Başarı ve zeka üzerine bir araştırma


Size bir sır vereyim:

 zekanın rolü sandığınızdan azdır.
   "Meşhur işadamlarının inanılmaz başarılar elde etmeleri, zengin ve ünlü olmalarının sırrı tamamen doğuştan gelen yetenekleri değildir." Evet bu yazıda Amerikalı Psikolog Lewis Terman'ın zeka ve başarı üzerine yaptığı, neredeyse bir ömür süren araştırmasının çarpıcı sonuçlarını sizlerle paylaşacağım.



   BBC dergi'nin haberine göre: "Psikolog Lewis Terman tarafından zeki çocuklar üzerinde yapılan bir araştırmada ABD'nin California eyaletindeki okullardan zeka seviyesi 140 ve üzerinde olan 1500 "zeki öğrenci" seçildi. Özellikle bu seçilenlerden 80 öğrencinin ise IQ seviyesi 170’ten fazlaydı. Uzun süren bu araştırmada seçilen çocuklar yaşamları boyunca gözlem altında tutuldular. Çoğu zengin ve ünlü oldu. Ama grup üyelerinin tümü psikolog Lewis Terman’ın beklediği gibi başarılı olamadı. Öğrencilerden bir kısmı sıradan meslekler edindiler(sekreter, polis memuru vs. gibi).

   Böylece psikolog Terman “zeka ve başarının" doğru orantılı olmayabileceği sonucuna vardı.Yani "zeki insanların" hayatları boyunca başarılı, zengin ve mutlu olamayabilecekleri onların da alkolizm, intihar gibi problemler bakımından ABD ortalamasında olduklarını fark etti."



Başarı yolunda sağlam ayakkabılara değil doğru yolda gitmeye ihtiyacınız var.
    Yani arkadaşlar zeka, belki başarıya giden yolda tabanı sağlam bir ayakkabı olabilir. Fakat dünyadaki en iyi ayakkabı bile sizi zenginlik ve başarıya tek başına götüremez. Ancak planlı uygulama, çok çalışma ve fırsatları yakalamayla sonuca ulaşabilirsiniz. Dünyanın en başarılı, en çok para kazanan iş adamlarına(Bill Gates, Steve Jobs, Elon Musk gibi) baktığınızda çok çalışmanın yanısıra vizyonerlik ve doğru zamanda doğru yerde olmanın da etkisini görürsünüz.


Bill Gates gibi büyük başarılar elde eden insanlar "doğru zamanda doğru yerde" olup çok çalıştılar.

   Bill Gates ve Steve Jobs yetenekli ve zekiydiler.(siz Suriye ya da Irak'ta bombardıman altında kalan insanların zeki olmadıklarını mı sanıyorsunuz? Belki Afrika'da bir kabilede Elon Musk'tan daha zeki bir sürü insan var ama uygun koşullara sahip değiller) ama en önemlisi Amerika gibi teknoloji ve bilime önem veren bir ülkede tam da kişisel bilgisayar çağının başlangıcında işe giriştiler. Zaten ABD'nin dünyada 1 numara olmasının nedeni yetenekli insanlara uygun ortamı sağlamasıdır.

Başarısızlıklardan ders alın

İshak Alaton başarının sırrını "başarısızlıklarda" bulmuş.

   İshak Alaton Habertürk TV'de katıldığı bir programda şöyle demişti "Başarısızlıkları, başkalarının yaptığı hataları iyi analiz edip de sen aynı hataları yapmaz isen başarı yolunda hızla yol alırsın." Sizler de hedefinize ulaşmak için var gücünüzle çalışırken ister istemez pek çok hata yapacak, defalarca kaybedeceksiniz belki. İşte böyle olumsuz durmlarda tekrar ayağa kalkabilmek için benzer hataları yapan insanlar nasıl toparlanmş bunu bilmelisiniz.


Konuyu toparlamak için maddeler halinde yazalım

* Zeka tek başına bir işe yaramaz, aslında ortalama bir zeka çoğu şeyi başarmak için yeterlidir. Yeter ki siz kendinize inanın.

* Bulunduğunuz ortamı iyi değerlendirin. Yani Amerika'da teknolojiye yatırım iyi bir fikir olabilir. Ortam da uygundur. Ama Türkiye koşullarında düşünürsek belki çiğköfte bayiliği almak ya da emlak ofisi açmak, para kazanmak için daha mantıklı bir yol olabilir.

* Fırsatları araştırın. Hayata sürekli arayan ve soran gözlerle bakın. Etrafınızdaki çoğu zengin sizden akıllı olduğu için değil, fırsatları kollayıp durduğu ve görür görmez yakaladığı için var.

* Çevre önemlidir. Etrafınızda size ilham veren insanlar olsun. Yoksa da o insanlar neredeyse siz de oralarda olun. İnsanlarla konuşmaktan çekinmeyin, beğendiğiniz gıpta ettiiniz bir işi yapan birini gördüğünüzde gidin açık yüreklilikle o kişiyle tanışın. Bazen ayaküstü 3-5 dakikalık bir konuşma bile size çok şey öğretebilir.

* Çok çalışmalısınız. Fırsatı yakaladığınız gibi kuyruğuna yapışıp tüm motivasyonunuzla çalışmalısınız. Malcolm Gladwell'in dediği gibi; başarılı olabilmek için en az 10.000 saat çalışmalısınız.


Malcolm Gladwell'in 10000 saat kuralını unutmayın, karınca gibi çalışın

Bu yazı yorumlarınızla gelişecek...








Yorumlar

Ayın En Çok Okunanları

Enflasyon Nedir?

Sabahları Erken Kalkmanızı Gerektirmeyen İşler

Boğa Tuzağı Nedir?

100 Doları 1 Milyon Dolar Yapmak(Gizli Milyarder)

BIST Yatırım Fonları (ETF): Yeni Başlayanlar İçin Kapsamlı Rehber

Başarı için kaç deneme yapmak gerekir?(James Dyson'ın Hayatı)

Seçim Sandığını Hazine Sandığına Dönüştürün!

Gemba Yürüyüşü: Gemba Nedir?

ABD Enflasyon Verisiyle Nasıl Ayı Tuzağı Kuruldu? Ayı Tuzağı Nedir?

Savaşmadan Kazanmak: Sun Tzu'nun Savaş Sanatı

En Popüler Yazılar

A3 Planlama Sistemi Para Notları Araştırması

Sabahları Erken Kalkmanızı Gerektirmeyen İşler

On Dönüm Bostan Yan Gel Yat Osman :)

Neden Zengin Olamıyorum?