Ikea ve Better Shelter İşbirliğiyle Ülkemize 5000 Acil Durum Barınağı

 

Ikea ve Better Shelter İşbirliğiyle Ülkemize 5000 Acil Durum Barınağı


Ne güzel şehirdin Antakya, ne güzeldi Asi nehri.



    36 binden fazla vatandaşımızı kaybettiğimiz deprem felaketinde sağ kalanları bekleyen problemlerin başında barınma sorunu geliyor. Evsiz kalan binlerce vatandaşımız için başta Ahbap olmak üzere Türk Kızılayı, Afad ve diğer pek çok kuruluş halkımızla birlikte seferber oldu. Tabi ki yurtdışından da ülkemize yardımlar geldi ve gelmeye de devam ediyor. Bize destek olan bu kuruluşlardan birisi olan Better Shelter'ın demonte prefabrik evleri inovatif bir proje olmasıyla bu yazımın konusunu oluşturuyor.


Better Shelter afetlerde evini kaybeden insanlar için hızlı ve kullanışlı bir çözüm sunuyor.

Better Shelter Nedir?

    Better Shelter hakkında kısa bir bilgi vermek gerekirse; Better Shelter Vakfı savaşlar ve afetler gibi nedenlerle evsiz kalan insanların barınma sorununa hızlı çözümler sunmayı amaçlayan İsveç merkezli bir yardım kuruluşudur. Better Shelter, İkea mobilyalarından aşina olduğumuz demonte, kolayca taşınıp hızlıca kurulabilen barınakları ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor. Bu prefabrik evlerin paketleri de aynı İkea mobilyalarında olduğu gibi az yer kaplıyor ve bir tırın kasasında onlarcası taşınabliyor.


  Better Shelter prefabrik sığınma evinin ambalajı.


    Better Shelter halihazırda iç savaş neticesinde parçalanan Suriye'de de çalışıyordu ve bu sebeple Türkiye'de, oradaki ortaklarının hızla erişebileceği yaklaşık 150 prefabrik sığınma evi bulunan bir deposu vardı. Bu yazıyı alıntıladığım Fast Company'nin haberine göre Türk Kızılayı, afetten en çok etkilenen yerlerden biri olan Hatay'da bu depodaki sığınakları kurmaya başlamış bile.


    Dernek Polonya'da çok daha büyük bir ev stoğuna sahip ancak bu stoğu hızlıca Türkiye'ye ulaştırabilmesi gerekiyordu. Better Shelter'ın imkanlarıyla bu evlerin taşınması birkaç ayı bulabiliyordu. Bu sorunu çözmek için yine başka bir İsveç merkezli hayır kuruluşu olan IKEA Foundation'a başvurdu. Better Shelter'ın yaptığı anlaşma ile 36 tırdan oluşan bir filo evlerin taşınmasını sağlayacak ve projenin lojistik altyapısı İKEA'nın desteğiyle sağlanacak. Vakfın yöneticisi Johan Karlsson'un söylediğine göre 13 şubatta ilk parti yola çıkmış bile. IKEA'nın lojistik altyapısıyla gerçekleşen bu tesimat sürecinin 3 hafta sürmesi planlanıyor. Sürecin sonunda 5000 prefabrik ev demonte şekilde teslim edilmiş olacak.  

 
    Teslimatlar geldiğinde, prefabrik evler birkaç saat içinde kolayca monte edilebilecek. Beş kişiye kadar barınabilen tek bir sığınağın parçaları, her biri iki kişi tarafından taşınabilecek kadar hafif olan iki düz paket kutu içinde buluyor. Paket içeriğinde duvarlar, çatı panelleri ve kilitlenebilir bir kapının yanı sıra güneş enerjisiyle çalışan bir ışık, şarj cihazı, bir ısıtıcı ve battaniyeler bulunuyor.

 Better Shelter'ın Prefabrik Evleri Nasıl Kurulur?

    Better Shelter'ın sağladığı sığınma evleri birkaç kişiyle, herhangi bir el aleti gerektirmeden çok kısa sürede kolayca kurulabiliyor, kurulum videosunu aşağıya bırakıyorum.

 

Teşekkürler Better Shelter ve IKEA


 

Yorumlar

Ayın En Çok Okunanları

Enflasyon Nedir?

100 Doları 1 Milyon Dolar Yapmak(Gizli Milyarder)

Sabahları Erken Kalkmanızı Gerektirmeyen İşler

Teknik Analizde Trend Teyidi için Neden 2 Gün Kapanış Fiyatı Onayı Beklenir?

Gemba Yürüyüşü: Gemba Nedir?

Başarı için kaç deneme yapmak gerekir?(James Dyson'ın Hayatı)

A3 Planlama Sistemi Para Notları Araştırması

Neden Zengin Olamıyorum?

VIX Korku Endeksi: Piyasaların Kalp Atışı

Paylaşımlı Ev Nedir? Share House İş Modeli Yatırımı

En Popüler Yazılar

A3 Planlama Sistemi Para Notları Araştırması

Sabahları Erken Kalkmanızı Gerektirmeyen İşler

On Dönüm Bostan Yan Gel Yat Osman :)

Neden Zengin Olamıyorum?