Ray-Ban Stories, Metaverse ve Ekosistemin Gücü


Sosyal Medya Paylaşımının Yeni Yolu Ray-Ban Stories 

Facebook Ray Ban Stories Akıllı gözlük
Facebook'un Ray-Ban ile geliştirdiği akıllı gözlük Ray-Ban Stories.

    Facebook'un Ray-Ban ile beraber akıllı gözlük geliştireceğini ilk duyduğumda Google Glass'ı hatırlayıp, aradan geçen zaman içinde teknolojide gerçekleşen ilerlemeyi de düşünerek; Metaverse dünyasına giriş yapmak için harika bir ürün olacağını varsaymış ve  heyecanlanmıştım. Google Glass'i hatırlarsanız zamanına göre gelişmiş özellikleriyle fütüristik deneyimler vadeden bir teknoloji ürünüydü.  


   Ray Ban Stories ile bir akıllı gözlükten beklediğimiz şekilde bize VR ve AR deneyimi yaşatan, bizi sanal bir evrene sokan değil, yaşadığımız gerçek dünyayı dijital dünyada; sosyal medyada paylaşmamıza olanak veren yeni bir sosyal paylaşım aracı çıkmış ortaya. 

   Geçmişte Goolge, Google Glass ile akıllı gözlük konusunda bir ilki gerçekleştirmişti. Fakat ürün geniş kitlelere ulaşamamıştı. Ergonomiden uzak tasarımı, pil ömrünün kısa olması ve yazılımsal altyapıdaki entegrasyon eksiklikleri gibi sorunlarla ölü doğmuş bir projeydi. 


   Facebook’un Ray-Ban Stories’i ise ilk bakışta Google Glass’teki olumsuzlukları çözmüş gibi görünüyor. Tasarım anlamında baktığımızda Stories akıllı gözlük Ray-Ban’in artık kült haline gelmiş olan ve kullanıcılarının uzun yıllar boyunca kullanmaktan vazgeçmediği Way-farer güneş gözlüklerine benziyor. Dünya çapında sevilen bir tasarımı bu teknolojiye entegre etmek başarılı bir hamle. 20 farklı renk ve desen seçeneğiyle piyasa çıkan gözlük oldukça estetik; hem spor hem de klasik kıyafetlerle uyumlu halinde kullanılabilir. 

Teknolojik özelliklerine bakınca ise Ray-Ban Stories görsel bir etkileşim sunamamasıyla büyük bir potansiyeli kaybediyor. Eğer Stories'in bir ekranı olsaydı, AR yani artırılmış gerçeklik uygulamalarıyla Meta-evrene hızlı bir giriş aracı olabilirdi. Kullanıcılarına AR uygulamaları aracılığıyla eğlencenin yanında benzersiz bir alışveriş deneyimi yaşatabilirdi. 


facebook ray-ban stories akilli gozluk tasarimi
Ray Ban Stories üzerindeki düğme ile veya sesli komut ile yönetilebiliyor.

     Her ne kadar cihazı yererek teknik özelliklere giriş yapsam da hakkını vermek isterim; tüm eksiklerine rağmen Ray Ban Stories güzel bir cihaz. Kullanıcılara fotoğraf ve video çekmek, gördüklerini paylaşmak ve müzik dinlemek hatta telefon görüşmeleri yapmak için yepyeni bir yol sunuyor. 5 megapiksel çift kameraya sahip olan akıllı gözlükte üzerindeki küçük düğmeyi kullanarak veya Facebook Assistant sesli komut özelliğini kullanarak fotoğraf ve 30 saniyelik videolar çekilebilmekte.

Ayrıca bir teknoloji ürününün günümüzde olmazsa olmazı olan, gözle göremediğimiz ama işin büyüsünü oluşturan bir şeye de sahip; ekosisteme.

Ekosistemin gücü

   Ray-Ban Stories akıllı gözlük için güçlü bir yazılımsal altyapı ve ekosistem sunan Facebook, kullanıcıların anılarını arkadaşları ve sosyal medya takipçileriyle sorunsuz bir şekilde paylaşmasına da olanak tanıyor. IOS ve Android uygulama mağazalarındaki “Facebook View” uygulaması Ray-Ban Stories ile kaydedilen içeriğin Facebook, Instagram, WhatsApp, Messenger, Twitter, TikTok, Snapchat ve ileride artması planlanan diğer sosyal mecralarda paylaşılmasına olanak veriyor. Ekosistemin gücününe Apple ürünlerinden aşinayız. Piyasada farklı markaların donanım olarak daha güçlü ürünleri olsa da ekosistem deneyimi sayesinde Apple ürünleri benzerlerinden her zaman bir adım önde. Stories de arkasına Meta bünyesindeki mecralarla ve diğer sosyal medya platformlarına entegrasyonuyla ekosistemin gücünü arkasına alarak yola çıkan bir proje. 

   RayBan Stories'in fiyatı 299 ABD dolarından başlıyor hem internet üzerinden hem de belirli mağazalardan satın alınabiliyor. Ürün şimdilik ABD'nin yanı sıra Avustralya, Kanada, İrlanda, İtalya ve İngiltere'deki perakende mağazalarından da satın alınabiliyor.

Son söz

    Metaverse ekonomisi içinde sürdürülebilir olmak için meta evrene bağlanmamızı sağlamak amacıyla geliştirilen cihazlar da bir şekilde görsel ve işitsel deneyimlerle kullanıcılarına yeni eğlence ve alışveriş deneyimleri yaşatmalıdır. Ray-Ban Stories; Meta içindeki Facebook, Whatsapp, Instagram gibi sosyal medya platformları ve entegre edileceği diğer platformlarla beraber güçlü bir ekosistemin desteğiyle popülaritesini sürdürür ve ileride çıkacak yeni modellerde görsel etkileşim için bir ekran olursa işte o zaman gerçek anlamda bir akıllı gözlük olacaktır. 


Metaverse konusu ilginizi çekiyorsa Para Notları içindeki Metaverse ile ilgili tüm yazı ve içeriklere Metaverse Yazıları  bağlantısından ulaşabilirsiniz.






Yorumlar

Ayın En Çok Okunanları

Enflasyon Nedir?

Sabahları Erken Kalkmanızı Gerektirmeyen İşler

Boğa Tuzağı Nedir?

100 Doları 1 Milyon Dolar Yapmak(Gizli Milyarder)

BIST Yatırım Fonları (ETF): Yeni Başlayanlar İçin Kapsamlı Rehber

Başarı için kaç deneme yapmak gerekir?(James Dyson'ın Hayatı)

Seçim Sandığını Hazine Sandığına Dönüştürün!

Gemba Yürüyüşü: Gemba Nedir?

ABD Enflasyon Verisiyle Nasıl Ayı Tuzağı Kuruldu? Ayı Tuzağı Nedir?

Savaşmadan Kazanmak: Sun Tzu'nun Savaş Sanatı

En Popüler Yazılar

A3 Planlama Sistemi Para Notları Araştırması

Sabahları Erken Kalkmanızı Gerektirmeyen İşler

On Dönüm Bostan Yan Gel Yat Osman :)

Neden Zengin Olamıyorum?