Borsada Güvenle Kazanmak İçin Firma İçsel Değerine Bakın!

 

İçsel Değer

 

Piyasada Clark Kent kılığında dolaşan şirketleri bulmalısınız.

    Borsada bir şirketin hissesini aldınız ve hisse -belki de ekonomik koşullar sebebiyle- uzun süredir yerinde sayıyor. Hiç düşündünüz mü belki de o şirket Clark Kent kılığındaki bir Süpermen! Deneyimsiz yatırımcılar için Borsadaki firmaların değeri genellikle hisse senedinin anlık değeri ya da belli bir dönemdeki fiyat eğrisiyle değerlendirilir. Fakat bu değer, her zaman firmanın gerçek gücünü ve potansiyelini yansıtmayabilir. Piyasa değeri, yatırımcı psikolojisi, spekülasyonlar ve kısa vadeli dalgalanmalardan etkilenir. Bu nedenle, uzun vadeli yatırımcılar için daha önemli olan içsel değer kavramına odaklanmak gerekir. Peki, bir şirketin gerçek içsel değeri nedir? İçsel değeri yüksek şirket nasıl bulunu? Gelin yazının devamında buna bakalım.


Firma İçsel Değeri Nedir?


    İçsel değer, bir şirketin temel finansal ve operasyonel göstergelerine dayalı olarak hesaplanan tahmini değeridir. Bu değer ileriye odaklanarak şirketin gelecekteki nakit akışlarını ve karlılığını dikkate alır. Piyasa değerinin aksine, içsel değer, kısa vadeli piyasa dalgalanmalarından etkilenmez. Unutulmamalıdır ki içsel değerin bazı sınırlamaları vardır: içsel değer, gelecekteki nakit akışlarını tahmin etmeye dayandığından, belirli bir hata payı içerir. Ekonomik koşullar ve şirketin faaliyet gösterdiği sektöre özgü trendler gibi faktörler, içsel değeri etkileyebilir.

İçsel değeri hesaplamak için kullanılan çeşitli yöntemler vardır:


    Bir firmanın içsel değerine bakılırken faaliyet raporları incelenir ve şirket karlılığını artırmak için ne gibi hamleler yapıyor, maliyetlerini düşürmek ve yeni pazarlara açılmak gibi planları var mı? Şirketin yönetim ekibi nasıl insanlardan oluşuyor, firmanın sektördeki rekabet durumu nedir, hizmet verdiği sektör makroekonomik koşullardan nasıl etkileniyor hepsi dikkatle incelenir. Bunlara ek olarak aşağıdaki içsel değer yöntemleri uygulanır:

 
       İndirgenmiş Nakit Akışı (İNA): Gelecekteki nakit akışlarının bugünkü değerini hesaplamaya dayalı bir yöntemdir. Bu yöntemde, gelecekteki karlar, faiz oranı ve büyüme oranı gibi faktörler dikkate alınır.
       Varlık Tabanlı Değerleme: Bir firmanın tüm varlıklarının değerinin toplamını hesaplamaya dayalı bir yöntemdir. Bu yöntemde, maddi varlıklar, maddi olmayan varlıklar ve şerefiye gibi unsurlar değerlendirilir.
       Kar Oranı Yöntemi: Bir firmanın karlılığını ve büyüme potansiyelini değerlendirmeye dayalı bir yöntemdir. Bu yöntemde, firmanın geçmiş karlılığı ve gelecekteki karlılık tahminleri dikkate alınır.


İçsel Değeri Yüksek Bir Firmaya Yatırım Yapmanın Avantajları


Yatırım yaptığınız hisse senedi böyle uçsun istemez misiniz?

    İçsel değer, bir firmanın gelecekteki potansiyelini göz önünde bulundurarak hesaplanan bir değer olduğu için içsel değeri yüksek bir firmaya yatırım yapmak, yatırımcılara birçok avantaj sağlar:

1. Uzun Vadeli Getiri Potansiyeli:


    İçsel değeri yüksek bir firma, gelecekte daha yüksek kar elde etme potansiyeline sahiptir. Bu da, yatırımcılara uzun vadede daha yüksek getiri sağlayabilir.

2. Güvenli Yatırım:

    İçsel değeri yüksek bir firma, ani fiyat dalgalanmalarına karşı daha dirençlidir. Bu da, yatırımcıların riskini azaltır ve yatırımlarını daha güvenli hale getirir.

3. Bileşik Getiri Avantajı:

    İçsel değeri yüksek bir firmaya yatırım yapmak, uzun soluklu bir yatırım çeşidi olduğundan uzun süre pozisyonu korumanın bir sonucu olarak yatırımcılara bileşik getiri avantajı sağlar. Bu da, zamanla yatırımlarının daha hızlı değer kazanmasına yardımcı olur.

4. Daha Az Rekabet:

    İçsel değeri yüksek firmalar, detaylı bir finansal araştırma sonucu bulunabildiği için tecrübesiz ve aceleci traderların gözünden kaçar, genellikle daha az yatırımcı tarafından ilgi görür. Bu da, yatırımcılara daha düşük fiyatlarla hisse senedi alma fırsatı sunabilir.

5. Uzun Vadeli Düşünme:

    İçsel değeri yüksek bir firmaya yatırım yapmak, yatırımcıları kısa vadeli fiyat dalgalanmalarına odaklanmak yerine uzun vadeli düşünmeye teşvik eder. Borsadaki trendin terse döndüğü zor zamanlarda bile yatırımcı güçlü bir firmayı satın aldığını bildiği için panik satışı gibi hatalı davranışlar yapmaz.


İçsel Değere Bakarken Dikkat Edilmesi Gerekenler:


    İçsel değer, statik bir değer değildir ve zamanla değişebilir. Bu nedenle, yatırımcıların içsel değer hesaplamalarını düzenli olarak güncellemeleri önemlidir. İçsel değer hesaplamaları, belirli bir düzeyde öznellik içerir. Bu nedenle, farklı yatırımcılar birbirletrinden farklı içsel değer hesaplamalarına ulaşabilir. Bir firmaya yatırım yapmadan önce güvenilir uzmanların farklı  bakış açılarını da değerlendirmek bu yüzden önemlidir.



    Yatırım yapmak bilgi ve sabır gerektiren bir süreçtir. İçsel değeri yüksek firmalara yatırım yaparak uzun vadeli başarıya ulaşmak mümkündür, ancak bu başarı için araştırmaya ve doğru adımlar atmaya özen göstermelisiniz. Bu tarz yatırımlar, yukarıda bahsettiğim gibi sizi piyasa risklerinden büyük ölçüde korur.  Gördüğünüz gibi borsada kazanmanın sihirli bir yöntemi yok; her şey detaylı araştırma, sabır ve biraz da cesaretten ibaret.

Sizler de Şirket İçsel Değeri konusu ya da "Para Notları" hakkında genel görüşlerinizi  aşağıda yorumlar kısmına yazabilirsiniz.

Yorumlar

Ayın En Çok Okunanları

Enflasyon Nedir?

100 Doları 1 Milyon Dolar Yapmak(Gizli Milyarder)

Gemba Yürüyüşü: Gemba Nedir?

A3 Planlama Sistemi Para Notları Araştırması

Sabahları Erken Kalkmanızı Gerektirmeyen İşler

Başarı için kaç deneme yapmak gerekir?(James Dyson'ın Hayatı)

Teknik Analizde Trend Teyidi için Neden 2 Gün Kapanış Fiyatı Onayı Beklenir?

Neden Zengin Olamıyorum?

Paylaşımlı Ev Nedir? Share House İş Modeli Yatırımı

VIX Korku Endeksi: Piyasaların Kalp Atışı

En Popüler Yazılar

A3 Planlama Sistemi Para Notları Araştırması

Sabahları Erken Kalkmanızı Gerektirmeyen İşler

On Dönüm Bostan Yan Gel Yat Osman :)

Neden Zengin Olamıyorum?