Metaverse'te Kariyer - Sanal Evrenler Hangi İş Fırsatlarını Sunuyor?

 

Altın Yumurtlayan Tavuk



İnsanların bir Metaverse girişimi olan Decentreland'e olan ilgisi Snoop Dogg gibi ünlü kişilerin Sandbox ile sanal dünyaya
 yatırım yapmasıyla birlikte, tavan yapmış durumda. Kaynak: Playtoearn


Teknoloji insanların icat ettiği altın yumurtlayan tavuktur desem yanlış olmaz. Geliştirilen teknolojiler adeta tavuk gibi her geçen gün yeni meslekler ve istihdam alanları yumurtluyor. Günümüzde fitili ateşlenen ve gelecekte büyük patlamalara(olumlu anlamda) yol açacak olan tavuk ise Metaverse

Bu yazımda Metaverse ve etrafında tomurcuklanan yeni iş fırsatlarından, çalışma hayatımızın yakın gelecekteki evriminden bahsedeceğim. Eğer kariyer değişikliği yapmak istiyorsanız tam sırası. Yazının devamında paylaşacağım mesleklerden birisi bir sonraki işiniz olabilir; hazır olun!


 Metaverse'te vasıflı çalışanlara olan talep artıyor

Metaverse içinde yaratılan renkli dünyalarda tasarımlar gerçek dünyadaki gibi çevre şartlarına ve maliyetlere bağlı değil, tamamen tasarımcının yaratıcılığına ve potansiyel alıcıların beğenilerine göre şekilleniyor. Bu da hayallerin genişlemesine ve en sıradışı konseptlerin hayata geçmesine olanak sağlıyor. Tabi ki sınırsız bir yaratıcılığı konuşturabilmek için bu konuda yeteneğe ve eğitime de ihtiyacınız var.

Bu yeni sanal dünyada eşyalar, evler ve şehirler belediye nizamlarına göre değil, insanların özgür arzularına göre inşa edilecek. Yetenekli tasarımcılar bu yeni yenilikçi teknolojiyi işletmek, sürdürmek ve ilerletmek için gereken sanal işgücünün ilk çalışanları olacak.

Sıradışı ortamıyla sanal dünyalar beklendiği gibi alışılmışın dışında çalışma ortamları da sunuyor. Mekandan ve kısmen de olsa zamandan bağımsız olarak çalışma lüksü özellikle yaratıcı bünyeleri kamçılayacak türde bir inovasyon. Metaverse içindeki iş ortamlarında alışmış olduğumuz gibi saatbaşı ücretlendirme değil yapılan iş başına ücretlendirme prensibi hakim. Bu eski kafalı patronlara biraz uzak gibi görünse de yenilikçi ve vizyoner işinsanları bu modeldeki verimi çoktan farketti bile.

Eski kafalı şeytan patron fotoğrafı. Para Notları
Metaverse geleceğinde eski kafalı patronlara yer yok. Metaverse yenilikçi "girişimcilerin" oyun alanı.


Gathertown'dan Sathya Peri'nin dediğine göre iş kavramı tanımı değişecek, bir kişinin iş bulma yöntemi, yaşam alanı, bu kişinin görev şekli, bir projede ne kadar süre çalıştığı ve bir kişinin arkadaşlarıyla etkileşime girme şekli değişecek. 

İnsanlar iş seçimi yaparken sabit bir maaşa göre değil, iş başına alacağı ücret ve prim gibi kazançlara göre karar verecek.

Sanal müteahhitlere merhaba deyin!

Ünlü müteahhit Ali Ağaoğlu'nu Metaverse içinde de görür müyüz dersiniz? "Metaverse 1453 Projesi :)"


Dijital dünyaların sakinleri için sanal alanlar inşa etmek için sanal müteahhitler sıraya girdi bile :) Metaverse sanal emlak piyasasında kapatılan arsaların üzerine inşa edilecek sanal yapıların üretilmesi(burada kast ettiğim üretim 3D tasarım, kullanıcı deneyimi tasarımı, kurgu, yazılımsal çalışmaları ifade ediyor)  ve işletilmesi gibi işler için de geniş fırsatlar mevcut olacak.


Sanal dünyada 3D modellemeden grafik ve iç mimari tasarıma kadar her türlü tasarımcıya ihtiyaç vardır. Aslında, meta evreni tasarımcılar olmadan var olamaz. Farklı metaverse ortamlarında farklı tasarım araçları olsa da örneğin The Sandbox'taki Vixedit, Decentraland'deki Builder ve UpliftWorld'deki Minecraft gibi tasarım araçlarının ortak noktası tasarım becerileri gereksinimleridir. 


Linkedin profilinde meslek olarak Gamer yazacak


Atari başında geçen geceler boşa zaman kaybı değil belki de yeni tam zamanlı profesyonel işinize bir hazırlıktı.
 İllüstrasyon:goodfon

Bir zamanlar çok oyun oynadığınız için kulağınızı çeken anneniz yakın gelecekte aferim evladım diye başınızı okşayacak. Blockchain teknolojisini temel alan oyunlar "Gamer"lara oyun oynadıkça para kazanma fırsatı sağlıyor. Decentral Games ve ICE Poker Lounge'un kurucusu Miles Anthony, işi oyun biçiminde sunan, gamification temelli metaverse oyna-kazan ekonomisine katılımın arttığına ve ileride daha fazla olacağına inanıyor. Oyuncuların endüstrinin geleceğinde çok önemli bir rol oynayacağı blockchain dünyasında artık yaygın olarak kabul edilen bir gerçek. Gamer'lık artık muhasebecilik kadar geçerli, profesyonel mesleklerden biri.


Sanal dünyaların çobanları: Topluluk yöneticileri

Blockchain teknolojisinde üretilen kripto para projeleri, NFT, oyun projeleri, araştırma projeleri gibi girişimler sağlam bir marka imajı oluşturup piyasada destek görebilmek için sanal ortamdaki takipçilerine güvendiğinden topluluk yöneticilerinin rolü kripto dünyasında büyük bir öneme sahip. Aynı şekilde metaverse için de bu durum geçerlidir ve kalıcı topluluklar yaratmak için start-up veya büyük girişimler topluluk yöneticilerine ihtiyaç duyacaklardır.


Topluluk yöneticilerinin görevleri nedir?

Sosyal medya ve Metaverse içindeki topluluk yöneticisinin görevleri:


* Sanal etkinlikler ve deneyimler organize etmek

* Topluluk kültürünü geliştirmek

* Üyelerin birbirleriyle iletişim haline geçmelerini sağlayacak aksiyonlar almak, üuyeler arasında bağ oluşturmak.

* İnsanların topluluğa katılımını özendirmek için özel bir imaj yaratmak


Meta veri deposunu yönetmek

Metaverse projelerine olan ilgiyle birlikte inanılmaz derecede büyük bir data meydana gelecek. Bu büyük verinin işlenmesi, kategorizasyonu ve verinin paraya çevrilmesi veri analizi alanında çok sayıda yeni ve bol kazançlı iş fırsatını da beraberinde getirecek.


Not: Bu makaleyi hazırlarken radyoda Bitlo'nun solmayan gül Rose Coin reklamını duydum. Nedir, ne değildir bilmiyorum, Kripto projeleri jet hızıyla piyasaya doluyor, ayrıca Rose Coin ile ilgili bir araştırma yapacağım.


Kaynak: euronews



Yorumlar

Ayın En Çok Okunanları

Enflasyon Nedir?

Sabahları Erken Kalkmanızı Gerektirmeyen İşler

Başarı için kaç deneme yapmak gerekir?(James Dyson'ın Hayatı)

Boğa Tuzağı Nedir?

BIST Yatırım Fonları (ETF): Yeni Başlayanlar İçin Kapsamlı Rehber

100 Doları 1 Milyon Dolar Yapmak(Gizli Milyarder)

Seçim Sandığını Hazine Sandığına Dönüştürün!

Gemba Yürüyüşü: Gemba Nedir?

ABD Enflasyon Verisiyle Nasıl Ayı Tuzağı Kuruldu? Ayı Tuzağı Nedir?

Savaşmadan Kazanmak: Sun Tzu'nun Savaş Sanatı

En Popüler Yazılar

A3 Planlama Sistemi Para Notları Araştırması

Sabahları Erken Kalkmanızı Gerektirmeyen İşler

On Dönüm Bostan Yan Gel Yat Osman :)

Neden Zengin Olamıyorum?