Borsada Dead Cat Bounce Tuzağına Düşmeyin!

 

Dead Cat Bounce(Ölü Kedi Sıçraması) Tuzağı Nedir?

 

Photographs of a Falling Cat (Etienne Jules Marey 1894)


    Finans çevrelerinde Dead Cat Bounce denen, ölü kedi sıçraması/zıplaması olarak Türkçe'ye çevirebileceğimiz bu piyasa deyimi finans dilindeki en iyi kara mizah örneği olabilir. Bu olay özellikle piyasanın aşağı yönlü gittiği dönemlerde gerçekleşir ve kişisel yatırımcı için oldukça tehlikleli bir durumu ifade eder. Peki nedir Dead Cat Bounce? Dead Cat Bounce tuzağına düşmemek için neler yapmalıyız? Cevabı yazının devamında.


Dead Cat Bounce Nedir?


    Piyasada yön satıcılardan yana olduğu zaman görülen Dead Cat Bounce, bir süredir devam eden ayı piyasası ardından gelen ve tecrübesiz yatırımcılar tarafından genellikle bir toparlanma evresi gibi görülen ama aslında piyasaya yön verenler tarafından kasten ve geçici olarak yükseltilen fiyatlar ile KY'nin yani kişisel yatırımcıların tuzağa düşürülmesidir. Uzun süren düşüş ardından iyice yorgun düşen KY,  balinaların fiyatları artırmasıyla umuda kapılır(hatta FOMO oluşur bunu da başka bir yazıda açıklayacağım) alıma geçer, fiyatlar iyice yükselir ve ardından büyük yatırımcılar düşükten aldıkları hisseleri yükselen fiyattan satarlar ve piyasada yön tekrar aşağı olur. Dead Cat Bounce tuzağını açıklamak için aşağıda bir grafik örneği paylaşıyorum. Grafiği dikkatle incelerseniz aylar süren bir ayı piyasası görülmektedir. İşaretli kısımda fiyat kısa bir süre için tepeler yapmıştır ardından KY'nin(kişisel yatırımcı) hiç beklemediği bir anda aniden keskin bir manevra ile tekrardan ayı trendine dönmüştür.



Dead Cat Bounce(Ölü Kedi Sıçraması) grafik örneği. Kaynak Tradingview.


    Bu olaya dead cat bounce yani ölü kedi sıçraması/zıplaması denmesinin nedeni ise kara mizah tadında bir deyimden gelmektedir; "Yeterince yüksekten bırakırsanız ölü bir kedi bile yere çarpınca seker/zıplar" Burada ölü kedi uzun bir süredir düşüşte olan hisse, altın, kripto para vs. gibi bir yatırım aracıdır.

Dead Cat Bounce Tuzağı'na yakalanmamak için neler yapılmalıdır?

    İlk olarak içinde bulunduğunuz piyasanın trendini iyi okumalısınız. Artık insanın doğası mı dersiniz, hükümetlerin kötü yönetimi mi dersiniz bilemem ama genellikle piyasa ayıya dönme eğilimindedir. Fiyatlar bir kere düşen bir trend oluşturdu mu piyasaya küsen küçük yatırımcı kaçar, işlem hacmi düşer, oluşan sığ piyasada manipülatörler söz sahibi olur ve ayı piyasası kolay kolay boğaya dönmez. Düşüş trendi esnasında fiyatlarda görülen yükselişleri Boğa piyasasına dönüyoruz olarak değil piyasaya yön veren balinaların(bizde tahtacı ya da Pala da derler) ortamı yoklaması, küçük balıklara yem atması olarak değerlendirmelisiniz. 

    Ölü kedi zıplaması tuzağına düşmemek için ana trend yani majör trendin yönünü iyi takip edin. Youtube, Twitter gibi sosyal medya kanallarını kullanarak yatırım uzmanlarını takip edin, gönderilerine yapılan yorumları inceleyerek takip listenizi rafine edin. Benim nacizane tavsiyem piyasa uçacak, kaçacak yahut kıyamet yakın diyenlerden uzak durun. Olayları soğukkanlılıkla yorumlayan uzmanlara odaklanın ve piyasa hareketleri ile ilgili yorumlarını dinleyin. Haber kanallarından piyasa haberlerini takip edin, işlem yapmadan önce trend dönüşünü dört koldan teyit edin.

    Ekonomik koşullarda ayı piyasasının boğa trendine dönmesini sağlayacak önemli bir gelişme oldu mu? Kanunlarda, regülasyonlarda bir yenilik var mı? Dünyayı ya da piyasanın içinde bulunduğu ülkeyi etkileyen ticari, teknolojik, iklimsel bir değişim var mı bunu iyi analiz edin. Para nereye gidiyor? takip edin, parayı izleyin.

    Unutmayın uzmanlar da yanılabilir. Bu yüzden mümkün olduğunca finansal okuryazarlığınızı artırın, temel analiz ve teknik analiz bilginizi güçlendirin. 

 

 






 

Yorumlar

Ayın En Çok Okunanları

Enflasyon Nedir?

100 Doları 1 Milyon Dolar Yapmak(Gizli Milyarder)

Sabahları Erken Kalkmanızı Gerektirmeyen İşler

Gemba Yürüyüşü: Gemba Nedir?

Başarı için kaç deneme yapmak gerekir?(James Dyson'ın Hayatı)

A3 Planlama Sistemi Para Notları Araştırması

Teknik Analizde Trend Teyidi için Neden 2 Gün Kapanış Fiyatı Onayı Beklenir?

Neden Zengin Olamıyorum?

VIX Korku Endeksi: Piyasaların Kalp Atışı

Paylaşımlı Ev Nedir? Share House İş Modeli Yatırımı

En Popüler Yazılar

A3 Planlama Sistemi Para Notları Araştırması

Sabahları Erken Kalkmanızı Gerektirmeyen İşler

On Dönüm Bostan Yan Gel Yat Osman :)

Neden Zengin Olamıyorum?