Çocuğunuzda Disleksi Olması Uzaya Gitmesine Engel Değil!

 Dislektik Milyarder Richard Branson'dan disleksi ve iş hayatındaki başarı hakkında görüşler


Ünlü disleksiklerden Virgin Group kurucusu Richard Branson, Virgin Galactic girişimiyle uzaya da gitti. 


Bu yazıda kendisi de dislektik olan Virgin'in kurucusu ihtiyar delikanlı İngiliz milyarder Richard Branson'ın disleksiyle ilgili düşüncelerinden ve disleksiyi iş hayatında nasıl bir avantaja dönüştürdüğünden bahsedeceğim.


Branson, Kendi blogunda paylaştığı yazıda dislektik olmanın kendi başarısında önemli bir katkısı olduğundan bahsediyor ve disleksiyi "geleceğin yeteneği" olarak tanımlıyor. Disleksiye sahip insanların güçlü bir hayalgücüne sahip olduklarından bahseden Branson, ünlü dislektiklerden Thomas edison, Henry Ford ve Steve Jobs'ı örnek gösteriyor.

Disleksi Nedir?

Yazıya devam  etmeden önce disleksinin tanımını yapmak istiyorum. Disleksi bir çeşit öğrenme güçlüğüdür. Disleksik kişiler okuma, heceleme ve yazma gibi konularda sorunlar yaşayabilmektedirler. Bu da doğal olarak öğrenme sürecini olumsuz etkilemektedir. Zeka yönünden hiçbir eksiği olmayan disleksik bireyler görerek ve yaparak çok hızlı bir şekilde öğrenebilirler. Ayrıca yaratıcılıkları ortalama topluma göre belirgin bir şekilde yüksektir. Disleksinin olumsuz etkileri zamanla azalır fakat eğitim sistemimiz geleneksel düşünce üstüne kurulu olduğu için eğer disleksi sorunuyla ilgilenilmezse okul hayatı biraz zorlu olabilir. 


Üstün zekalı bilimadamı Albert Einstein da disleksiydi.


Eğer çocuğunuzda okuma, yazma, bir şeyleri sayma gibi konularda farklılık dikkatinizi çekiyorsa bir uzmanla görüşün. Şunun altını çizmek istiyorum disleksisi olan çocukların zekalarında bir problem yoktur ve muhtemelen sizden daha zekidirler. Dünyaca ünlü disleksilere bakarsak zaten siz de fark edeceksiniz bu gerçeği: Steve Jobs, Albert Einstein, Thomas Edison, uçağı icat eden Wright Kardeşler, ünlü Fizik profesörü Stephen Hawking, Leonardo Da Vinci.. liste böyle uzayıp gidiyor.


Disleksi konusunda daha detaylı bilgi ve yardım için Türkiye Disleksi Vakfı internet sitesine bakabilirsiniz. https://www.tudiv.org.tr/

Başarının anahtarı hayalgücü

Branson kendi ifadesiyle "Disleksim Virgin'ı en başından beri şekillendirdi ve hayalgücü pek çok başarılarımızdan çoğunun anahtarı oldu." diyerek disleksiye bağlı güçlü hayalgücünün iş hayatında ve girişimlerinde nasıl faydalı olduğundan bahsediyor ve şu sözlerle detaylandırıyor: "Mesajımızı basit tutarak büyük düşünmemi sağladı. İş dünyası genellikle gerçeklere ve rakamlara takılıp kalıyor - ayrıntılar ve veriler önemli olsa da, başarılı ve başarısızı ayıran şey hayal etme, kavramsallaştırma ve yenilik yapma yeteneğidir."

Geleceğin Girşimleri için gerekli yetenek

Yaratıcı becerilerin giderek daha önemli hale geleceği fikri yaygın olarak kabul edilmektedir. Virgin Group kurucusu Branson, Ernst and Young(EY)'ın 2018 tarihli raporuna dikkat çekerek, disleksi ile ilgili becerilere yeni iş dünyasında acilen ihtiyaç duyulacağını ekledi ve disleksiklerin "tam olarak gelecekteki şirketler için gereken becerilere" sahip olduğunu iddia etti.

Branson, AI(yapay zeka) ve otomasyonun yükselişiyle birlikte işini  bilgisayarlara kaptıracak olan insanların problem çözme, yaratıcılık ve hayal gücü gibi alanlarda kendine yer bulacağını ve bu tip yeteneklere sahip insanların işverenler tarafından yüksek talep göreceğini iddia etti.

Neler Yapılmalı?

Eğitim sistemiyle ilgili de görüş belirten Richard Branson, “Bütün çocukların aynı şekilde düşünmesini sağlamaya çalışmaktan vazgeçmeliyiz” diye ekledi. "Her tür nöroçeşitliliği desteklemeli ve çocukların hayal gücünü, yaratıcılığını ve problem çözme yetilerini(yani geleceğin becerilerini) teşvik etmeliyiz."



Yorumlar

Ayın En Çok Okunanları

Enflasyon Nedir?

Sabahları Erken Kalkmanızı Gerektirmeyen İşler

Boğa Tuzağı Nedir?

100 Doları 1 Milyon Dolar Yapmak(Gizli Milyarder)

BIST Yatırım Fonları (ETF): Yeni Başlayanlar İçin Kapsamlı Rehber

Başarı için kaç deneme yapmak gerekir?(James Dyson'ın Hayatı)

Seçim Sandığını Hazine Sandığına Dönüştürün!

Gemba Yürüyüşü: Gemba Nedir?

ABD Enflasyon Verisiyle Nasıl Ayı Tuzağı Kuruldu? Ayı Tuzağı Nedir?

Savaşmadan Kazanmak: Sun Tzu'nun Savaş Sanatı

En Popüler Yazılar

A3 Planlama Sistemi Para Notları Araştırması

Sabahları Erken Kalkmanızı Gerektirmeyen İşler

On Dönüm Bostan Yan Gel Yat Osman :)

Neden Zengin Olamıyorum?