60/40 Portföy Dağılımı: Yatırımda Dengenin Anahtarı


 Yatırımda 60/40 Stratejisi ile yatırımlarınızı düzenli ek gelir kaynağına dönüştürebilirsiniz!

Bu yazıda size Varyemez Amca'nın zenginlik formülünü veriyorum :)


    Yatırım dünyasında, risk ve getiri arasındaki dengeyi kurmak akıllı yatırımcılar için her zaman bir öncelik olmuştur. Bu dengeyi sağlamaya yardımcı olan popüler bir strateji ise 60/40 portföy dağılımıdır. Bu yazının devamında 60/40 stratejisinin temellerini, avantajlarını ve dezavantajlarını inceleyeceğiz.


60/40 Portföy Dağılımı Stratejisi Nedir?


    Bu strateji, yatırım portföyünün %60'ını hisse senetlerine ve %40'ını tahvillere ayırmayı önerir. Hisse senetleri, genel olarak daha yüksek getiri potansiyeline sahip olmakla birlikte, daha fazla risk de taşır. Tahviller ise daha düşük getiri sunarlar, ancak daha az risklidirler. 60/40 dağılımı, bu iki varlık sınıfı arasında bir denge sağlayarak yatırımcılara hem getiri hem de risk açısından bir orta yol sunmayı, yatırımlardan düzenli bir kazanç sağlamayı amaçlar.



Eski zamanlardan kalma bir Tahvil Senedi örneği. Kaynak: Dünya Gazetesi


60/40 Portföy Dağılımının Avantajları:


    Çeşitlilik: Farklı varlık sınıflarına yatırım yapmak, riski azaltmaya yardımcı olur. Örneğin Hisse senetleri düştüğünde, tahviller portföyü destekleyebilir ve size totalde kara geçme şansı verir.
    Basitlik: Bu stratejiyi uygulamak nispeten kolaydır ve yatırımcıların karmaşık finansal araçlara veya derinlemesine bilgiye ihtiyacı yoktur.
    Uzun vadeli başarı: Tarihsel verilere bakıldığında, 60/40 stratejisi uzun vadede dengeli bir getiri sağlamış ve asıl işi portföy yönetimi olmayan küçük yatırımcılar için düzenli bir ek gelir kaynağı olmuştur.

60/40 Portföy Dağılımı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler:


    Risk toleransınız belirleyin: Risk toleransı yüksek olan yatırımcılar, daha fazla hisse senedi içeren(%60 Hisse, %40 tahvil)bir portföy tercih edebilirler. Riskten kaçınan; "akmasa da damlasın"diyen yatırımcılar ise daha fazla tahvil içeren bir portföyü(%60 Tahvil, %40 Hisse) tercih edebilirler.
    Piyasa koşullarına uyumlu olmalı: Hisse senedi ve tahvil piyasaları her zaman aynı şekilde performans göstermez. Bu nedenle, 60/40 dağılımı yaparken borsa ve TCMB faizindeki trendin yönünü iyi analiz etmelisiniz.
    Düzenli dengeleme gerektirir: Bir önceki maddede bahsettiğim trend yönüne bağlı olarak portföyünüzün 60/40 dağılımını korumak için zaman içinde hisse senedi ve tahvil alım satımı yaparak dengeyi korumalısınız.


Eski bir yabancı hisse senedi örneği. Artık tüm yerli ve yabancı hisse senetleri ve tahviller dijital ortamda alınıp satılıyor. Kaynak: sahibinden com.

Sonuç:


    60/40 portföy stratejisi uzun yıllar boyunca düzenli kazanç hedefleyen pek çok yatırımcı için sağlam bir ek gelir kaynağı oluşturabilecek basit ve garantici bir yatırım yaklaşımı olmuştur. Hatta Bloomberg'ün haberinde bahsettiği gibi dünyaca ünlü yatırım kuruluşu JP Morgan bile bu stratejiyi tavsiye etmektedir. Ancak, bu stratejinin her yatırımcıya uygun olmadığını ve piyasa koşullarına bağlı olarak piyasa trendine uyarlanması gerekebileceğini unutmamak önemlidir. Yatırım yapmadan önce her zaman kendi araştırmanızı yapmanız ve finansal okur yazarlığınızı artırmanız bu işte kilit noktadır.

    Unutmayın Para Notları blogunda yazan yazılar asla bir yatırım tavsiyesi değildir, finansal okur yazarlık ve kişisel gelişim adına bilgilendirmelerdir. Sorularınızı veya yorumlarınızı aşağıda paylaşmaktan çekinmeyin :)




Yorumlar

Ayın En Çok Okunanları

Enflasyon Nedir?

A3 Planlama Sistemi Para Notları Araştırması

Sabahları Erken Kalkmanızı Gerektirmeyen İşler

Yatırım Fonları Değişim Tablosu

100 Doları 1 Milyon Dolar Yapmak(Gizli Milyarder)

On Dönüm Bostan Yan Gel Yat Osman :)

Gemba Yürüyüşü: Gemba Nedir?

Neden Zengin Olamıyorum?

İşinizde Mükemmelliğin yolu: PUKO Döngüsü (PDCA) Nedir?

Başarı için kaç deneme yapmak gerekir?(James Dyson'ın Hayatı)

En Popüler Yazılar

A3 Planlama Sistemi Para Notları Araştırması

Sabahları Erken Kalkmanızı Gerektirmeyen İşler

On Dönüm Bostan Yan Gel Yat Osman :)

Neden Zengin Olamıyorum?