NEOM Şehri Metaverse'ü Gerçek Dünya İle Birleştirecek

 


 

NEOM City logosu Arapların kültürel dokularını da içinde barındırıyor. Para Notları
Suudi Arabistan'ın akıllı şehir projesi NEOM inşaatı bitmeden önce Metaverste yerini alacak.


Suudi Arabistanın 500 milyar dolarlık akıllı şehir projesi NEOM'un Metaverse'te de bir ikizi olacak. Böylece kullanıcılar şehrin inşaatı bitmeden sanal ortamda dijital Neom şehri içinde yaşam, eğlence ve çalışma deneyimini yaşayabilecek.  

    NEOM Şehri diğer akıllı şehirlerden farklı olarak Metaverse'deki dijital ikiziyle elde ettiği veriyi kullanarak şehrin gelecekteki sakinlerini tanıyacak ve onları "anlayacak". Aynı zamanda Blockchain tabanlı XVRS Platformuyla NFT ticaretine imkan sağlayan Dijital Neom City ile hem kullanıcılara yeni para kazanma imkanları yaratılacak hem de fiziki dünyadaki Neom şehri için maddi kaynak sağlanacak. 500 Milyar Dolarlık fütüristik akıllı Neom Şehri projesinin detayları yazının devamında.


NEOM Şehri Projesi Nedir?

Dünyanın en pahalı şehir projelerinden biri olan NEOM projesi Kızıldeniz kıyısında 16 bölgeden oluşacak. Projenin maliyeti 500 milyar dolar olarak öngörülmektedir ve 2025 yılına kadar tamamlanması beklenmektedir. Enerjisini rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynakalarından sağlayacak Neom şehri geleceğe yönelik teknolojik inovasyonlara da ev sahipliği yapacak.  

Neom şehri inşaatı kuşbakışı görünüm. Para Notları
Neom City Akıllı Şehrinin inşaatı halen devam ediyor. Fotoğrafta gördüğünüz Oxagon Neom Şehrinin bölglerinden birisi.

Neom şehri projesi henüz inşa aşamasında olsa da Neom Teknoloji ve Dijital Bölümü Mühendislik Yönetici Direktörü Mansoor Hanif'in belirttiğine göre şehrin Metaverse'te sanal bir ikizi olacak ve şehrin gelecekteki sakinleri şimdiden Neom'daki hayatı deneyimleyebilecekler. Sanal NEOM'un sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik teknolojilerini bir arada kullanarak gerçekçi bir deneyim sunması planlanıyor.

Hanif'in açıklamalarına göre Neom şehri diğer otomasyona dayalı akıllı şehir projelerinden farklı olarak sadece makinelerin birbiriyle iletişim kurduğu bir şehir değil aynı zamanda şehrin sakinlerini "anladığı" bir sistem olacak. Kendisi açıklamasında bunu "Cognitive City" yani "bilişsel şehir" ifadesiyle isimlendiriyor ve Şöyle belirtiyor;"Sizi insan olarak anlayan ve o kişinin de şehri anlamasına yardımcı olan şehirlere ihtiyacımız var.”

“Geleceğin, bireyin kendini kaybolmuş hissettiği 'mega şehirler' olduğuna inanmıyoruz, bireysel deneyime odaklanan 'meta şehirler' olmalı.” diyerek Neom Şehrinin ve dijital ikizinin hedefini açıklıyor. Metaverse'te kurulacak olan dijital NEOM şehrinin de fiziki şehirde değerlendirilmek üzere kullanıcı verileri toplayarak gerçek dünyadaki Neom'un işleyişinde bu verilerden faydalanılacağı aşikar.

XVRS Platformu para kazandıracak

Kullanıcıların NEOM Şehri deneyimini yaşayabilmelerini sağlayacak olan ve XVRS olarak adlandırılan platform, 1-3 Şubat tarihleri ​​arasında Suudi Arabistan'ın Riyad kentinde gerçekleşen Leap22 teknoloji etkinliğinde duyuruldu.

XVRS platformu kullanıcılara bir avatar, hologram veya robotik avatar olarak gerçek zamanlı olarak sanal NEOM şehrinde dolaşabilme imkanı sunmayı vadediyor.


Şehirde bisiklete binen kadın. Para Notları
Neom şehrinde bisiklete binmek gibi sıradan deneyimler bile eğer kullanıcı isterse XVRS'in karma gerçeklik teknolojileriyle işlenerek anlamlı bir veriye dönüştürülebilecek ve veri sahibine para kazandıracak.

    Dinamik dijital ikiz: "canlı bilişsel sanal ikizler" ile karma gerçeklik ikizleri. Canlı bilişsel ikizden kasıt isterseniz sizin günlük hareketleriniz, deneyimleriniz dijital dünyadaki sanal ikizinize de eş zamanlı olarak yaşatılacak. Böylece oluşan kullanıcı datanız NEOM tarafından işlenecek ve size gelir kaynağı olarak geri dönecek. Evet Neom şehrinde yaşayanlar isterlerse bu datalarını satarak para kazanabilecekler. Bir düşünsenize bisikletle dolaşıyorsunuz ve fiziki bedeninizde ölçülen veriler sizin için paraya dönüşüyor.

    XVRS teknolojileriyle toplanan ve işlenen kullanıcı verileri Neom Şehrinin sakinlerini anlamasına yardımcı olacak. Böylece robotik otomasyon altyapısı, enerji ve kaynak kullanımı, trafik düzeni bu veriler ışığında belirlenecek.


Haber kaynakları:
Smartcitiesworld
Al Arabiya




Yorumlar

Ayın En Çok Okunanları

Enflasyon Nedir?

100 Doları 1 Milyon Dolar Yapmak(Gizli Milyarder)

Sabahları Erken Kalkmanızı Gerektirmeyen İşler

Gemba Yürüyüşü: Gemba Nedir?

Başarı için kaç deneme yapmak gerekir?(James Dyson'ın Hayatı)

A3 Planlama Sistemi Para Notları Araştırması

Teknik Analizde Trend Teyidi için Neden 2 Gün Kapanış Fiyatı Onayı Beklenir?

Neden Zengin Olamıyorum?

Paylaşımlı Ev Nedir? Share House İş Modeli Yatırımı

VIX Korku Endeksi: Piyasaların Kalp Atışı

En Popüler Yazılar

A3 Planlama Sistemi Para Notları Araştırması

Sabahları Erken Kalkmanızı Gerektirmeyen İşler

On Dönüm Bostan Yan Gel Yat Osman :)

Neden Zengin Olamıyorum?