Para Nedir?
Hepimiz az çok parayı severiz ya da dolaylı yoldan paranın bize sağladığı konforu severiz. Parayı sevmek aşırıya kaçmadıkça ayıp filan değildir, aksine insanı ilerideki yazılarımda değineceğim para biriktirme yöntemlerini öğrenmeye teşvik eder. Para, uğruna suç işlenen kirli bir meta olduğu gibi kenara ayırdığımız üç kuruş para zor günlerimizde işimize koşan bir arkadaş gibidir de.
Bir tanıdığım oğlunun vefasızlığına gönderme yaparak şöyle demişti: "10 tane evladın olacağna 1 tane emekli maaşın olsun." Tabi siz burada emekli maaşı yerine, gayrımenkul yatırımı, ya da altın yatırımı, forex, tahvil, devlet bonosu gibi yatırım araçlarını da düşünebilirsiniz.
Para böyle yenmez! |
Ama o kadar paradan bahsedip şuraya bi Lidyalı resmi koymadan olmaz :) |
Para Nedir?
Bana da derler para, yokluğum kalplerde yara... |
En sade tanımıyla mal ve hizmetlerin değiş tokuşu için kullanılan finansal araçlar içinde en yaygın şekilde kullanılanıdır. Daha geniş düşündüğümüzde; banka mevduatları ve kredi kartları da parayı temsil eder. Burda küçük bir ayrım vardır; vadeli mevduat, devlet tahvili gibi değişim araçları ise para benzeri metalar olarak değerlendirilir.
Para cüzdanda durduğu gibi durmuyor |
Paranın işlevleri(fonkiyonları) nelerdir?
Paranın 4 temel fonksiyonu vardır |
Bu başlık sizi şaşırtmasın hepimiz az çok paranın ne işe yaradığını biliriz. Fakat bilimsel yaklaşıma göre düşünürsek paranın dört temel işlevi yani 4 temel fonksiyonu vardır:
*Değişim aracı işlevi: Altın karşılığında para kullanan bir devlet ne kadar para basarsa Merkez bankasının kasasında o miktarda Altın stoklaması gerekidir.
*İktisat politikası aracı işlevi: Para arzı ve faiz oranları kontrol edilerek para bir iktisat politikası aracı olarak kullanılabilir.
*Değer biriktirme ve spekülasyon işlevi: Arz ve talebin rahatlıkla karşılanması para sayesinde olur. Para ayrıca sermaye ve yatırım aracı olarak da kullanılır.
*Hesap ve değer birimi işlevi: Çeşitli ticari malların değişiminde değişim oranları para ile belirlenir. Ayrıca para sayesinde iktisadi değerlerin tek bir ölçü birimiyle kolayca ifadesi sağlanır.
Yorumlar
Yorum Gönder