Girişimciler Nasıl Para Bulur - 1. Bölüm

İşiniz İçin Kaynak Yaratmak


1. Bölüm Para kaynaklarına başvurmadan önce yapılacaklar


İşiniz için sermaye nereden bulunur. Para Notları
İşiniz için sermaye bulmak istiyorsanız önce kendinizi ve işinizi hazırlamalısınız.


Kaynak yaratmak, bir iş kurmak için ya da işinizi büyütmek için para bulmak girişimcilerden küçük esnaflara kadar herkesin kafasındaki ortak soru işaretlerinden birisidir. İster ilk kez kendi işinizi kuruyor olun, ister yıllarını ticarete vermiş bir tüccar olun sermayeye ihtiyacınız var. Kim ne derse desin sermayesiz iş olmaz. Bedavadan iş kurdum diyenlerin de masrafı sonradan çıkar. Aynen App store'dan telefonunuza yüklediğiniz "uygulama içi satınalma" yaptıran appler gibi. Her işin de ya ilk adımında ya da takip eden adımlarında paraya, sermayeye ihtiyacı olur.

Bu yazımda "para bulmak" meselesi üzerine bir araştırma yaptım ve hem sizler için hem de kendim için faydalı olacağını umduğum bilgilere ulaştım. Epeyce bir bilgiye ulaştığım için konu biraz uzun oldu. Bu yüzden yazıyı iki ayrı bölümde derledim. İlk bölümde iş kurmak için bulacağınız sermaye kaynaklarına başvurmadan önce yapmanız gerekenleri anlatacağım. İkinci yazıda ise girişiminiz için başvurabileceğiniz para kaynaklarını listeleyeceğim.

Güvenilir olun

İşiniz için gerekli sermayeyi bulmanın altın anahtarı güvenilir olmaktır. Para Notları
İşiniz için gerekli sermayeyi bulmanın altın anahtarı güvenilir olmaktır.

Güvenilir birisi misiniz? Cevabınız evet değilse yazının geri kalanını okumayın lütfen. Bu içerik size hitap etmiyor demektir. Ticarette eskiden beri güven esastır. İşinize bir yatırımcı ya da ortak almak istediğnizde de hem siz karşı tarafa güvenebilmelisiniz hem de karşı taraf size güvenebilmeli. Birileri parasını sizin şirketiniz için feda edecekse önce size yani direkt olarak şahsiyetinize güvenebilmek ister. Ardından tabi ki kurguladığınız iş modeline de güvenmek isterler. Para bulmanın altın anahtarı güven sağlamaktır.

İş planı eşittir para demektir

Kendi işinizi kurarken yapmanız gereken ilk ve en önemli şey başlangıç sermayenize karar vermektir. Bunun için de kapsamlı bir iş planı hazırlamalısınız. Unutmayın iş planı eşittir kredi demektir. Çünkü ister yatırımcı bulun isterseniz bankalardan kredi çekin, işinizi detaylı bir şekilde anlatan, amaçlarınızı, büyüme hedeflerinizi, işinize ait tüm riskleri ve bu risklere karşı aldığınız önlemleri belirten her yönüyle titizlikle hazırlanmış bir iş planına ihtiyacınız var.

Swot analizinizi iyi yapın


Kuracağınız işin artı ve eksi yanlarını iyi belirleyin ki geminiz fırtınada batmasın. Para Notları
Kuracağınız işin swot analizini iyi yapın, artı ve eksi yönlerini iyi belirleyin ki geminiz fırtınada batmasın. 

Karşınızdaki paralı insanlara güven sağlayabilmek için iş modelinizi kesin çizgilerle oluşturmalısınız. İşiniz için potansiyel bir yatırımcı bulduğunuzda doğal olarak kurmak istediğiniz işin risklerini görmek isteyecektir. bu noktada yapmanız gereken şey Swot analizinizi sunmaktır. İyi bir Swot analizinde neler vardır kısaca sıralamak gerekirse; girişiminizin güçlü ve zayıf yanları, girmeyi planladığınız sektörün sunduğu fırsatlar, sektörü olumsuz etkileyebilecek potansiyel tehditler. Öngördüğünüz nakit akışının ispatlanabilir olması da planınızın ikna ediciliğini artıracaktır. Bunun için de onlara sunduğunuz sistemin nasıl para kazanacağını adım adım açıklayan net bir yol haritanız olmalıdır. 

Müşteri bulma stratejisi

Bir diğer önemli nokta ise müşteri edinme stratejinizi kesin bir şekilde belirlemiş olmanızdır. İşin satış ve pazarlama kısmı en az değer yaratacak olan ürünün üretilmesi kadar önemlidir. Yatırımcılarınız ortaya koyacağınız ürünü nasıl paraya çevireceğinizi kesinlikle bilmek isteyeceklerdir.

Çelik gibi sağlam bir ekip kurun

Ekip kurmak bir girişimin en önemli yatırımıdır. Para Notları
Size, iş fikrinize ve birbirlerine inanan, çelik gibi sağlam bir takım kurun ve yatırımcıların karşısına çıkın.

Başarı bir ekip işidir. Tasarladığınız ürün veya hizmeti hayata geçirecek, sektördeki rakiplerinizin size karşı yapacağı hamleleri bertaraf edebilecek sağlam, yetkin ve aidiyet duygusu yüksek bir takımınız olmalı. Takım işi de iş fikri ve sermaye kadar önemlidir. Pek çok yatırımcı böyle sağlam bir takımın parçası olmak isteyecektir.

İlk bölümün sonu

Bu yazıda girişiminiz için size sermayeyi verecek hatta işinizin doğru yolda ilerlemesini sağlayacak, size mentörlük yapacak para kaynaklarına başvurmadan önce yapmanız gereken ön hazırlıklardan bahsettim. Planınızı yapın, analizlerinizi yapın, takımınızı kurun ve diğer adıma geçin: iş sermayesi için başvuracağınız para kaynakları.



Yorumlar

Ayın En Çok Okunanları

Enflasyon Nedir?

İşinizde Mükemmelliğin yolu: PUKO Döngüsü (PDCA) Nedir?

Yatırım Fonları Değişim Tablosu

Sabahları Erken Kalkmanızı Gerektirmeyen İşler

100 Doları 1 Milyon Dolar Yapmak(Gizli Milyarder)

Mum Çubuklarının Gücü: Marubozu Formasyonu Nedir?

A3 Planlama Sistemi Para Notları Araştırması

BIST Yatırım Fonları (ETF): Yeni Başlayanlar İçin Kapsamlı Rehber

Ege Cansen: Deneyimli Ekonomistin Başarı Hikayesi ve Genç Girişimcilere Tavsiyeleri

On Dönüm Bostan Yan Gel Yat Osman :)

En Popüler Yazılar

A3 Planlama Sistemi Para Notları Araştırması

Sabahları Erken Kalkmanızı Gerektirmeyen İşler

On Dönüm Bostan Yan Gel Yat Osman :)

Neden Zengin Olamıyorum?