Piyasaların Falcısı(!) Bill Williams Kimdir?

Bill Williams: Finansal Piyasalarda Teknik Analizin Öncüsü

Kim bilebilir geleceği?



    Bu yazıda piyasalardaki fiyat eğilimleri ve yatırımcı psikolojisini harmanlayarak adeta bir falcı gibi fiyatların geleceğini tahmin etmeye çalışan ve bu konuda da hatırı sayılır bir başarı ve üne sahip olan Bill Williams'ın hayatına ve başarılarına göz atacağız, iyi okumalar..


Yatırımcı(Trader) Bill Williams Kimdir?

İşte Bill Williams



  1932 yılında Birleşik Krallık'ta doğan Bill Williams genç yaşta Amerika Birleşik Devletleri'ne taşındı ve finans piyasalarında trade yapmaya başladı. 1970'li yıllarda hisse senedi piyasası verilerini analiz ederek, forex, borsa ve emtia gibi finansal piyasalardaki eğilimleri belirleyen bir dizi teknik analiz yöntemi geliştirdi ve yatırım dünyasında adını duyurdu. Biz kendisini "Kaos Teorisi"nin mucidi olarak tanıyoruz.



    Yazdığı kitaplar ve verdiği eğitimlerle, finansal piyasalarda teknik analizin gelişimine önemli katkılarda bulunan Williams'ın kitapları, günümüzde de geçerliliğini korumaktadır ve finansal piyasalarda yatırım yapmak isteyen kişiler tarafından yaygın olarak okunmaktadır. Williams, finans piyasalarını anlamak için kaos teorisini kullanan öncülerden biriydi ve bu teorinin piyasa hareketini anlamak ve tahmin etmek için etkili bir araç olabileceğini savundu.


    Williams'a göre, fiyat hareketi, geçmiş fiyatlara ve mevcut koşullara bağlı olarak şekillenir. Bu nedenle, fiyat hareketini geçmiş fiyatları analiz ederek tahmin etmek mümkündür. Ancak, bu tahminler her zaman doğru olmayacaktır. Küçük değişikliklerin bile büyük sonuçlara yol açabileceği kaos teorisi, bu öngörülemezliği açıklar.


    Williams, yatırımcı psikolojisinin de fiyat hareketini önemli ölçüde etkilediğine inanıyordu. Örneğin, bir varlığın fiyatının düşmeye başladığını gören yatırımcılar, panikle satma eğiliminde olacaktır. Oluşan bu sürü psikolojisi de varlığın fiyatının daha da düşmesine neden olabilir.


    1980'lerde ve 1990'larda, finans piyasalarında yatırım yapmak isteyenler için bir dizi kitap ve kurs yayınlayan Williams'ın kitapları ve kursları, finans piyasalarında yatırım yapmak isteyenler için önemli birer kaynaktır.


Williams'ın Teknik Analize Katkıları


    Williams'ın teknik analize yaptığı en önemli katkılardan biri, eğilimleri daha doğru bir şekilde belirlemek için kullanılabilecek yeni göstergeler geliştirmiş olmasıdır. Williams'ın geliştirdiği teknik analiz göstergeleri, piyasadaki hareketleri daha net bir şekilde görerek, daha doğru kararlar almak için traderlara yardımcı olmaktadır.


    Williams'ın geliştirdiği teknik analiz araçları arasında en popüler olanları; A/D (Accumulation/Distribution), RSI (Relative Strength Index), CMF (Chaikin Money Flow),Kaos Teorisine göre işlem yaparken sıklıkla kullanılan Fractals ve Alligator gibi göstergeler bulunmaktadır. Williams, teknik analizin yanı sıra, trade psikolojisi üzerine de çalışmalar yapmıştır ki bildiğiniz gibi yatırımcıları finans piyasalarında işlem yaparken en çok zorlayan şeylerden birisi de zor zamanlarda paniğe kapılmadan soğukkanlılıkla işlem yapabilmektir.

 

Bill Williams'ın Kitapları




    Williams, yazdığı kitaplarla, teknik analiz ve trade psikolojisi üzerine önemli değerli bilgiler sunmuştur.

Trading Chaos, Kaosta Kazan Yatırım adıyla Türkçe olarak İnvest AZ tarafından yayınlandı.



Bill Williams'ın kitapları
, kaos teorisini ve kendi yatırım stratejilerini ayrıntılı olarak anlatmaktadır. Bu kitaplar, finans piyasalarında başarılı olmak isteyenler için değerli bir rehberdir. İşte Williams'ın kitaplarından bazıları şunlardır:

    Trading Chaos
    New Market Wizards
    Secrets of the Mind of the Market
    Mastering the Trade
    The New Trading for a Living

    Bu kitaplar içinde Trading Chaos finans piyasalarında işlem yapan her yatırımcının mutlaka okuması, başucu kitabı yapması gereken bir çalışmadır.



Son söz..                           


Bill Williams'ın teorileri yatırımcılara bir deniz feneri gibi bugün de yol gösteriyor.



    Bill Williams, finansal piyasalarda teknik analizin gelişimine büyük katkılarda bulunmuş bir trader ve yazardır. Williams'ın geliştirdiği teknik analiz araçları ve trade psikolojisi üzerine yaptığı çalışmalar, günümüzde de finansal piyasalarda gemisini yüzdürmeye çalışan traderların deniz feneri gibi yolunu aydınlatmaktadır. İleriki yazılarımda Williams'ın meşhur "Kaos Teorisi"nden de bahsedeceğim.





 

Yorumlar

Ayın En Çok Okunanları

Enflasyon Nedir?

100 Doları 1 Milyon Dolar Yapmak(Gizli Milyarder)

A3 Planlama Sistemi Para Notları Araştırması

Sabahları Erken Kalkmanızı Gerektirmeyen İşler

Gemba Yürüyüşü: Gemba Nedir?

Başarı için kaç deneme yapmak gerekir?(James Dyson'ın Hayatı)

Teknik Analizde Trend Teyidi için Neden 2 Gün Kapanış Fiyatı Onayı Beklenir?

Neden Zengin Olamıyorum?

Paylaşımlı Ev Nedir? Share House İş Modeli Yatırımı

On Dönüm Bostan Yan Gel Yat Osman :)

En Popüler Yazılar

A3 Planlama Sistemi Para Notları Araştırması

Sabahları Erken Kalkmanızı Gerektirmeyen İşler

On Dönüm Bostan Yan Gel Yat Osman :)

Neden Zengin Olamıyorum?