Toyota Tarzı Yalın Liderlik - Para Notları Kitap Tavsiyesi


Para Notları Kitap Tavsiyesi: Toyota Tarzı Yalın Liderlik

"Toyota Tarzı Yalın Liderlik" Jeffrey K. Liker ve Gary L. Convis

   Bu yazıda Jeffrey K. Liker ve Gary L. Convis'ın Toyota'nın üretim sistemi ve yönetim anlayışını anlattığı "Toyota Tarzı Yalın Liderlik"(The Toyota Way To Lean Leadership) kitabından, mevcut girişimciler ve yeni iş kurmak isteyenler için özellikle faydalı olacağını düşündüğüm bir bölümü ele alacağım. Bu bölümde 2008 ABD finansal krizinde üretimlerini durma noktasına gelen Toyota'nın Toyota Tarzı Yalın liderlik ilkelerini uygulayarak bu zorlu kriz dönemini nasıl atlattığını ve hızlıca kara geçiğini kısaca anlatacağım. Bu arada kitabı almak isterseniz satın alma bağlantısını yazının sonunda paylaşacağım.




Ne kadar yakarsa yaksın böyle güzel arabaya feda olsun benzin.

   Birkaç yıldan beri Toyota'nın büyük kamyonetleri çok satılmaktaydı bu yoğun talebi karşılamak için araçların muazzam stoğunu yapmıştı. hatta Teksas San Antonio'da Tundra modelinin üretimi için yeni bir fabrika kurmuştu. 2008 yılındaki petrol fiyatlarındaki ani artış talebin büyük bir hızla düşmesine neden olduğu zaman aşırı kapasite ve stok fazlalığı problemi baş gösterdi. Toyota, stok seviyelerini ayarlamak için 3 ay boyunca ABD'deki bu fabrikalarda üretimi durdurma kararı almıştı.

   3 ay gibi uzun bir süre üretimi durdurmanın Toyota'ya büyük bir maliyet getirmesine rağmen "Toyota Tarzı  ilkelerinden vazgeçmedi ve 3 ay boyunca kimseyi işten çıkarmadı. Maaşlar ödendi ve bu süre fırsata çevrilerek çalışanlar yoğun bir eğitim ve Kaizen sürecine sokuldu.

Kaizen Nedir?

Kaizen nedir, kaizen tanımı, kai ve zen
Kaizen, Japonca "Kai"(değişim) ve "Zen"(daha iyi) kelimelerin birleşimi ile oluşmuştur.
  Kaizen'in kısaca tanımı: Japoncadaki "Kai" yani değişim ve daha iyi anlamına gelen "Zen" kelimelerin birleşimi ile oluşmuş "Sürekli İyileştirme" anlamına gelen bir kelime, bir iş felsefesidir. Kaizen'in ilk amacı süreçlere yönelik, sürecin kendisi, zaman, çalışan kalitesi ve memnuniyetinde ve teknolojide yavaş yavaş fakat çok sayıda ve güçlü bir gelişmeyi sağlamak ve maliyetleri düşürmeyi ifade eder. Üretimdeki süreci bu değişikliklerle daha iyi hale getirmeyi amaçlar.

Toyota'nın ve diğer otomotiv üreticilerinden farkı


   2008 Amerika ekonomik krizinde araç satışları büyük hızla düştüğü Toyota'nın üretimlerinin yavaşladığı bu dönemde Toyota'da eğitim ve Kaizen faaliyetleri dünya genelinde aylar boyu sürdü. Bu esnada diğer büyük otomotiv üreticileri çok sayıda işçiyi işten çıkarmakla meşguldü. İşte Toyota'nın çalışanlarına gösterdiği vefa burada rahatlıkla görülüyor.

2008 ABD Finansal ekonomik krizi Lehman Brothers'in iflasıyla hafızalara kazımıştı.
2008 ABD ekonomik krizi Lehman Brothers'in iflasıyla hafızalara kazımıştı.
   Zora gelince çalışanları işten çıkarmak yerine onlara eğitim yapmak yani çalışanlara yatırım yapmak Toyota Tarzı İlkeye dayanır. ABD'deki ekonomik durgunluk dönemini eğitim ve Kaizen çalışmalarıyla geçiren Toyota önceki döneme göre iş güvenliği, üretkenlik, kalite ve çalışan bağlılığı değerlerini önemli ölçüde artırarak ekonomik durgunluk sonrasında karlılığını hızla geri kazandı.

   Toyota, 1950 yılından 2008'e kadar neredeyse 60 yıl boyunca sürekli olarak her yıl kar etmesini "Toyota Tarzı ilkeleri"ne borçlu. Yeni iş kuracak girişimcilere ve şu anda mevcut bir girişimin, güncel tabirle "start up" içinde olan arkadaşlar için Toyota Tarzı ilkelerin faydalı olacağını umuyorum. Bu konuyla ilgili ileride de yazılar paylaşmaya devam edeceğim.

   Toyta Tarzı Yalın Liderlik kitabını babil.com'dan sipariş verebilirsiniz. Kitabın fiyatı 26 TL oldukça güzel ve faydalı bir kitap. Bence bu fiyata değer.


A3 Planlama ve Toyota Yalın Üretim sistemiyle ilgili "Para Notları" üzerinde yayınlanmış yazılara ulaşmak için Toyota Yalın Üretim sistemi bağlantısını tıklayarak ulaşabilirsiniz.



Yorumlar

Ayın En Çok Okunanları

Enflasyon Nedir?

100 Doları 1 Milyon Dolar Yapmak(Gizli Milyarder)

A3 Planlama Sistemi Para Notları Araştırması

Sabahları Erken Kalkmanızı Gerektirmeyen İşler

Gemba Yürüyüşü: Gemba Nedir?

Teknik Analizde Trend Teyidi için Neden 2 Gün Kapanış Fiyatı Onayı Beklenir?

Başarı için kaç deneme yapmak gerekir?(James Dyson'ın Hayatı)

Neden Zengin Olamıyorum?

Paylaşımlı Ev Nedir? Share House İş Modeli Yatırımı

VIX Korku Endeksi: Piyasaların Kalp Atışı

En Popüler Yazılar

A3 Planlama Sistemi Para Notları Araştırması

Sabahları Erken Kalkmanızı Gerektirmeyen İşler

On Dönüm Bostan Yan Gel Yat Osman :)

Neden Zengin Olamıyorum?