Yarın için Kazanç İnşa Edin: Gayrımenkul Sertifikası


    Ülkemizde nisan ayından beri gelecek için yatırım yapmak isteyenler için yeni bir yatırım aracı var: "Gayrımenkul sertifikası" Bu makalede Gayrımenkul sertifikası nedir, gayrımenkul sertifikasında son durum nedir? Bu yatırım yönteminde kazanç veya zarar durumunu nedir sizlerle paylaşacağım.

   Gayrimenkul sertifikası, yeni yapılacak olan gayrımenkul projelerinin, herkesin ortak olabileceği , küçük paylara bölünerek oluşturulan bir yatırım aracıdır. Yani bir gayrımenkulun tamamı yerine pay bazlı satın alınmasına olanak veren bir sistemdir. Baştan söyleyelim gayrımenkul sertifikası yatırımında zarar etme ihtimaliniz vardır.

PMVR3 Gayrımenkul sertifikası


Gayrımenkul Sertifikası almak için ne kadar bütçe gerekli?


Gayrımenkul sertifikası bedeli projeye göre değişir.
    Diyelim ki bitmiş bir daire alacak kadar paranız yok ama siz de gayrımenkul yatırımı yapmak az olan paranızı değerlendirmek istiyorsunuz. Belki bir daireye verecek 300-400 bin liranız yok ama kenarda biriktirdiğiniz 30 bin lirayla da gayrımenkul sertifikası alarak konut sektöründe paranızı değerlendirebiliyorsunuz.

   Yani bütçeniz kadar sertifika alabilirsiniz. Ve yatırdığınız parayla elde ettiğiniz payınız kadar da ortak olabilirsiniz.

Gayrımenkul sertifikasıyla ev alabilirsiniz



   Projeden beğendiğiniz dairenin bedeli 500 bin TL(tabii bu rakamın pay karşılığı var diyelim ki 50 pay), sizinse 150 bin liranız var. Yani 15 pay'a denk geliyor. Kalan 350 bin liralık(35 paylık) kısım için ise elinize para geçtikçe peyder pey borsadan seçtiğniz projeye ait gayrımenkul sertifikası alıyorsunuz. Proje teslimine kadar yani 3 yıl boyunca ta ki payınızı 50 pay'a tamamlayana kadar konut sertifikası alıyorsunuz. Böylece daire sizin oluyor :)
.

Gayrımenkul Sertifikasını istediğniz gibi nakde çevirebilirsiniz


Sertifikanızı borsada açığa satış yapabilirsiniz.
    Sertifikanızı nakite çevirmeden önce göz önünde bulundurmanız gereken bir şey var: elinizdeki sertifikanın değeri ihraççı tarafından vade tarihinden önceki üç aylık borsa fiyatlarının ortalaması üzerinden geri alınacak. Borsa fiyatının bulunmaması ya da fiyatın sağlıklı olmadığı yönünde SPK veya Borsa'nın tespitinin bulunması halinde ise geri ödeme fiyatını gayrimenkulün piyasa fiyatından yapılacak.

   Satış için vade sonunu beklemek zorunda değilsiniz, isterseniz aldıktan hemen sonra Borsa İstanbul'da açığa satış yapabilir, isterseniz proje teslimine kadar yani 3 yıl bekleyebilirsiniz. Keyif sizin..

Türkiye'nin İlk Gayrımenkul Sertifikası Arzı Park Mavera


Türkiye'nin İlk Gayrımenkul Sertifikası Arzı Toki Makron İnşaat Park Mavera Projesi

   İstanbul Başakşehir'de Makron İnşaat'ın Park Mavera 3 projesinin Gayrimenkul sertifikası (Borsa kodu PMVR3) 02.04.2020 tarihine kadar Borsa İstanbul’da işlem görecek, alınıp satılabilecektir.

   Proje TOKİ garantörlüğündedir. İnşaatın taahhüt edilen süre ve kalitede tamamlanmasını garanti eder.

   Park Mavera 3 projesinin gayrimenkul sertifikası alımı için alt limit 1 pay bedeli 42,50 TL’dir. İstediğniz kadar pay alarak projeye ortak olabilirsiniz. İster 1 pay yani 42,50 TL, isterseniz 1000 pay 42500 TL..  Ne kadar bütçeniz varsa o kadar alım yapabilirsiniz.

   Belirtmek istediğm bir nokta var; bu aldığınız gayrımenkul sertifikasındaki payların projede metrekare olarak karşılığı yoktur. Bu paylar projeden elde edilecek kara ortaklıktır.
.

Makron İnşaat Toki Park Mavera3 Projesinde son durum


   3 Ekim 2017 saat 14:52  itibariyle PMVR3 kodlu Gayrımenkul Sertifikalarının 1 pay bedeli 35,40 TL değerinde. Halka arzda açılış fiyatı 42,5 TL idi yani yıllık olarak %-16.63 zararda.

Toki Park Mavera 3 PMVR3 yıllık fiyat değişimi (Kaynak Mynet Finans)
   Toki Park Mavera 3 Projesi hakkında 2 Ekim tarihli KAP açıklamasına https://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/631813 adresinden ulaşabilirsiniz.

Gayrımenkul sertifikası yatırımı önerim


    Eğer gayrımenkul sertifikasına yatırım yapacaksanız yazıda bahsettiğim gibi PMVR3 gayrımenkul sertifikasının süresi 3 yıldır ve bu süre sonunda size sertifika bedeli ödenecektir. Eğer 3 yıl sonunda proje zarar ettiyse sizin paranız da erimiş olur. Gayrımenkul sertifikası yatırımında en iyisi 3 yıl içinde piyasadan pay toplayarak payınızı daire bedeline tamamlayaıp bir daire sahibi olmaktır. Kısa zamanda(yani bahsedilen 3 yıl içinde) proje zarar etse bile elinizde bir daire olacağı için uzun vadede(5-10 yıl arası) konut değer artışıyla birlikte kara geçebilirsiniz. Eğer daire parası kadar pay toplayamayacaksanız şu anda bu sisteme yatırım yapmayın, ne de olsa piyasada başka gayrımenkul sertifikası arzları da olacak, onları da görün. Unutmayın  İstanbul gibi gelişen şehirlerde uzun vadede hiçbir zaman gayrımenkulden zarar etmezsiniz.

Gayrımenkul sektörüne ilgi duyuyorsanız, sektördseki Emlak Savaşlarıyla ilgili yazımı okumak isteyebilirsiniz.

Para Notları Bol kazançlar diler...





Yorumlar

Ayın En Çok Okunanları

Enflasyon Nedir?

Sabahları Erken Kalkmanızı Gerektirmeyen İşler

Boğa Tuzağı Nedir?

100 Doları 1 Milyon Dolar Yapmak(Gizli Milyarder)

BIST Yatırım Fonları (ETF): Yeni Başlayanlar İçin Kapsamlı Rehber

Başarı için kaç deneme yapmak gerekir?(James Dyson'ın Hayatı)

Seçim Sandığını Hazine Sandığına Dönüştürün!

Gemba Yürüyüşü: Gemba Nedir?

ABD Enflasyon Verisiyle Nasıl Ayı Tuzağı Kuruldu? Ayı Tuzağı Nedir?

Savaşmadan Kazanmak: Sun Tzu'nun Savaş Sanatı

En Popüler Yazılar

A3 Planlama Sistemi Para Notları Araştırması

Sabahları Erken Kalkmanızı Gerektirmeyen İşler

On Dönüm Bostan Yan Gel Yat Osman :)

Neden Zengin Olamıyorum?