İnsanlarla Tanışma Sanatı - Para Notları Araştırma

Para Notları Araştırdı: Tanışma Sanatı


   Günlük hayatımızda, eğitim amaçlı, sosyal olarak ya da iş amaçlı para kazanmak için birileriyle tanışmak zorundayızdır. Ya yeni bir iş bulmak için ya da müşteri bağlamak, "network oluşturmak" için hatta resmi makamlardan işinizle alakalı izin alabilmek için bile "birileri"yle tanışmak, insanlarla tanışma sanatını bilmek zorundayız. Yeni insanlarla tanışmak, sosyalleşmek mutluluğun ve başarının her zaman bahsedilmeyen gizli anahtarlarından biridir.

Slm tanışalım mı? Siz Para Notları ile nasıl tanıştınız?

   İnsanlarla tanışmak, arkadaş olmak, iş bağlantıları kurmak tek kelimeyle "sanattır"! Bu Para Notları araştırmasında Frigyes Karinthy'nin Ayrılığın 6 derecesi olarak güzel Türkçemize çevrilen "Six degrees of seperation" teorisinden yola çıkarak "İnsanlarla tanışma sanatı"nı anlatacağım..


Ayrılığın Altı Derecesi - Six Degrees Of Seperation Teorisi

Six degreees of seperation- Ayrılığın 6 derecesi
Six degreees of seperation- Ayrılığın 6 derecesi bağlantı ağı. Görsel wikipedia.arg'dan alınmıştır

   Frigyes Karinthy'nin teorisine göre; dünya üzerindeki herhangi iki insanin arasinda sadece 6 kişiden oluşan bir bağlantı ağı vardır.  Evet yanlış duymadınız. Bu teoriye göre tanışmak istediğniz kişiyle aranızda sadece 6 kişi var! Yani doğru bağlantıları(ortak tanıdıklardan bahsediyorum) takip ettiğinizde 6 adım sonra dünyadaki herhangi bir kişi ile aranızda bağlantı kurabilirsiniz. Konuyla ilgili wikipedi'de ingilizce detaylı bir makale de mevcut.


Dağıtılan mektupların %%97'si sahibine ulaşamamış.

    Bu linkteki 2006 tarihli BBC haberinde Alaska Fairbanks Üniversitesi profesörü Judith Kleinfeld'in anlattığına göre yapılan deneyde dünya üzerindeki belirli kişilere ulaştırılmak üzere hazırlanan mektuplar rastgele insanlara dağıtılmış ve elden ele ulaştırılması istenmiş. Sonuç ise mektuplaın %97'si sahibine ulaşamamış. Profesör Kleinfeld bu sonuçları şöyle yorumluyor: "Bağlantıların sayısı değil, kalitesi önemlidir."

   Biriyle tanışmak istediğinizde toplumsal sınıflarla karşılaşırsınız. Öncelikle bu sınırları aşmalısınız. Bu sistem dünyadaki bütün insanları kapsayamayan, "ancak benzer çevrede" aynı kültür yapısı içinde yaşayan aynı iletişim yöntemlerini kullanan insanlarda işe yarayan sistemdir.

   Hepimizin şuna benzer bir anısı vardır; otobüste bir amca ya da teyzenin yanına oturursunuz ve O  "sen kimlerdensin?" diye bir konuşma başlatır ve sora sora ortak tanıdıklarınızı bulur. Hatta bi bakmışsınız akraba çıkmışsınız! Bu özellikle küçük kentlerde ve kasabalarda çok olur. Sebebi oradaki insanların "benzer kültürel doku" içinde olmasıdır.

Yeni insanlarla tanışmak için aktiviteler 

İnsanlarla tanışmak için, özellikle üniversitelerin de desteklediği
katılabileceğiniz pek çok aktivite(Network Meeting) mevcut.

 Hedef belirleyin

   İnsanlar hedef değildir, ama başarı bir hedeftir. Siz de işinizde başarılı olmak, kazanmak istiyorsanız yaptığınız işte başarılı olmuş, sektörünüzde kilit rol oynayan, hatta resmi makamlardan ya da o makamdaki insanları tanıyan birilerini tanımalısınız. Burada tabii ki gidin bu insanlara rüşvet verin vs gibi ahlaksızlıkları önermeyeceğim. Benim buradaki amacım, bu insanlarla "iş arkadaşı" olmak.

   Doğru kişilerle seviyeli iletişime dayanan bir şekilde oluşturulmuş  bir iş çevresi işinizde başarıyı elde etmenizde önemli rol oynayacaktır. Bu yüzden insanlarla tanışma sanatını öğrenmelisiniz.

Egodan kurtulun, samimi olun


   Samimiyet aşağı yukarı her kalbin kilidini açan sihirli bir anahtardır. İnsanlarla iletişim kurarken, tanışırken samimi olun. İş hayatında da özel hayatta da samimiyet her devirde kazandıran bir meziyettir. İnsanlara üstten bakmadan, egonuzdan kurtularak samimi bir şekilde iletişime geçin hem özel sektörde hem de devlet dairesinde altından kalkması zor pek çok işin kolayca hallolduğunu göreceksiniz.

Dış görünüşünüze özen gösterin


Dış görünüşünüze özen gösterin

   Yeni insanlarla tanışmak istiyorsanız güven verici görünmelisiniz. İnsanların büyük çoğunluğu karşısındakini dış görünüşüyle yargılar. Dış görünüşünüz özenli olursa, ne giydiğinize dikkat eder ve girmek istediğiniz ortama uygun giyinirseniz sizin için artı bir puan olacaktır. Daha detaylı bilgi için "Hale Etkisi"yle ilgili yazımı okumanızı tavsiye ederim.

Beden dilini iyi kullanın

Duruşunuz konuşmalı, sizi anlatmalı

   Beden dili karşınızdaki insanla olan iletişiminizin büyük bir kısmını oluşturur. Sergilediğiniz beden dili karşınızdaki insana güven vermeli, yapaylıktan uzak olmalı. Beden diliyle ilgili makaelmi buradan okuyabilirsiniz.


 Sosyal medyanın gücü

Linkedin'le tüm şirketler
avcunuzda.

   Yeni bir insanla tanışmak için en prtaik yollardan biri sosyal medyayı kullanmaktır. Facebook, twitter, linkedin vb sosyal medya siteleri, six degrees of seperation teorisine benzer bir mantıkla sürekli ortak tanıdıklarınızı bulup size öneri olarak karşınıza çıkarmaktadır. Bu ürkütücü gibi olsa da bir bakıma harika bir özelliktir. Özellikle Linkedin bu konuda çok başarılıdır.

   İşiniz gereği tanışmanız gereken kişilerin ismini ya da çalıştıkları firmanın ismini Linkedin'de arattığınızda direkt olarak o kişiye ya da o firmada daha önce çalışmış kişilere ulaşırsınız. Ulaştığınız kişilerle bağlantı kurarak asıl ulaşmak istediğiniz kişiye adım adım ulaşabilirsiniz.

  Tanışma toplantıları(Networking etkinlikleri)


   Mesleğiniz ya da ilgi alanlarınızla ilgili sosyal grupları, kulüpleri bulup üye olarak tanışma toplantılarına(networking etkinlikleri) katılın. Bu toplantılarda herkesle selamlaşarak tanışmaya başlayarak, çevrenizi oluşturabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken şey katıldığınız etkinlikte biraz gözlem yapıp insanlar birbiriyle tanışırken konuya nasıl giriyorlar, nasıl el sıkışıyorlar, nelerden bahsediyorlar bunları incelemek. Sonrası size kalmış.



Hitler Kürsüde Konuşma Yapıyor. Para Notları

  "Ay bunaldım yeminlen!" dediğinizi duyar gibiyim. Lafı çok uzattım farkındayım. Konuyu burada size yardımcı olacağını umduğum bir film önerisiyle bitiriyorum. Burdan sonrası öğrendiklerinizi pratiğe dökme aşaması. Hiç çekinmeden adım adım ilerleyin.

Six Degrees Of Seperation(Ayrılığın 6 Derecesi) Film

Ayrılığın altı dercesi -
Six Ddegrees of seperation

   Hala izlemediyseniz Will Smith'in başrolde oynadığı 1993 yapımı bahsettiğim teoriyle aynı adı taşıyan ve seyircinin karşısına ilginç fikirlerle çıkan bir film var. Film tavsiye sitesi değiliz ama bu filmi size içtenlikle tavsiye edebilirim. Hem teoriyi anlamanız hem de filmin savunduğu yaratıcı fikirlerden faydalanmanız için mutlaka izlemenizi öneririm  Ayrılığın Altı Derecesini(Six Degrees Of Seperation) Filmle ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak için bu linke tıklayabilirsiniz. Film fragmanını da buradan izleyebilirsiniz.





Bu yazı yorumlarınızla gelişecek...


Yorumlar

Ayın En Çok Okunanları

Enflasyon Nedir?

100 Doları 1 Milyon Dolar Yapmak(Gizli Milyarder)

Sabahları Erken Kalkmanızı Gerektirmeyen İşler

Gemba Yürüyüşü: Gemba Nedir?

Teknik Analizde Trend Teyidi için Neden 2 Gün Kapanış Fiyatı Onayı Beklenir?

Başarı için kaç deneme yapmak gerekir?(James Dyson'ın Hayatı)

A3 Planlama Sistemi Para Notları Araştırması

Neden Zengin Olamıyorum?

VIX Korku Endeksi: Piyasaların Kalp Atışı

Paylaşımlı Ev Nedir? Share House İş Modeli Yatırımı

En Popüler Yazılar

A3 Planlama Sistemi Para Notları Araştırması

Sabahları Erken Kalkmanızı Gerektirmeyen İşler

On Dönüm Bostan Yan Gel Yat Osman :)

Neden Zengin Olamıyorum?