Yeni İş Kuracaklara Tavsiyeler 3
Merhaba arkadaşlar, iş kurmak isteyen girişimciler için hazırladığımız "Yeni İş Kuracaklara Tavsiyeler" yazı dizimiz 3. bölümüyle devam ediyor. Bu yazıda
*Çevre edinme
*Tedarik zinciri
*Alt yüklenici kullanma
*Piyasa itibarı
konularına değineceğiz. Umarım sizler için faydalı bir yazı olur :)
Serinin önceki yazılarına aşağıdan ulaşabilirsiniz:
Çevre Edinin
Kartvizit değş-tokuşu yapmayı meslek edinin :) Bu tip etkinlikler; fuar, seminer gibi ortamlarda olur. |
İş kuracağım diye hemen pahalı bir ofis kiralayıp olaya balıklama atlamayın sakın. Yoksa ofiste sinek avlarsınız. Öncelikle iş çevresi edeninin, mevcut çevrenizi genişletin, İş bağlantıları yapın. Öyle ki işe başladığınızda en az 3-4 ay sizi yürütecek iş hali hazırda bekliyor olsun. Size iş çevresi edinmek için bir tüyo vereyim: Kendinize akılda kalan, yaratıcı bir kartvizit tasarımı yaptırın. VE Sektörünüzle ilgil ifuar, seminer gibi etkinliklere katılarak stantları dolaşın ve yetkililerle tanışın, potansiyel müşteriniz olabilecek kişilerle kartvizit değiş-tokuşu yapın.
Bir diğer önerim de; bir süre şirketi kurmadan evden ya da sanal veya hazır ofislerden çalışın. İstanbul, İzmir, Ankara gibi şehirlerde oldukça kullanışlı sanal ofisler bulabilirsiniz. İleride sizler için sanal ve hazır ofislerle ilgili bir yazı paylaşacağım.
---26 Temmuz 2017 tarihli ekleme---
Sözümü tuttum :)
Sanal ofisler ve hazır ofislerle ilgili yazıyı buradan okuyabilirsiniz.
-------------------------------------
Tedarik zinciri sağlam olmalı
Tedarik zincirinin her halkası sağlam olmalı |
Yeni bir iş kurduğunuz, örneğin üretim yapıyorsunuz. İlk siparişi de aldınız hayat size güzel :) Ama iş hayatının denizleri dalgalıdır her zaman işler rayında gitmez. Bilirsiniz üretim bantlarının temel bir prensibi vardır; "isterse milyon dolarlık en yüksek teknolojiye sahip parçalar hazır olsun, en basitinden civatanız yoksa ÜRETİM DURUR!"
Tedarik zincirinizi iyi kurgulamalısınız, her üreticinin en az iki alternatifi olmalı ki herhangi bir sorun yaşandığında hemen alternatiflerle ilerleyerek üretimi sürdürebilin.
Bütün işi siz yapmayın alt yüklenici kullanın
Enerjinizin önemli bir kısmını pazarlamaya, ürün ve marka alıgısna harcayın. |
Hedef kitlenizi iyi belirleyin ve ürününüzü pazarlamaya odaklanın. Çünkü en kalitesiz ürünler bile güçlü pazarlama yöntemleriyle inanılmaz satış rakamlarına ulaşabiliyor. Sizin önceliğiniz ürününüz ve markanızla ilgili algıyı yönetmek. Satış sonrası hizmet kalitesini yüksek tutmaktır.
Piyasa itibarı size "dost kredisi" sağlar
Piyasa itibarı işinizin sigortasıdır. |
Ödemelerinizi zamanında yapın, öyle ki herkes bilsin sizde kimsenin parasının kalmayacağını.
İyi bir piyasa itibarı, zor günlerinizde size dost kredisi olarak geri döner. Örnek vermek gerekirse birinden duyduğum bir hikayeyi isim vermeden anlatayım:
Bu adamın babası tekstil sektöründe üretim yapıyor, 2001 ekonomik krizinde batıyorlar ve adam fabrikayı kapatıp memleketine, ticarete ilk başladığı yere dönüyor. Elde avuçta hiçbir şey yok, itibardan başka. O da bu piyasa itibarını kullanarak senetle bir Ford panelvan alıyor, "sıfır faizle" Bir de dükkan kiralıyor itibarını kullanarak ve ticarete başlıyor yeniden. Şu an istanbulda da şubeleri olan mütevazı bir giyim mağazaları var.
Yazının devamı: "Yeni iş kuravaklara tavsiyeler-4"
Yorumlar
Yorum Gönder