İş Mülakatlarında Nelere Dikkat Edilir?
İş Görüşmesinde Nelere Dikkat Edilir?
Tebrikler! CV'niz binlerce özgeçmiş arasından seçilerek iş görüşmesine çağırılacak şanslı azınlık içine alındı. Size telefon veya mail yoluyla iş görümesinin yeri ve saati bildirildi. Ne mutlu size! Peki iş görüşmesine gelmeden önce iş mülakatında dikkat edilmesi gereken temel kuralları biliyor musunuz?
Benimle yüzleşmeye hazır mısın? |
Tecrübe, teknik bilgi ve diplomalarınız kadar hatta yeri geldi mi daha fazla önemli olan iki kıstas var:
1- İstek ve enerjiniz
2- Güvenilirliğiniz
Bunlar haricinde diğer önemli noktaları sıralarsak
Davranışlarınız içten olmalı, beden diliniz güven vermeli
Mülakat esnasında oturuşunuz, ellerinizi nasıl kullandığınız, bakışlarınız, duruşunuz yani beden dilinizin önemi yüksektir. Karşınızdaki insan kaynakları personeli adeta vücut dilinizi okur iş görüşmesi sırasında. Beden diliniz sizin en temel iletişim yönteminizdir. Bu yüzden iş mülakatına gitmeden önce Beden Dili Rehberine bir göz atmanızı tavsiye ederim.
Göz kontağına dikkat edin |
Konuşurken ve karşınızdaki kişiyi/kişileri dinlerken göz kontağı kurun. Tabii sürekli dikine dikine de bakmayın, konuşmanın önemli noktalarında vurgu amaçlı ya da karşınızdaki kişiyi anladığınızı, onun düşüncelerine katıldığınızı belirtir şekilde bir göz teması kurun.
Diksiyonunuza özen gösterin, gerekirse diksiyon dersi alın. İki lafı biraraya getiremeyen insanlar ya cahil ya da kriz anında masanın altına saklanacak derecede korkak, çekingen insanlar olarak algılanır ve böylelerine kimse sorumluluk vermez. Sorumluluk vermeyeceği kişiyi de kimse işe almak istemez.
Firmada uzun süre çalışacağınız izlenimini yaratın. Kimse sizin 6 ay ya da 1 sene sonra başka bir firmaya gideceğinizi sanmasın.
Yaşam enerjiniz yüksek olmalı
Yaşam enerjiniz beyninizi ampul gibi yakmalı :) |
Enerjiniz deyim yerindeyse patlama noktasında olmalı. kıpır kıpır, öğrenmeye açık, etrafında olup bitenleri kollayan, olayları takip eden bir profilde olmalısınız. Bıkkın, kendini rüzgara koyvermiş olmamalısınız. Daha tanışma faslında enerijinizi karşınızdakine yansıtmalı, kuvvetlice el sıkışmalı, güçlü ve kandinden emin bir sesle kendinizi tanıtmalısınız.
İyi giyinmelisiniz
Özenle seçildiği belli olan aksesuarlarla iş görüşmesinde giyeceğiniz giysinizi tamamlayın. |
Hale etkisinden olumlu olarak faydalanmak için iş mülakatına giderken şık giyinin. Giysinizin, en ince detaylarına kadar özenli ve zevkle seçildiği belli olsun. Giyim kuşamınız işe alınma isteğinizi yansıtır şekilde düzgün, görüşme günü için özenle seçildiği belli olan bir kombin olmalı. Fazla ağır olmayan, ama diğer kokular gibi de tanıdık olmayan, "size özel" bir parfüm bulun ve iş görüşmesine gelmeden yeterli miktarda sıkın. Emin olun insanların koku hafızası sandığınızdan da kuvvetlidir.
Şimdiye değil mesleğinizin geleceğine odaklanın
Yeniliklere, yaşadığımız çağa ayak uydurmalısınız. Hatta size tavsiyem mesleğinizle ilgili fütürüstlerin tahminlerini araştırın. Konuştukları konuları, savundukları tezleri araştırın. Mesleğinizin geleceğiyle ilgili bilgi sahibi olun ve bu bilginizi iş görüşmesi esnasında karşınızdakine aktarın.
İş görüşmesinde size sorulacak kritik sorular
İş görüşmesi sırasında sorulabilecek sorular |
İş görüşmesi sırasında size cevaplaması zor bazı sorular sorulacaktır. Örneğin "Bizimle ilgili sormak istediğiniz bir soru var mı?" gibi bir soru mutlaka gelecektir. Bunun anlamı; görüşmeye gelmeden firmayı araştırdınız mı? Yapacağınız iş hakkında fikirleriniz var mı? bunu öğrenmektir.
Bu yüzden başvuracağınız pozisyonu ve firmayı iyi araştırın, sorulabilecek teknik sorulara önceden hazırlıklı olun. İsteyeceğiniz maaş başvurduğunuz pozisyonun piyasasına uygun olmalı. Ne çok altı ne de çok üstü olmamalı. Bilmediğiniz soruların cevabını uydurmayın, kimse aptal yerine konmak istemez.
Bir diğer cevaplaması zor soru ise "Çalışmakta olduğunuz şirketten neden ayrılmak istiyorsunuz?" Size önerim "Yeni projelerde çalışarak kendimi geliştirmek istiyorum, piyasada neler var, ne gibi firsatlar var görmek ve değerlendirmek istiyorum ve firmanızın bunun için ideal bir çalışma ortamı sağladığını düşünüyorum" gibi bir cevap vermeniz sizin için faydalı olur.
Kamu spotu: Sigara!
Sigara kullanımı iş mülakatı sırasında mutlaka size sorulacaktır. Eğer içiyorsanız "Sigarayı bırakmaya karar verdim." iyi bir cevap olabilir. |
Sigara içiyorsanız bu sizin hakkınızda olumsuz bir etki yaratır. Çünkü sigara içen personeller gün içindeki sigara molalarından dolayı patron ve yöneticilerin gözünde "az çalışıyor" gibi algılanır. Üstelik sigara içemediği zamanlarda yaşadığı gerginlik, baş ağrısı gibi sorunlar yine işe odaklanamamaya neden olur. Bu yüzden performansının düşük olacağı varsayılır. Bu sebepten sigara içiyorsanız da hem sağlığınız hem de kariyeriniz için bırakmanızı tavsiye ederim.
Bu yazı yorumlarınızla gelişecek...
Yorumlar
Yorum Gönder