Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı


   Bu yazıda size kişisel gelişimle ilgilenen herkesin bildiği, toplam kalite anlayışının öncülerinden olan Stephen R. Covey'nin ünlü kitabı "Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı"ndan bahsedeceğim. Bu arada "Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı 4.0" adlı bir eğitim programı da mevcut. Linkten inceleyebilirsiniz.

Etkili insanların 7 alışkanlığı 4.0 eğitim programı seti
Etkili insanların 7 alışkanlığı 4.0 seti



1. Alışkanlık: Proaktif olmak


Proaktif olun!
  
   Proaktif olmak demek içeriden dışarıya değişmektedir. En başta yani düşünce sisteminde farklı olmak ve farklılığımızı dışarıya yansıtmaktır. Kendimizi dışarıdan bakıp nasıl gördüğümüz önemlidir. Kendimizi bir yabancı gözüyle incelemeli, doğru ve yanlışlarımızı kabullenmeli ve olumlu yönde gelişmeliyiz. Olaylara karşı davranışlarımızı dışarıdan bir gözle değerlendirebilirsek çeşitli koşullarda göstereceğimiz tepkiyi seçmemizi kolaylaştırır, koşulları yaratmak için bize güç verir.

2. Alışkanlık: Sonunu düşünerek işe başlamak


Her ne kadar herkes "sonunu düşünen kahraman olamaz" diye racon kesse de
siz attığınız adımların sonunu düşünün her zaman.
Bu arada bu sözün aslı Şeyh Şamil'e aittir.

   Bir projeye başlarken, bir adım atarken, birisiyle tanışırken(iş amaçlı) attığınız her adımda adeta satranç oynarcasına her hamle planlı olmalı ve sizi en iyi şekilde sonuca ulaştırmalı.

3. Alışkanlık Öncelikli işleri öne almak

Öncelikli yapılacaklarınızı belirleyin, yan işlerle oyalanmayın.

   Unutmayın; "öncelikli işlerin neler olduğuna liderler karar verir!" Bu her zaman aklınızda olsun. Gereken yerde sorumluluk alarak gidişata yön verin, yapılacak onlarca işin içindesizi hedeflerinize götürecek olanları belirleyin ve sırayla yapın.


4. Alışkanlık: “Kazan/kazan" diye düşünmek




Kazan/kazan yaklaşımı anlaşmazlıkların çözülmesini sağlar.

   Herkesin bildiğinin aksine kazanmak iki taraflı bir olgudur. Özellikle iş dünyasında iki tarafın da kazandığı durumlarda gerçek bir başarıdan söz edilebilir. Kazan/kazan yaklaşımı hayatı bir rekabet alanı değil, iş birliği alanı olarak görür. Kazan/Kazan yaklaşımı anlaşmazlıkların çözümlenmesine ve bireylerin karşılıklı yarar sağlamayı hedeflemelerine yardımcı olur.



5. Alışkanlık: Önce anlamaya çalış sonra anlaşılmaya


Empati yaparak karşınızdakini anlamadan kendinizi anlatamazsınız
   İnsanlar ve kurumlar arası ilişkinin temeli empatidir. Kendimizi karşı tarafın yerine koyabilmeli, ona katılmasak bile onun bakış açısını yakalayarak kendi düşüncelerimizi sınamalıyız. Ancak bu şekilde hareket ederek karşımızdaki insana kendi düşüncelerimizi anlatabiliriz.



6. Alışkanlık: Sinerji yarat

   Sinerji kısaca; bir bütünün parçalarının toplamından daha büyük olması demektir. Sinerjiyle iletişim kurduğumuz zaman daha iyi sonuçlar elde edersiniz. Sinerjik düşünce tarzına göre; iş yaşamınızda tüm takım üyelerinin katılımını ve farklı görüşlere değer vermeyi amaçlamalısınız.


7. Alışkanlık: Baltayı bile (Dengeli bir biçimde kendini yenileme ilkeleri)

7. Alışkanlık Baltayı Bile stephen r. covey
7. Alışkanlık Baltayı Bile

   7. Alışkanlık Baltayı Bile, sizinle daha önce paylaştığım Toyota Tarzı Yalın Liderlik yazımda da bahsettiğim Kaizen ilkesine benzer aslında. Kaizen; iş yaşamında ve özel yaşamda olumsuz yönleri düzelterek kendini sürekli iyileştirmeyi amaçlar.

   Stephen Covey'nin "Baltayı bilemek"ten kast ettiği; doğamızın 4 boyutunu: fiziksel, zihinsel, ruhsal ve toplumsal/duygusal olarak yenilemektir.



   Stephen R. Covey'nin Etkili İnsanların 7 alışkanlığı kitabını İdefix, D&R, Hepsiburada gibi online mağazalardan satın alabilirsiniz. Bu kitabın fiyatı 22-24 TL arası değişiyor, içindeki bilgiler ise paha biçilemez :)


 Bu Para Notları makalesi yorumlarınızla gelişecek...




Yorumlar

Ayın En Çok Okunanları

Enflasyon Nedir?

100 Doları 1 Milyon Dolar Yapmak(Gizli Milyarder)

Sabahları Erken Kalkmanızı Gerektirmeyen İşler

Teknik Analizde Trend Teyidi için Neden 2 Gün Kapanış Fiyatı Onayı Beklenir?

Gemba Yürüyüşü: Gemba Nedir?

Başarı için kaç deneme yapmak gerekir?(James Dyson'ın Hayatı)

A3 Planlama Sistemi Para Notları Araştırması

Neden Zengin Olamıyorum?

VIX Korku Endeksi: Piyasaların Kalp Atışı

Paylaşımlı Ev Nedir? Share House İş Modeli Yatırımı

En Popüler Yazılar

A3 Planlama Sistemi Para Notları Araştırması

Sabahları Erken Kalkmanızı Gerektirmeyen İşler

On Dönüm Bostan Yan Gel Yat Osman :)

Neden Zengin Olamıyorum?