İçerik Yaşam Döngüsü Yönetimi(Content Lifecycle Management) Nedir


İçerik yaşam döngüsü - CLM



 CLM içeriklerin doğru şekilde üretilmesini ve yönetilmesini sağlar. Para Notları

    İnternetin gelişmesi ve internet kullanıcılarının websiteleriyle etkileşimin ölçümlenebilirliğinin artmasıyla birlikte internet için üretilen içeriklerin yönetimi veriye dayalı bir hale geldi. Özellikle E ticarette yaşanan yoğun rekabet ortamı doğru içeriğin üretilmesi ve doğru kişilere iletilmesinin değerini artırdı. CLM sırf eticaret için değil aynı zamanda marka iletişiminde de oldukça kritik bir öneme sahip. 

    Yazının devamında bir markanın hedef kitlesiyle iletişiminin yol haritasını çizen,  CLM(Content Lifecycle Management) yani İçerik Yaşam Döngüsü CLM nedir bundan bahsedeceğim.



 CLM Nedir?

    Content Lifecycle Management yani içerik yalşam döngüsü yönetimi olarak bilinen ve kısaca CLM olarak bahsedilen içerik yaşam döngüsü yönetimi, firmaların hedef kitleleriyle paylaştıkları içeriği kullanım süresi boyunca geliştirme, yayınlama, düzenleme ve yeniden kullanım/kullanımdan kaldırma süreçlerini ifade eden komple bir işleyiş biçimidir. CLM yani içerik yaşam döngüsü yönetimi, içerik stratejistlerinin her mecradaki içeriklerin düzenli bir program çerçevesinde üretimini sağlamasını, hedef kitleden gelen tepkileri ölçerek içeriğin kalitesini ve etkisini doğru bir biçimde ölçümleyip süreci yönetmesine imkan verir.


    Content Lifecycle Management yani CLM'in 5 önemli aşaması bulunmaktadır.


1 - Stratejinin Belirlenmesi

    Öncelikle sorularla başlamalısınız; "İçeriğim kimler için? İçeriğin amacı nedir? Örneğin eticaret sitenizdeki satışları artırmak mı amacınız. Yoksa piyasaya yeni çıkacak ve tekno marketlerde yerini alacak ürününüz için marka bilinirliği oluşturmak mı? Belki de bir medya ajansınız var ve inernet üzerinde eğlence odaklı bir proje başlatıyorsunuz. İçerikler amacınıza ulaşmak için hangi mecrada yayınlanacak ve projenize nasıl bir katkı sağlayacak hepsi bu aşamada belirlenir.


2. İş Akışı Tanımı

    İş akışının tanımı aşaması, her bir içerik türünün yaşam döngüsü boyunca nasıl hareket ettiğine ilişkin bir plan oluşturmayı içerir.  Seçtiğiniz mecraların yapısına göre bir video veya yazılı bir içerik üretebilirsiniz. Her içerik türünün kendine has bir yaşam döngüsü ve yayın periyodu vardır.

    İçeriği oluşturacak ekip kimlerden, hangi uzmanlardan oluşacak bunların belirlenmesi gerekiyor. Ayrıca ekip üyelerinin görev tanımları da yine bu aşamada yapılmaktadır. Hangi içeriği hangi uzman üretecek, onay ve yayınlanma periyotlarının belirlenmesinden kim sorumlu olacak, içerikler hangi periyotlarla yayına çıkacak açıkça belirtilmelidir.

3. İçeriğin yaratım süreci

    Bu aşamada daha önce belirlediğiniz strateji çerçevesinde işinizle ilgili içeriğin yayınlanacağı mecranın doğasına uygun bir şekilde üretilmi yapılır. Örneğin Twitter için bir gönderi paylaşıyorsanız 140 karakteri geçmeyen, samimi bir dil kullanabilirsiniz. Eğer kullandığınız mecra Linkedin ise o zaman kurumsal bir dil kullanmak yerinde olacaktır. İnternet bilginin 24 saat var olduğu ve hızla yayıldığı bir mecra olduğu için işinizle alakalı güncel konuların yayınınıza dahil edilmesi de fayda sağlar.


4. Yayınlanma

     Üretilen içerik ne kadar yaratıcı olsa bile doğru mecrada, yeterli süre yayınlanmazsa hedefine ulaşamaz. Doğru planlanmış bir yayın programında mecradan, yayınlanma zamanına kadar her şey hedef kitlenin davranış biçimine göre oluşturulan içgörülerle belirlenir. 

    Örnek vermek gerekirse bir yemek sipariş uygulaması reklamı için en doğru zamanlardan birisi mesai bitimidir. İnsanlar işten eve giderken akşam yemeklerinin siparişini verirler, evlerine vardıklarında yemeklerinin hazır olmasını isterler. Dolayısıyla bu saatlerde yemek sipariş uygulamasına insanların ilgisi fazla olacaktır. Aynı şey önemli maçların yayınlanacağı saatlerde de geçerlidir. İnsanlar bir yandan maç izlerken atıştırmalık bir şeyler istediklerinde yine yemeksepeti, getir gibi uygulamalara yönelmektedir. 

    Bütçe konusu yayınlanma aşamasında en etkili faktörlerden biridir. Eğer yeterli kampanya bütçesi oluşturulmazsa yaratılan reklam için harcanan onca emek boşa gidecektir. 


5. Analiz

    Her yayından sonra ziyaretçi istatistikleri; tıklama oranları, görüntüleme, sayfada kalma süreleri, yorum, Like,  ürün satın alma gibi etkileşimler incelenmelidir. Elde edilen bu verileri yorumlayarak hedef kitlenin ürettiğiniz içeriklerin hangilerinden hoşlandığını, hangilerinden hoşlanmadığını, nelerin amacınıza(ürün/hizmet satışı, kanal aboneliği vb. olabilir) yardımcı olduğunu anlamanız, gerekirse istenmeyen içerikleri kaldırmanız ve yeni üreteceklerimizi de bu veriler ışığında kurgulamanız gereklidir.

    İçerik yaşam döngüsü burada sonlanıyor ve bittiği yerden ilk maddeye, başa dönüyor. Bu döngünün kurallarına özen gösterdiğinizde ürettiğiniz içerikleriniz her seferinde daha da mükemmelleşerek hedef kitlenizle kurduğunuz iletişimin kalitesini artıracaktır.


Yorumlar

Ayın En Çok Okunanları

Enflasyon Nedir?

100 Doları 1 Milyon Dolar Yapmak(Gizli Milyarder)

Sabahları Erken Kalkmanızı Gerektirmeyen İşler

Gemba Yürüyüşü: Gemba Nedir?

A3 Planlama Sistemi Para Notları Araştırması

Başarı için kaç deneme yapmak gerekir?(James Dyson'ın Hayatı)

Teknik Analizde Trend Teyidi için Neden 2 Gün Kapanış Fiyatı Onayı Beklenir?

Neden Zengin Olamıyorum?

Paylaşımlı Ev Nedir? Share House İş Modeli Yatırımı

VIX Korku Endeksi: Piyasaların Kalp Atışı

En Popüler Yazılar

A3 Planlama Sistemi Para Notları Araştırması

Sabahları Erken Kalkmanızı Gerektirmeyen İşler

On Dönüm Bostan Yan Gel Yat Osman :)

Neden Zengin Olamıyorum?