Bireysel Emeklilik Mi Yapmalı Dükkan Mı Almalı?
Ne zaman emekli olacağım?
Güzel bir emeklilik hayali |
Bu soruyu ne kadar sık soruyorsunuz kendinize? Size şöyle basit bir önerme vereyim; "Bu soruyu ne kadar çok soruyorsanız, işinizi o kadar çok sevmiyorsunuz." Ya da "Bu soruyu ne kadar çok soruyorsanız, emeklilikle ilgili o kadar heyecan verici planlarınız vardır"
Sanırım ikinci önerme daha iyi oldu :) Hepimizin yaşadığımız hayatla ilgili kısa ya da orta vadeli planları vardır. Küçük bir azınlık ise uzun vadeli planlar yapar. Siz de bu küçük azınlık içinde yer almak ister misiniz?
İnsanlar genelde şöyle der;"Emekliliğime daha 20 sene var, belki önümüzdeki seneyi bile görmeyeceğim ne biliyorsun arkadaşım? Neden kasayım?" Ne kadar da doğru bir söylem değil mi? DEĞİL! Evet önümüzdeki seneyi geçtim belki akşamı bile göremeyeceğiz. Peki ya elli sene sonrasını da görürsek? Hadi rakamlarla konuşalım:
"Karnı büyük obur Dünya"mızda kaç kişi yaşıyor? |
worldometers.com'a göre bu yazıyı yazdığım anda dünya nüfusu 7.527.287.610 Buna karşılık bugün ölenlerin sayısı ise 69.750. Saatimiz 10 buçuğu gösteriyor. Yani kabaca bir hesapla "bir günde 150bin insan ölüyor" diyebiliriz. 7.5 milyar insan içinde 150bin çok düşük bir ihtimal. Yani büyük ihtimalle bugün ölmeyeceğiz :)
Öyleyse "yarına çıkacağım belli değil, amaan boşver!" demeyi bırakalım, biraz geleceğe, uzak geleceğe odaklanalım.
İşte "zamanında" Pasif Gelir Kaynaklarına yatırım yapmış emekli bir çift. |
Emeklilikte rahat etmenin en iyi yolu gençlikte kazançlarımızı doğru değerlendirmektir. Bunun en iyi yolu ise daha önce detaylı olarak anlattığım Pasif Gelir Kaynaklarına yani uzun vadeli yatırımlara yatırım yapmaktır. Bu yatırımlara ek olarak BES(bireysel emeklilik) fonlarını değerlendirebilirsiniz. Özellikle otomatik katılım sayesinde Bireysel Emeklilik'e üye olan çalışan sayısında büyük artış oldu. Bu artış da doğal olarak BES fonlarının güçlenmesini sağladı. Habere göre 500 milyon lirayı buldu. Aynı haberde otomatik katılımdan cayma hakkını en çok memurların kullandığından bahsediyor ki bu da üzerinde düşünülmesi gereken bir nokta. 90'lı yılların kriz dolu ortamında Türk Lirası hızla değer kaybederken TL bazlı yarıtım fonlarına yatırım yapmak pek kazançlı değildi. Ama artık ekonomi 90'lara göre daha stabil sayılır. Evet yazarken inanası gelmiyor insanın ama aşağıdaki 1994 yılına ait USD/TL grafiğine bakarak bunu görebilirsiniz.
1994 Yılı Dolar/TL Grafiği Kaynak paracevirici.com |
Bireysel Emeklilik Şirketleri
Para biriktirmekte zorlanıyorsanız bireysel emeklilik değerlendirmeniz gereken "uzun vadeli yatırım"lardandır. Anadolu Hayat, Garanti Emeklilik, Allanz... pek çok firmadan bireysel emeklilik başvurusu yapabilirsiniz. Bazı yatırımcılar faize yatırım yapmayı tercih etmeyebilirler bu yüzden şunu da belirtmeliyim: BES Fonlarının büyük çoğunluğu faiz içeren yatırım araçlarından oluşmaktadır. Eğer faizsiz bireysel emeklilik yatırımı yapmak istiyorsanız ise:
Halk Bank'ın Katılım emeklilik fonu
Vakıf Bank'ın Faizsiz BES Planları
AlBaraka ve KuveytTurk'ün Katılım Emeklilik Fonu
Ziraat Bankası'nın Bereket Bireysel Emeklilk Fonu Başlıca Faizsiz BES Fonlarındandır.
Bireysel Emeklilik(BES) Sistemi kazandırır mı?
1990'lı yılların kriz dolu ortamında olsaydık kesinlikle kazandırmaz derdim. Şu anki orta şekerli kriz ortamında ise "Eh, Şöyle böyle bişeyler kazandırır" diyebilrim. Benim size tavsiyem ise; dükkan, ev arsa gibi gayrimenkuller başta olmak üzere çeşitli pasif gelir kaynaklarına ağırlık vermeniz. Bireysel emeklilik(BES) ise diğer uzun vadeli yatırımlarınızın yanında yemeğin üstüne kahve gibi olabilir. Ama asla ana yemek, yani temel yatırımınız BES olmamalı!
Bireysel Emeklilik(BES) yatırımlarını ana yemek olarak değil, güzel bir akşam yemeğinin üstüne içilen orta şekerli kahve gibi düşünmeliyiz. |
Bu yazı sizin yorumlarınız sayesinde zenginleşecek, yorumlarınızı bekleriz :)
Yorumlar
Yorum Gönder