Kaizen Nedir? Japonların başarısının sırrı nedir? Para Notları Açıklıyor

Kaizen Nedir? Japonların başarısının sırrı!


   Kaizen kelimesi Toyota üretim sistemi vesilesiyle iş dünyasına adını duyurmuştur. Toyota üretim sisteminin temelini oluşturan Kaizen, her Toyota Yalın Lideri'nin mutlaka bilmesi gereken bir süreçtir.

Kaizen Japon çalışma hayatının ve başarısının önemli bir parçasıdır.

   Toyota Yalın Liderleri iş hayatında karşılaştıkları problemleri çözmek için Kaizen'e başvururlar. Japonlar Kaizeni iş hayatında her aşamada sıklıkla uygulayarak büyük teknolojik atılımların altına imza atmışlardır. Japonların başarısının sırrı Kaizen diyebiliriz. Peki nedir Kaizen? Kaizen kelime anlamı olarak Japonca'da Kai(değişim) ve Zen(iyi) keimelerinin birleşiminden oluşmuştur.




Kaizen Tanımı



   Kaizen tanımı şöyle yapılabilir; şirketin tüm personelinin kendi görev ve sorumlulukları çerçevesinde, sürekli iyileştirme çalışmalarına dahil olduğu, düşük maliyetli kollektif bir süreçtir.


PUKÖ çevrimini üst üste koyulmuş taşlar gibi düşünebiliriz.

Her taş sırayla yerleştirilmiştir, her şey adım adım yapılır; Planla, uygula, kontrol et, önlem al!
   Kaizen uygulamalarında A3 raporları önemli bir araç olarak kullanılır. A3 raporları hazırlanarak sorunların ardındaki gerçek problemler, temel nedenler ve alınacak karşı önlemler belirlenir. Böylece gerçekçi kararlar alınmasını mümkün kılar. A3 raporlama sistemi PUKÖ (planla-uygula-kontrol et-önlam al) çevriminde çalışır.

Kaizen Örneği

  Kaizen uygulamasına en iyi örneği Kaizenin felsefesinin doğduğu yer olan Japonya'nın dünyaca ünlü markası Toyota'dan verebiliriz. 2008 yılındaki Amerikan ekonomik krizinde araç satışları büyük oranda  düşmüştü. Bu kriz ortamında Toyota dünya genelinde aylar boyunca eğitim ve Kaizen faaliyetleri yaptı. Ekonomik kriz nedeniyle diğer büyük otomotiv üreticileri çok sayıda işçiyi işten çıkarırken Toyota kimseyi işten çıkarmadı!


Kaizen'e en iyi örnek Toyota'nın 2008 ABD krizindeki faaliyetleridir.

   Çalışanlarına eğitim ve Kaizen faaliyeti yapmak yani çalışanlara yatırım yapmak Toyota Tarzı İlkeye dayanır. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki 2008 kriz dönemini eğitim ve Kaizen çalışmalarıyla geçiren Toyota önceki döneme göre üretkenlik, verim, iş güvenliği, kalite ve çalışan bağlılığı değerlerini büyük ölçüde artırarak ekonomik durgunluk sonrasında karlılığını hızla geri kazandı.

   Toyota, 1950 yılından 2008'e kadar neredeyse 60 yıl boyunca sürekli olarak her yıl kar etmesini "Kaizen çalışmaları" ve "Toyota Liderlik İlkeleri"ne borçlu.

Toyota Yalın üretim sisteminin en önemli bileşenlerinden PUKÖ(Planla-Uygula-Kontrol et-Önlem al) Döngüsü ile ilgili makaleme bu linkten ulaşabilirsiniz.

Para Notları okumaya devam edin :)


Yorumlar

Ayın En Çok Okunanları

Enflasyon Nedir?

100 Doları 1 Milyon Dolar Yapmak(Gizli Milyarder)

Sabahları Erken Kalkmanızı Gerektirmeyen İşler

Teknik Analizde Trend Teyidi için Neden 2 Gün Kapanış Fiyatı Onayı Beklenir?

Gemba Yürüyüşü: Gemba Nedir?

Başarı için kaç deneme yapmak gerekir?(James Dyson'ın Hayatı)

A3 Planlama Sistemi Para Notları Araştırması

Neden Zengin Olamıyorum?

VIX Korku Endeksi: Piyasaların Kalp Atışı

Paylaşımlı Ev Nedir? Share House İş Modeli Yatırımı

En Popüler Yazılar

A3 Planlama Sistemi Para Notları Araştırması

Sabahları Erken Kalkmanızı Gerektirmeyen İşler

On Dönüm Bostan Yan Gel Yat Osman :)

Neden Zengin Olamıyorum?