Yeni iş kuracaklara tavsiyeler-4
Merhabalar, kendi işini kurmak isteyen girişimciler için hazırladığımız "Yeni İş Kuracaklara Tavsiyeler" yazı dizimiz 4. bölümüyle devam ediyor. Bu yazıda:
*Tanıdıklarla iş kurmak
*Sözleşmenin önemi
*Vizyon eşini bulmak
*Ortaklarla iletişim: Ortaklara rapor vermek
konularına değineceğiz. Umarım sizler için faydalı bir yazı olur :)
Serinin önceki yazılarına aşağıdan ulaşabilirsiniz:
Tanıdıklarla iş kurmak
Tanıdıklarla iş kurarken dikkatli olun Bizimkiler dizisindeki Halil Pazarlama örneğini unutmayın.. |
Eğer tanıdığınız insanlarla, üniversiteden arkadaşlarınız, ya da akrabalarınız gibi, iş kuruyorsanız kesinlikle eski dostluğunuzu unutmalı ve sanki o insanlarla ilk defa tanışıyormuşcasına olaya yaklaşmalısınız. Kırk yıllık ahbabınız konu iş kurmaya, kar-zara etmeye gelince bambaşka biri oluverecektir. Tecrübeyle sabit! Peki; " Ortaklar arası ilişkiyi nasıl düzenlemeliyiz? derseniz. Cevabı çok basit: "Ortaklık sözleşmesi"
Söz uçar, yazı kalır! Sözleşmenin önemi
Söz uçar, yazı kalır! |
"Sonra yaparız, duruma göre ilerleriz" demeyin. Her şeyi baştan konuşun madde madde yazın ve altına imzaları atın. Aksi bir durum olduğunda çıkarır sözleşmeyi koyarsınız masaya konu kapanır.
Vizyon eşinizi bulun!
Vizyon eşinizi iyi seçin! |
İşe girişmeden önce mutlaka ortaklarınızla oturup detaylı bir şekilde kendinizi ifade edin. Hayat tarzınızdan gelecekle ilgili beklentilere kadar birbirinizle uyuşmalısınız. Ortaklarınızla sizin vizyonlarınızın birbirine uygun olması en önemli konudur. Tabiri caizse "vizyon eşinizi" bulun. Şirketiten maddi beklentileri nedir, ileride neler yapmak istiyorlar, ortaklarınız ne kadar zararı kaldırabilirler bunları öğrenin.
Otaklarınıza rapor verin
Mafya bile olsanız ortaklarınızla düzenli toplantılar yapın.:) |
Ortaklarınızla birbirinize rapor vermeli yeri geldiğinde birbirinizden hesap sormalısınız. İş yoğunluğunuza göre haftada bir ya da iki haftada bir bir araya gelin ve durum değerlendirmesi yapın. Para giriş çıkışını, belirlenen kısa ve orta vadeli hedeflerin başarı oranı, şirket içi süreçlerin verimi gibi konuları görüşün.
Yeni iş kuracaklara tavsiyeler yazı dizisi devam edecek. Görüş ve önerilerinizi yorum olarak yazabilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder