Borsada Bir Balina Operasyonu - Düşen Bıçak Tutulmaz

 Bir hissenin borsadaki günlük fiyatının hesaplanması aslında ilkokulda gördüğümüz karışım probleminden farkı olmayan bir işlemdir. A hissesinde şu kadar şu fiyattan, B hissesinden bu kadarı bu fiyattan denilerek o zaman dilimindeki güncel değeri belirlenir.


Bu hesaplamaya göre düşük işlem hacminin odluğu bir günde o hissenin fiyatı balinalar tarafından kolaylıkla manipüle edilebilir. Gerçi balinalar her zaman fiyatları oynatma gücüne sahipler. Ama aralarındaki rekabet en azından fiyatların ilerleyişinin belirli bir dengede seyretmesini sağlıyor.

Borsa Balinası

Peki ya balinalar kendi aralarında anlaşırlarsa ne olur?

İki ya da daha fazla balinanın Midpoint gibi bir mekanda bir araya gelerek karşılıklı alım satım anlaşması yaptıklarını hayal edin. Belirledikleri bir şirket hissesini piyasadan toplamaya karar veriyorlar. Karşılıklı olarak aralarında piyasa üzerinden alım satım yapıp fiyatları aşağı çekecekler.


Operasyon günü ilk işlem sert bir vuruş!

İlk önce gayet güzel giden hedef hisse için alt fiyattan satış emri veriyorlar. Hemen ardından diğer balinalar aynı hisseyi ucuzdan almaya başlıyor. Küçük yatırımcı ani bir şok yaşıyor. Nooldu bu hisse ne güzel gidiyordu? Lotlar balinalar arasında el değiştirirken hisse fiyatları aşağı düşmeye başlar. O esnada yüksek fiyattan alım yapmış KY'ler(küçük yatırımcılar) korkuyla hisselerini satmaya başlayınca bu balinaların elinde daha da çok lot toplanır. Belirli fasılalarla bu işlemi tekrarlayarak hisse fiyatını indirmeye başlarlar. Bu esnada daha önce ucuzdan alım yapmış diğer KY'ler de hisselerinin değerini endişe ile izlemektedir.

Düşen Bıçak Tutulmaz!

Hissem zararda ama param var. Fiyatı düşmüşken biraz daha alayım, ortalama düşüreyim. Yükselince daha da karlı satarım!

Ama heyhat! Öyle bir şey olmayacak. Zarardaki KY'ler biraz daha kağıt toplama çabaları kayıplarını daha da derinleştirmekten başka bir işe yaramaz. Düşen kağıdı toplamaya çalışmak daha da çok zarar ettirir. sonunda bu yatırımdılar da balinaların operasyonuna daha fazla dayanamaz ve ellerindeki hisseleri daha büyük zararlarla vermek zorunda kalırlar. Her bir alım satımda daha çok hisse birkaç kişide toplanmaya başlar. Bu durumda halen karda olan ve satış yapmayan KY'ler ise beklemeye devam eder. Zarardakilerin de alım emirleri bittiği için o hissenin işlem hacmi daralır.


İşte meydan balinalara kaldı.

Geriye kalan büyük yatırımcılar aralarında kolayca alım satım yaparak hisse fiyatlarını daha da aşağı çekerler. Bundan sonra karda olan KY'lerin de şirkete olan güvenleri azalır. Onlar da eriyen birikimlerini kurtarmak için hisselerini satmaya razı olurlar. O hisseleri de toplayan balinaların elinde devasa miktarlarda lot geçmiştir. Bu hisse miktarı onları şirkette söz sahibi bile yapabilir.


Zaten geçim derdi olmayan büyük yatırımcılar bu hisseleri bir süre bekletirler. Eğer şirket kar payı veriyorsa çok güzel bir temettü geliri elde ederler. Mesela Ereğli'den 1 milyon lotu olan bir balina temettü günü cebine 4 milyon Lira koyar. Elinde bu yolla elde ettiği çok sayıdaki hisseyi de aylar sonra çok karlı fiyatlardan satış yaparak servetine servet katar. Olan gene KY'ye olur. 


Böylsesi zamanlarda şirketlerin kendi hisselerini geri topladıklarını görürsünüz. Eğer bir holding ya da şirket hisselerini geri topluyorsa suyun altında çok tehlikeli bir balina sürüsü ava çıkmış demektir. Böylesi hisselere yatırım yapacaksanız, borç ve krediden uzak durun. Varsa kendi paranızla yatırım yapın ve uzun süre kar beklemeyin.


Buraya kadar anlattıklarım yatırım tavsiyesi değildir. Küçük yatırımcılar için bir ikaz niteliği taşır. Kimseye paranızı kaptırmamanız dileğiyle.



Hepinize hayırlı işler ve bol kazançlar diliyorum.


Görselin kaynağı 

https://www.mensjournal.com/adventure/pelican-escapes-jaws-lunge-feeding-whale/

Yorumlar

Ayın En Çok Okunanları

Enflasyon Nedir?

Sabahları Erken Kalkmanızı Gerektirmeyen İşler

Boğa Tuzağı Nedir?

100 Doları 1 Milyon Dolar Yapmak(Gizli Milyarder)

BIST Yatırım Fonları (ETF): Yeni Başlayanlar İçin Kapsamlı Rehber

Başarı için kaç deneme yapmak gerekir?(James Dyson'ın Hayatı)

Seçim Sandığını Hazine Sandığına Dönüştürün!

Gemba Yürüyüşü: Gemba Nedir?

ABD Enflasyon Verisiyle Nasıl Ayı Tuzağı Kuruldu? Ayı Tuzağı Nedir?

Savaşmadan Kazanmak: Sun Tzu'nun Savaş Sanatı

En Popüler Yazılar

A3 Planlama Sistemi Para Notları Araştırması

Sabahları Erken Kalkmanızı Gerektirmeyen İşler

On Dönüm Bostan Yan Gel Yat Osman :)

Neden Zengin Olamıyorum?