SASA Hisselerindeki Düşüşler Hakkında | Borsa Günlüğüm



    30 Kasım 2022 tarihi Borsa İstanbul için nispeten kazançlı ama ilginç bir gün oldu. Güne ufak bir düşüşle başlayan endeks, her ay sonunda olduğu gibi bir takım satışlarla al ver şeklinde gitti. O kadar satışa rağmen endeks günü %0,31'lik yükselişle 4977,64 puandan kapattı. 4000 puanın aslında tehlikeli olduğunu daha önce söylemiştim. Yaklaşık olarak dokuz haftadır bir türlü bitmek bilmeyen bir rallinin en tepesindeyiz. Bu yükseklik aslında insanı biraz korkutuyor.


    Pek çok eski yatırımcı nakde geçti ve yeniden alım yapmak  için BİST 100 endeksinin düşmesini bekliyorlar. Yani fiyatlar ucuzlasın diye elinde parasıyla bekleyen yatırımcılar var. Aç kurtlar gibi birilerinin potayı devirmesini bekliyorlar. Ama istedikleri bir türlü olmuyor. Çünkü seçim döneminde girdik ve borsada önümüzdeki 7 ay boyunca ufak düzeltmeler haricinde çok sert düşüşlerin yaşanma olasılığı düşük.


    Özellikle yeni yerli yatırımcının borsaya girmesi beklenen düşüşü geciktiren en önemli etmenlerden biri. Zaman neyi gösterir tam olarak bilinmez. Ama şu zamana kadar gördüklerim bana birilerinin saman altından su yürüttükleri izlenimi verdi. Bazı büyük şirketlerin hisseleri üzerinden manipülasyon yaparak yeni yatırımcılar üzerinden çok paralar kazandılar. Halen de kazanmaya devam ediyorlar.


    Dün böyle bir manipülasyon örneğini SASA'da gördük. SASA Polyester'in bağlı olduğu Erdemoğlu Holding'in başkanı İbrahim Erdemoğlu'nun "SASA'nın şu anki piyasa değerinden rahatsızım... Sasa Polyester'in hisse fiyatı 60 TL'den 180 TL'ye neden yükseldi, bilmiyorum." şeklindeki açıklamaları, ir önceki gün Twitter'da #SasaMağduarları etiketinin TT yapılması gibi çeşitli olaylar sebebiyle hisse tahtasında müthiş bir alım satım savaşı başladı.


    Güne -%9 ile  başlayan hisse gün içinde tepki alımlarıyla bir miktar yükseldi. Ardından kar ya da zarardan kaçış amaçlı satışlarla günü -%7.22 ile 129,7 TL'den kapattı. Bir ara uzun süre 125,9 TL ile 126,1 TL arasında gidip geldi. Adeta birileri fiyatı düşürmeye çalışırken diğerleri de düşmemesi için direniyordu. Bu haliyle SASA tahtası bir orta çağ kale muhasarasına benziyordu. Fiyatı 80 TL seviyesine çekmek isteyenler adeta kale kapısına koç başı ile yüklenmişler, fiyatı tutmak isteyenler de kapı arkasına barikat kurup direnişe başlamışlar gibi. Öyle ilginç bir mücadele izledik. Dün bu mücadeleyi direnenler kazandı ve hisse 125,9'dan yukarı döndü.


    Bugün ne olur? Dün yaşanan bu olayların tedirginliği devam edecektir. Hissede sert satışlar görebiliriz. Büyük balinaların şirket hisselerini tabandan toplama çabası yatırımcıları üzecek gibi görünse de sonu CCOLA gibi olabilir. CCOLA'da Eylül ortasında yatırımcılarını çok üzmüş, buna karşın Ekim ve Kasım ayında herkesi güldürmüştü. Velhasıl hisse dibi görse de bir ay kadar süründükten sonra güzel bir toparlama yapabilir. Satarken de alırken de sabırlı olun.


Hepinize bol kazançlar diliyorum.


Not: Bu yazıda anlatılanlar kendi görüşlerimdir. Yatırım tavsiyesi değildir.

Yorumlar

Yorum Gönder

Ayın En Çok Okunanları

Enflasyon Nedir?

100 Doları 1 Milyon Dolar Yapmak(Gizli Milyarder)

Sabahları Erken Kalkmanızı Gerektirmeyen İşler

A3 Planlama Sistemi Para Notları Araştırması

Başarı için kaç deneme yapmak gerekir?(James Dyson'ın Hayatı)

Teknik Analizde Trend Teyidi için Neden 2 Gün Kapanış Fiyatı Onayı Beklenir?

Gemba Yürüyüşü: Gemba Nedir?

Neden Zengin Olamıyorum?

VIX Korku Endeksi: Piyasaların Kalp Atışı

Paylaşımlı Ev Nedir? Share House İş Modeli Yatırımı

En Popüler Yazılar

A3 Planlama Sistemi Para Notları Araştırması

Sabahları Erken Kalkmanızı Gerektirmeyen İşler

On Dönüm Bostan Yan Gel Yat Osman :)

Neden Zengin Olamıyorum?