Seçim Sandığını Hazine Sandığına Dönüştürün!

Seçim Zamanı Borsada Neler Oluyor?


2024 Mahalli Seçimleri Sandığı
2024 yerel seçimleri kimi yatırımcılar için adeta hazine sandığı bulmak gibi olacak. 


    Seçim zamanları yaklaştıkça, borsada bir gerginlik havası hakim olmaya başlar. İster önümüzdeki süreçte olduğu gibi 2024 yerel seçimleri olsun ister genel seçimler olsun seçim tarihi yaklaştıkça piyasada adeta bir fırtına öncesi sessizliği oluşur BİST yatırımcıları güvenli liman arayışına başlar... Peki, neden seçim zamanlarında borsa düşer? "Seçim zamanı borsaya yatırım yapmak mantıklı mı?" Bu yazıda, bu soruların cevabını arayacağız.

Belirsizlik Her Şeyin Kökü


    Seçimlerin borsayı etkilemesinin en temel sebebi belirsizliktir. Seçimler, ülkenin gelecekteki politik ve ekonomik yönü hakkında soru işaretleri yaratır. Bu durum, yatırımcıların risk alma isteklerini azaltır ve yatırımlarını ertelemelerine neden olur.

    Düşünün: Örneğin bir genel seçimde başa gelen yeni gelen hükümet, mevcut ekonomik politikaları değiştirirse ne olacak? Bu değişiklikler, benim yatırım yaptığım şirketleri nasıl etkileyecek? Bu tür sorular, yatırımcıların kafasını kurcalamaya başlar ve borsa satış yönüne döner ve para altın, tahvil, mevduat gibi düşük riskli yatırım araçlarına akar.

Kısa Vadeli Düşünme Hatası

    Seçimler yaklaştıkça, siyasi partiler ve liderler genellikle kısa vadeli kazanımlara odaklanırlar. Örneğin enflasyonu yenecek önlemler yerine emekliye, memura, asgari ücrete zam! gibi kısa vadede vatandaşın gözünü boyayan ama uzun vadede enflasyonu körükleyip vatandaşın emeğini sömüren önlemleri vaat ederler. Uzun vadeli ekonomik planlar ve reformlar bir kenara bırakılır ve popülist politikalar ön plana çıkar.

    Bu durum, normal vatandaşı kandırsa da yatırımcılar bu oyuna gelmez ve ekonomik yönetime olan güvenlerini sarsabilir. Yatırımcılar, uzun vadeli bir yatırımın günübirlik kazançlardan kat be kat kazanç sağladığını bilirler. Fakat siyasi partilerin kısa vadeli düşünmesi, yatırımcıların planlarını bozabilir.

Yabancı Yatırımcılar da Tedirgin Oluyor

    Seçim dönemlerindeki belirsizlik ve risk ortamı, yabancı yatırımcıların da Türkiye borsasından çekilmelerine neden olabilir. Bu durum, borsada işlem gören şirketlerin fiyatını düşürebilir ve Borsa İstanbul'daki likiditeyi azaltabilir.

    Yabancı yatırımcılar siyasi belirsizlik arttıkça, yatırımlarının risk altında olduğunu düşünmeye başlarlar. Bu nedenle, paralarını daha güvenli limanlara; stabil ülkelerin borsalarına, altın, forex, Bitcoin, Ethereum gibi Kripto para yatırımlarına, diğer ülkelerin tahvilleri gibi Türkiye dışındaki yatırımlara çekmeyi tercih edebilirler.

Ekonomik Sorunlar da Cabası

    Seçimlerin gerçekleştiği dönemlerde genellikle ekonomik sorunların ayyuka çıkar. Hammadde enflasyonu, döviz kuru, ticari kredilerde yaşanan daralmalar gibi sorunlar, şirketlerin karlılığını olumsuz etkiler, kötü bilançolar açıklanmasına neden olabilir ve yatırımcıların risk iştahlarını azaltabilir.

    Ekonomik sorunlar arttıkça, şirketlerin geleceği de belirsiz hale gelir. Yatırımcılar da bu belirsizlikten hoşlanmaz ve yatırımlarını geri çekmeye başlarlar.

Peki, Seçim Riskinden Korunmak İçin Ne Yapmalı?

    Seçim zamanlarında borsanın düşmesi olasıdır, ancak bu her zaman böyle olmayabilir. Yatırımcılar, seçimlere yatırım yapmadan önce yukarıda bahsedilen seçim risklerini dikkatlice değerlendirmelidir.

    Eğer risk almaktan hoşlanmıyorsanız, seçim döneminde yatırımlarınızı daha güvenli varlıklara kaydırabilirsiniz. Örneğin, devlet tahvili veya altın gibi varlıklar, borsaya göre daha az risklidir.

Seçim zamanı borsaya yatırım yapmak mantıklı mı?

Akbaba yatırımcı


Bazı yatırımcılar Leşber Akbaba gibi seçim zamanı fiyatı düşmüş, içsel değeri yüksek güçlü şitketlerin hisse senetlerini ucuz ucuz toplar.


    Ancak, uzun vadeli bir yatırımcıysanız ve seçimlerden sonra ekonominin düzeleceğine inanıyorsanız, borsada yatırım yapmaya devam edebilirsiniz. Borsada hisselerin fiyatı düştükçe portföyünüze ekleyerek maliyetinizi düşürürsünüz ve seçim sonrası yaşanması muhtemel "seçim rallisi"nden maksimum karla faydalanbilirsiniz. Seçim sandığını hazine sandığına dönüştürebilirsiniz! Bu durumda, seçimlerden sonra hangi ekonomik ve sosyal politikaların uygulanacağını ve bunun ekonomiyi nasıl etkileyeceğini takip etmeniz önemlidir.


Sonuç Olarak:

    Seçimlerin borsayı etkilemesi, birçok faktöre bağlıdır. Yatırımcılar, seçimlere yatırım yapmadan önce bu faktörleri dikkatlice değerlendirmelidir. Ancak unutulmamalıdır ki: Seçimlerin sonucunda istikrarlı ve yatırımcı dostu bir hükümetin göreve gelmesi, borsada yükselişe, mini bir seçim rallisine yol açabilir. 

Para Notları üzerinde yayınlanan yazılar yatırtım tavsiyesi değildir.

Siz ne düşünüyorsunuz? Seçimlerin borsayı nasıl etkileyeceğini siz de yorumlarda paylaşabilirsiniz.






Yorumlar

Ayın En Çok Okunanları

Enflasyon Nedir?

100 Doları 1 Milyon Dolar Yapmak(Gizli Milyarder)

Gemba Yürüyüşü: Gemba Nedir?

A3 Planlama Sistemi Para Notları Araştırması

Sabahları Erken Kalkmanızı Gerektirmeyen İşler

Başarı için kaç deneme yapmak gerekir?(James Dyson'ın Hayatı)

Teknik Analizde Trend Teyidi için Neden 2 Gün Kapanış Fiyatı Onayı Beklenir?

Neden Zengin Olamıyorum?

Paylaşımlı Ev Nedir? Share House İş Modeli Yatırımı

VIX Korku Endeksi: Piyasaların Kalp Atışı

En Popüler Yazılar

A3 Planlama Sistemi Para Notları Araştırması

Sabahları Erken Kalkmanızı Gerektirmeyen İşler

On Dönüm Bostan Yan Gel Yat Osman :)

Neden Zengin Olamıyorum?