Başarı için kaç deneme yapmak gerekir?(James Dyson'ın Hayatı)

 


“Bir mucidin fikrinden vazgeçmesi sayısız kez gerçekleşmiş bir şeydir. 
15. prototipimi yaptığımda, 3. çocuğum doğmuştu.
2627.’de ise eşim ve ben gerçekten kuruşları sayıyorduk.
3727.’de eşim ek gelir için sanat dersleri veriyordu.
Bunlar zor zamanlardı, fakat her başarısızlık
beni problemi çözmeye daha da yaklaştırdı.”

James DYSON



James Dyson Pure Cool ve elektrikli süpürge icatlarıyla beraber.
Kararlılığıyla ilham veren mucit ve girişimci Sir James Dyson


    Bir şey başarmak istediğinizde; örneğin yeni ürün geliştirmek, kelepir bir ev bulmak ya da üniversite sınavında istediğiniz bölümü kazanmak gibi, kaç kez deneme yaparsınız? Deneme yapmak deyince ilk akla gelen isimlerden biri Thomas Edison'dır. Edison'ın, ampulü bulmak için 1000 deneme yaptığı söylenir.(bazı kaynaklardaysa ampulü bulmak için 2000, 10.000 hatta 14.000 deneme yaptığı da iddia edilir.) Bu yazımızın konusu olan İngiliz tasarımcı, mucit ve girişimci James Dyson, ona Dyson Ltd. Şirketini kurmasının yollarını açan ilk büyük icadı olan siklon teknolojili toz torbasız elektrik süpürgesini ideal hale getirmek için büyük maddi ve manevi zorluklara katlanarak tam 5.127 prototip üretti.

    Yazının bundan sonrasında James Dyson'ın hayatı ve karşılaştığı zorluklara karşı olumlu bakış açısından bahsedeceğim.

    1947 yılında İngiltere’nin Norfolk şehrinde doğmuş olan James Dyson, Royal College of Art’da mobilya tasarımcılığı ve iç mimari tasarımı okudu. Aynı zamanda iyi bir uzun mesafe koşucusu olan Dyson, bu sporun dayanıklılığını ve kararlılığını artırdığını söylemektedir. İnandığı bir şey için sonuna kadar mücadele etmekten çekinmeyen James Dyson torbasız elektrikli süpürge için binlerce deneme yapması da bu kişilik özelliği yüzündendir. Hatta bunu ilham veren şu sözlerle ifade etmiştir: “Bir mucidin fikrinden vazgeçmesi sayısız kez gerçekleşmiş bir şeydir. 15. prototipimi yaptığımda, 3. çocuğum doğmuştu. 2627.’de ise eşim ve ben gerçekten kuruşları sayıyorduk. 3727.’de eşim ek gelir için sanat dersleri veriyordu. Bunlar zor zamanlardı, fakat her başarısızlık beni problemi çözmeye daha da yaklaştırdı.” 

15 yıl süren geliştirme süreci


James Dyson Torbasız süpürge çizimleri
Dyson'ın başarısı 15 yıllık bir sabır ve inancın ürünü.

    1978 yılında genç bir tasarımcı olan James Dyson, evindeki elektrik süpürgesinin toz torbası doldukça emiş gücünün azalmasından şikayetçiydi. O yıllarda bir boyahane tesisi için ürettiği, siklon teknolojisiyle havadaki toz boya parçacıklarını çeken teknolojinin elektrik süpürgesi için de uygulanabileceğini fark etti. Bundan sonraki on beş yıl boyunca tüm maddi sıkıntılara rağmen, 5.127 prototip üretti.

    Evet doğru okudunuz: Dyson şirketinin kurulmasını sağlayan lokomotif ürün olan toz torbasız elektrikli süpürgenin mükemmelleştirilmesi 15 yıl sürmüştü. 1993 yılında piyasaya sürülen ürün, Dyson şirketinin temelini atmış, devam eden yıllarda yeni yaratıcı ürünlerin icat edilmesine kaynak sağlamıştır. 1997 yılında “Prens Phillip Tasarımcı Ödülü”, 2000 yılında “Lord Kilgerran Ödülü” ile onurlandırılan Dyson, yine aynı yıl içinde Bath Üniversitesi'nden fahri doktora unvanını almıştır. 2005 yılında Kraliyet Mühendislik Akademisi Üyesi olarak seçilen James Dyson'a 2007 yılındaysa Sör ünvanı yani "Kraliyet Şövalyeliği" verildi. Sir James Dyson 2011’den bu yana İngiltere Royal College of Art’ın baş sorumlusudur.


James Dyson pervanesiz vantilatör Pure Cool ile birlikte
Sör James Dyson, başarısızlığın yorumlanması hakkındaki görüşleri   

   James Dyson başarısızlığa karşı bakış açısını Fast Company dergisine Mayıs 2007'de verdiği röportajda: "Doğrusunu yapmadan önce elektrikli süpürgenin 5.127 prototipini yaptım. 5.126 başarısızlık vardı. Ama her birinden bir şeyler öğrendim. Bu benim çözüm bulma yolum. Bu yüzden başarısızlığı umursamıyorum. Her zaman okul çocuklarının sahip oldukları başarısızlıkların sayısına göre değerlendirilmesi gerektiğini düşündüm. Tuhaf şeyler deneyen ve oraya ulaşmak için birçok başarısızlık yaşayan çocuk muhtemelen diğerlerinden daha yaratıcıdır." sözleriyle ifade ediyor.

    Bu yazıda size Dyson Ltd. kurucusu Sir James Dyson'ın başarı hikayesinden bahsettim. İlerleyen yazılarda diğer fark yaratan girişimcilerin ve tanınmış kişilerin başarılarından ipuçlarını Para Notları'nda paylaşacağım.



Yorumlar

Ayın En Çok Okunanları

Enflasyon Nedir?

100 Doları 1 Milyon Dolar Yapmak(Gizli Milyarder)

Sabahları Erken Kalkmanızı Gerektirmeyen İşler

Teknik Analizde Trend Teyidi için Neden 2 Gün Kapanış Fiyatı Onayı Beklenir?

Gemba Yürüyüşü: Gemba Nedir?

A3 Planlama Sistemi Para Notları Araştırması

Neden Zengin Olamıyorum?

VIX Korku Endeksi: Piyasaların Kalp Atışı

Paylaşımlı Ev Nedir? Share House İş Modeli Yatırımı

En Popüler Yazılar

A3 Planlama Sistemi Para Notları Araştırması

Sabahları Erken Kalkmanızı Gerektirmeyen İşler

On Dönüm Bostan Yan Gel Yat Osman :)

Neden Zengin Olamıyorum?