Altın Alarak Paranızı Geleceğe Taşıyın

Altına Yatırım Yapmak



Parasını nakitte tutan, parasını altına yatıran :)

   Paranızı gelecekte de kullanabilmenin yolu parayı nakit olarak tutmamaktır. Bugün kazandığınız paranın ileride de değerli olması için yani paranızın, emeğinizin alım gücünü korumak hatta artırmak için yatırım(döviz, gayrımenkul, hisse senedi vs. gibi) yapmalısınız. Ben açıkcası faizi tavsiye etmiyorum. Piyasada faizden daha çok kazandıracak pek çok enstruman var.



   Bu yazıda yatırım aracı olarak özellikle altın üzerinde duracağım. Bildiğiniz gibi ülkemizde yıllardır süren yüksek enflasyon yüzünden Türk Lirası değer kaybı yaşıyor ve emeklerimiz gün be gün eriyor. Hele bir de maaşlı çalışansanız vay sizin halinize! İşte bu yüzden bugün kazanacağınız paranın 3'te 1'i ya da 3'te 2'siyle altın alarak paranızı geleceğe taşımalısınız.


Peki Altın Kazandırır mı?



   "Altına yatırım yapmak kazançlı bir yatırım mıdır?" Cevabımız evet. Altın geçtiğimiz dönemlerde kendisine uzun vadeli yatırım yapan küçük yatırımcıya kazandırdı. Altın için bir tabir vardır "altın güvenli limandır" der yatırım uzmanları. Bu doğrudur. Altının 5,10, ya da 15 yıllık Altın/TL grafiklerini incelersek altının yukarı doğru bir eğride seyrettiğini görürüz.

Son 15 yıllık Altın/TL grafik. Altının seyri yukarı yönde yani Altın kazandırır. Kaynak: Bigpara Hürriyet


2001 Ekonomik Krizi

2001 Ekonomik krizinde Başbakan Bülent Ecevit'e yazar kasa fırlatılmıştı.
   Kendi yaşam tecrübemden biliyorum; 90'lı yıllar boyunca artırdığı parayla Mark, çeyrek, yarım altın vs alan annem 2001 krizinde Mark ve altının fırlamasının yardımıyla küçük bir daire almıştı. Batan bankaları, dönemin başbakanına(Bülent Ecevit) yazarkasa fırlatmaları hatırlayın. İnşallah bir daha yaşamayız o günleri.

   Aşağıdaki grafiklerde geçmiş yılları incelediğimizde dengesiz bir ekonomik ortamda TL'nin sürekli değer kaybettiğini ama onun aksine altın ve dövizin değerini koruduğunu hatta artırdığını görüyoruz.
Son 20 yıllık Dolar/TL grafik. Doların seyri de yukarı yönde. Kaynak: Bigpara Hürriyet



Geçen haftasonu ne oldu?(6-8 ekim 2017 arası)

Türkiye ve ABD arasında yaşanan vize krizi Türk Lirasını olumsuz yönde etkiledi.
     Bildiğiniz gibi ABD ile yaşanan vize krizinin ardından dolar ve altın adeta uçuşa geçti. Cuma günü(6 ekim 2017) 147 TL ile haftayı kapatan altın gram fiyatı şu an(sabah 8 civarı) itibariyle 152 TL dolaylarında seyrediyor. Dolar ise 6 Ekim 2017 cuma günü dolar kuru 3.62 civarındayken bu sabah dolar kuru (9 ekim 2017) 3.71'lere kadar çıktı. Muazzam bir fark..

   Buradan anlıyoruz ki altın ve dövize yatırım yapıyorsak bir kulağımız sürekli Türkiye ve Amerika arası ilişkilerde olacak.

   Gündemi takip etmenin en kolay yollarından biri biraz eski bir yol olsa da radyo dinlemektir. Sabah kahvaltı esnasında dinleyeceğiniz bir haber bülteni veya gündemi yorumlayan bir program; ekonomi piyasaları, Türkiye ve dünya gündemi, ABD ve Avrupa Birliği ile ilişkiler gibi pek çok konuda altın değerinde bilgiler edinmenizi sağlayacaktır.


Bu haftasonunu Türk Lirasında geçiren bir vatandaş ne kaybetti?

Bu arkadaşımızın 10bin TL oarası olduğunu varsayalım.


Dolara göre değer kaybı


Bu arkadaş 10 bin lirasıyla 2777 USD alabiliyordu cuma günü(6 ekim 2017 1 USD 3.62  TL civarında)

Şimdi(9 Ekim 2017 saat 8 civarı 1 USD 3,71 TL) ise 2.700 USD alabiliyor

Aradaki fark 77 Dolar yani parası iki günde 287 TL eridi


Altına göre değer kaybı




   10 Bin TL ile bu vatandaş 68 gr altın alabiliyordu 6 ekim 2017 cuma günü(1 gr altın 146 TL dolaylarında)




   Şimdiyse(9 Ekim 2017 saat 8 civarı) 65 gr civarı altın alabiliyor. 3 gram altın 456 TL yapıyor.(1 gr altın 152 TL dolaylarında) Yani parası iki günde 456 TL eridi :/


   Çevremdeki herkese kazançlarının, emeklerinin değerini korumaları için Altına yatırım yapmalarını önerdim şimdiye kadar. Haksız mıyım?







Yorumlar

Ayın En Çok Okunanları

Enflasyon Nedir?

Sabahları Erken Kalkmanızı Gerektirmeyen İşler

Boğa Tuzağı Nedir?

100 Doları 1 Milyon Dolar Yapmak(Gizli Milyarder)

BIST Yatırım Fonları (ETF): Yeni Başlayanlar İçin Kapsamlı Rehber

Başarı için kaç deneme yapmak gerekir?(James Dyson'ın Hayatı)

Seçim Sandığını Hazine Sandığına Dönüştürün!

Gemba Yürüyüşü: Gemba Nedir?

ABD Enflasyon Verisiyle Nasıl Ayı Tuzağı Kuruldu? Ayı Tuzağı Nedir?

Savaşmadan Kazanmak: Sun Tzu'nun Savaş Sanatı

En Popüler Yazılar

A3 Planlama Sistemi Para Notları Araştırması

Sabahları Erken Kalkmanızı Gerektirmeyen İşler

On Dönüm Bostan Yan Gel Yat Osman :)

Neden Zengin Olamıyorum?