İş Mülakatlarında Nelere Dikkat Edilir?

İş Görüşmesinde Nelere Dikkat Edilir?

 

   Tebrikler! CV'niz binlerce özgeçmiş arasından seçilerek iş görüşmesine çağırılacak şanslı azınlık içine alındı. Size telefon veya mail yoluyla iş görümesinin yeri ve saati bildirildi. Ne mutlu size! Peki iş görüşmesine gelmeden önce iş mülakatında dikkat edilmesi gereken temel kuralları biliyor musunuz?

insan kaynakları personeli, patron, ik personeli, ik sorumlusu,ik'cı
Benimle yüzleşmeye hazır mısın?




    Tecrübe, teknik bilgi ve diplomalarınız kadar hatta yeri geldi mi daha fazla önemli olan iki kıstas var:
1- İstek ve enerjiniz
2- Güvenilirliğiniz

Bunlar haricinde diğer önemli noktaları sıralarsak

Davranışlarınız içten olmalı, beden diliniz güven vermeli


   Mülakat esnasında oturuşunuz, ellerinizi nasıl kullandığınız, bakışlarınız, duruşunuz yani beden dilinizin önemi yüksektir. Karşınızdaki insan kaynakları personeli adeta vücut dilinizi okur iş görüşmesi sırasında. Beden diliniz sizin en temel iletişim yönteminizdir. Bu yüzden iş mülakatına gitmeden önce Beden Dili Rehberine bir göz atmanızı tavsiye ederim.

Göz kontağına dikkat edin
   Doğal ve sıcak davranın. Yapmacıklıktan sakının. Görüşme sonunda "Firmanıza, çalışma ortamınıza çok ısındım, umarım olumlu bir geri dönüş alabilirim" gibi bir kapanışla konuşmayı bitirin.

   Konuşurken ve karşınızdaki kişiyi/kişileri dinlerken göz kontağı kurun. Tabii sürekli dikine dikine de bakmayın, konuşmanın önemli noktalarında vurgu amaçlı ya da karşınızdaki kişiyi anladığınızı, onun düşüncelerine katıldığınızı belirtir şekilde bir göz teması kurun.

      Diksiyonunuza özen gösterin, gerekirse diksiyon dersi alın. İki lafı biraraya getiremeyen insanlar ya cahil ya da kriz anında masanın altına saklanacak derecede korkak, çekingen insanlar olarak algılanır ve böylelerine kimse sorumluluk vermez. Sorumluluk vermeyeceği kişiyi de kimse işe almak istemez.

   Firmada uzun süre çalışacağınız izlenimini yaratın. Kimse sizin  6 ay ya da 1 sene sonra başka bir firmaya gideceğinizi sanmasın.

Yaşam enerjiniz yüksek olmalı

Yaşam enerjiniz beyninizi ampul gibi yakmalı :)

   Enerjiniz deyim yerindeyse patlama noktasında olmalı. kıpır kıpır, öğrenmeye açık, etrafında olup bitenleri kollayan, olayları takip eden bir profilde olmalısınız. Bıkkın, kendini rüzgara koyvermiş olmamalısınız. Daha tanışma faslında enerijinizi karşınızdakine yansıtmalı, kuvvetlice el sıkışmalı, güçlü ve kandinden emin bir sesle kendinizi tanıtmalısınız.

İyi giyinmelisiniz

Özenle seçildiği belli olan aksesuarlarla iş görüşmesinde giyeceğiniz giysinizi tamamlayın.
    Birileriyle tanışırken ilk intiba her zaman önemlidir. Özellikle iş görüşmelerinde "Hale etkisi" olarak adlandırılan bir yanılsamaya kurban gitme olasılığımız yüksektir. Hale etkisini "kişinin bir özelliğinden yola çıkıp kişi hakkında genel yargıya varma hatası" olarak kısaca tanımlayabiliriz. İK'cılar yani insan kaynakları personelleri çoğunlukla bu hataya düşmektedirler ve görüşmeye çağırdıkları adaylar hakkında dış görünüşlerine bakarak ""saniyeler içinde" ön yargıya varmaktadırlar.(Hale Etkisi hakkındaki detaylı bilgiye bu linkten ulaşabilirsiniz.)

   Hale etkisinden olumlu olarak faydalanmak için iş mülakatına giderken şık giyinin. Giysinizin, en ince detaylarına kadar özenli ve zevkle seçildiği belli olsun. Giyim kuşamınız işe alınma isteğinizi yansıtır şekilde düzgün, görüşme günü için özenle seçildiği belli olan bir kombin olmalı. Fazla ağır olmayan, ama diğer kokular gibi de tanıdık olmayan, "size özel" bir parfüm bulun ve iş görüşmesine gelmeden yeterli miktarda sıkın. Emin olun insanların koku hafızası sandığınızdan da kuvvetlidir.


Şimdiye değil mesleğinizin geleceğine odaklanın


   Yeniliklere, yaşadığımız çağa ayak uydurmalısınız. Hatta size tavsiyem mesleğinizle ilgili fütürüstlerin tahminlerini araştırın. Konuştukları konuları, savundukları tezleri araştırın. Mesleğinizin geleceğiyle ilgili bilgi sahibi olun ve bu bilginizi iş görüşmesi esnasında karşınızdakine aktarın.

İş görüşmesinde size sorulacak kritik sorular

İş görüşmesi sırasında sorulabilecek sorular

   İş görüşmesi sırasında size cevaplaması zor bazı sorular sorulacaktır. Örneğin "Bizimle ilgili sormak istediğiniz bir soru var mı?" gibi bir soru mutlaka gelecektir. Bunun anlamı; görüşmeye gelmeden firmayı araştırdınız mı? Yapacağınız iş hakkında fikirleriniz var mı? bunu öğrenmektir.

   Bu yüzden başvuracağınız pozisyonu ve firmayı iyi araştırın, sorulabilecek  teknik sorulara önceden hazırlıklı olun. İsteyeceğiniz maaş başvurduğunuz pozisyonun piyasasına uygun olmalı. Ne çok altı ne de çok üstü olmamalı. Bilmediğiniz soruların cevabını uydurmayın, kimse aptal yerine konmak istemez.

   Bir diğer cevaplaması zor soru ise "Çalışmakta olduğunuz şirketten neden ayrılmak istiyorsunuz?"  Size önerim "Yeni projelerde çalışarak kendimi geliştirmek istiyorum, piyasada neler var, ne gibi firsatlar var görmek ve değerlendirmek istiyorum ve firmanızın bunun için ideal bir çalışma ortamı sağladığını düşünüyorum" gibi bir cevap vermeniz sizin için faydalı olur.

Kamu spotu: Sigara!


Sigara kullanımı iş mülakatı sırasında mutlaka size sorulacaktır.
Eğer içiyorsanız "Sigarayı bırakmaya karar verdim." iyi bir cevap olabilir.

   Sigara içiyorsanız bu sizin hakkınızda olumsuz bir etki yaratır. Çünkü sigara içen personeller gün içindeki sigara molalarından dolayı patron ve yöneticilerin gözünde "az çalışıyor" gibi algılanır. Üstelik sigara içemediği zamanlarda yaşadığı gerginlik, baş ağrısı gibi sorunlar yine işe odaklanamamaya neden olur. Bu yüzden performansının düşük olacağı varsayılır. Bu sebepten sigara içiyorsanız da hem sağlığınız hem de kariyeriniz için bırakmanızı tavsiye ederim.



Bu yazı yorumlarınızla gelişecek...






Yorumlar

Ayın En Çok Okunanları

Enflasyon Nedir?

100 Doları 1 Milyon Dolar Yapmak(Gizli Milyarder)

Sabahları Erken Kalkmanızı Gerektirmeyen İşler

A3 Planlama Sistemi Para Notları Araştırması

Gemba Yürüyüşü: Gemba Nedir?

Teknik Analizde Trend Teyidi için Neden 2 Gün Kapanış Fiyatı Onayı Beklenir?

Neden Zengin Olamıyorum?

Başarı için kaç deneme yapmak gerekir?(James Dyson'ın Hayatı)

VIX Korku Endeksi: Piyasaların Kalp Atışı

Paylaşımlı Ev Nedir? Share House İş Modeli Yatırımı

En Popüler Yazılar

A3 Planlama Sistemi Para Notları Araştırması

Sabahları Erken Kalkmanızı Gerektirmeyen İşler

On Dönüm Bostan Yan Gel Yat Osman :)

Neden Zengin Olamıyorum?