokredi: Az parayla çok iş başarırım diyenler için faizsiz kredi fırsatı!
Nuri Bilge Ceylan'ın Ahlat Ağacı'nı izleyenler hatırlar; filmde piyango bileti satan ihtiyar sürekli "Aslında bir 250 lira olsa benim işimi çözecek de..." der dururdu. İşte Mikrokredi sistemi de bu büyük dertleri çözecek küçük miktardaki ihtiyaçlar için kaynak sağlamayı amaçlıyor.
Nuri Bilge Ceylan'ın Ahlat Ağacı filmini izleyenler bilir orada milli piyango bileti satan bir amca vardır ve 250 lirası olsa tüm hayatını yoluna koyacağını söyler. Bu yazıda da az parayla büyük işler başaracaklarına inanan ama o ufak parayı da bulamayanlar için bir finansman fırsatından bahsedeceğim; Mikrokredi. Yazının devamında mikro kredi nedir, nereden alınır, 2023 yılı mikrokredi miktarı nedir ve Türkiye'de mikro finans sistemi ile neler başarılmış gelin beraber inceleyelim.
Mikrokredi tanımı; banka ve benzeri kredi kurumlarından kredi alamayan küçük girişimcilerin çalışmalarını desteklemek amacıyla kurulmuş bir fonlama sistemidir. Mikrokredi yani Mikrofinans sisteminin kuruluş amacı yoksullukla mücadeledir. İş kurmak isteyen fakat yoksulluk nedeniyle bunu başaramayan insanlara küçük miktarlarda faizsiz para desteği sağlayan mikrokredi sistemiyle maddi sıkıntılar içinde olan insanların iş kurmasına olanak sağlanıyor.
Mikrokredi finans sisteminin fikir babası ve kurucusu Nobel ödüllü Bangladeşli iktisatçı Muhammed Yunus'dur. Mikrokredinin kuruluş hikayesi ise 1974 yılına, Muhammed Yunus'un Bangladeş Çitagong(Chittagong) Üniversitesi'nde hocalık yaptığı zamana dayanır. Yunus'un o sıralarda fakir bir köyü ziyareti sırasında tanıştığı köylü kadın bambudan sandalye yaparak geçimini sağlamaktadır. Hammadde almak için tefeciden 15 peni borç alan kadın, sandalyeyi sattıktan sonra sadece 1 peni kazanabilmektedir. Köyde yaşayan diğer köylüler de benzer durumdadır. Bunu gören Muhammed Yunus herkese 40'ar dolar parayı faizsiz olarak 1 yıl sonra geri ödenmek şartıyla verir. Bu küçük miktar parayla işleriyle ilgili ihtiyaçlarını gideren köylüler işlerini sürdürerek hem borçlarını zamanında ödediler hem de yoksulluktan kurtuldular.
Bu olaydan esinlenen Muhammed Yunus ilerleyen yıllarda Mikrokredi finans sistemini geliştirerek Grameen Bank'ı kurdu. En aşağıdan başlayarak ekonomik ve sosyal kalkınmayı yaratma amacını güden mikrokredi sistemi çalışmaları 2006 yılında Muhammed Yunus'a Nobel Ödülünü kazandırmıştır.
Türkiye'de Mikrokredi Finans Sistemi
Türkiye’de de bazı sivil toplum örgütleri tarafından çeşitli uygulamaları yapılmış mikro kredi finans sitemi ihtiyaç sahiplerine tabiri caizse balık vermemiş, balık tutmayı öğretmiştir. Bu derneklerden bazıları; Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı(KEDV) ve Türkiye İsrafı Önleme Vakfı tarafından yürütülen mikrofinans programı Türkiye Grameen Mikrofinans Programı 64 ilde faaliyet göstermektedir.
2003 yılında Diyarbakır'da başlayan Türkiye Grameen Mikrofinans Programı 2020 yılına kadar 170 bin kadına 960 milyon Türk Lirası kredi finansmanı sağladı. Üstelik dağıtılan mikrokredilerin tamamı geri ödendi.
2023 Yılı Mikrokredi Mikrofinans kredi miktarı nedir?
Mikrokredi adından da anlaşılacağı gibi mikro yani küçük boyutta bir finansman çeşididir. Ve bankalardan çekeceğiniz ihtiyaç kredisi, konut kredisi gibi kredi çeşitlerine oranla oldukça düşük görünebilir. Ama mikrofinansın amacı da zaten en alt ekonomik seviyedeki maddi sorunları çözerek üretim ve isdihtam yaratmaktır. Bu çerçevede 2023 yılı için mikrofinans mikrokredi miktarı 3000 TL olarak belirlenmiştir.
Mikro Kredi Başvurusu Nasıl ve Nereye Yapılır?
Mikrokredi almak için mikrofinans kredi başvurusu yapmak istiyorsanız Türkiye İsrafı önleme Vakfı(http://israf.org) veya TGMP yani Türkiye Grameen Mikrofinans Programı(https://tgmp.net/tr/anasayfa) adreslerini ziyaret edebilirsiniz.
Mikrokredi Sisteminin olumsuz yönleri var mı? (Mikrokredi Şikayetler)
Hiçbir sistem kusursuz değildir diyerek söze başlamak istiyorum. Tabii ki Mikro finansman sisteminde de doğal olarak aksamalar yaşanabilmektedir. İnternette yaptığım araştırmalarda şikayetvar internet sitesi üzerinde mikrokredi almak için başvuran insanların yaşadıkları olumsuzluklara rastladım. Mikrofinans ile ilgili şikayet lerin bazıları; kimileri ödemede aksamalar yaşamış, bazı şikayetlerde de başvuranlara de ürün satın almazsa kredi alamayacakları belirtilmiş. Belirtilen ürünlerin fiyatı 150-350 TL(2019-2021 yıllarına ait şikayetler) arasında değişiyor. Şikayetlerden bazılarına TGMP tarafından ürün alma zorunluluğu yoktur minvalinde dönüşler yapılmış bunu da belirtmek isterim.
Sonuç
Mikrokredi sistemi küçük miktarda bir kredi sağlasa da ufak başlangıçların büyük işlere giden bir yol olduğunu da unutmamak gerekir. An gelir normal zamanımızda önemsemediğimiz miktarlardaki paralarla bile büyük sorunlara çözüm sağlayabiliriz. Mikro finans sisteminin sağladığı mikrokredi doğru kullanıldığı zaman boyundan büyük işler başarabilir.
Yorumlar
Yorum Gönder