Borsada Hisselerinizi Nasıl Seçiyorsunuz?

 

At yarışı mı oynuyoruz yoksa hisse senedi mi alıyoruz?


Siz de Şaban gibi hisselerinizi minibüste şiki şiki baba dinlerken mi seçiyorsunuz?

 
  
Büyük komedi ustası Kemal Sunal'ın Natuk Baytan imzalı Atla Gel Şaban filmini izlerken ister istemez bu soru geldi aklıma: "At yarışı mı oynuyoruz yoksa hisse senedi mi alıyoruz?" Sahiden de borsada hisse senedi alıp satarken bireysel yatırımcıların yaptığı hatalar, bel bağladığı haber kaynakları, BİST'te dönen dolaplar aynı at yarışı dünyasındakilerinkine benziyordu.

    Bu iki dünya arasındaki benzerlikleri yazının devamında başlıklar halinde sizler için sıraladım. Bunlar benim ilk anda aklıma gelenler, eminim sizler de okurken belki başka benzerlikleri fark edeceksinizdir.



Burası bir ganyan bayisi değil. Dikkatli bakın tahtada Kütahya Porselen yazıyor! Borsada bir zamanlar gerçekten de tahta vardı. Alıcılar ve satıcılar tahtada yazan hisselere talep ettikleri fiyatları yazarlardı.


    Gelin at yarışının oyuncularının genel bir resmine bakalım, haber kaynakları neler, atları nasıl seçiyorlar, kriterler neler onlara bir göz atalım, borsa oyuncularıyla aralarındaki benzerlikleri kıyaslayalım.

At Yarışı Tüyoları/Hisse Fısıltıları

    At yarışı oyuncusunun vazgeçilmez haber kaynağı arkadaş tavsiyesidir. Bu arkadaşlar genellikle tüyoları jokeylerden ya da içerideki kilit adamlardan alırlar. Tanıdık geldi mi? Uzun yıllar borsada işlem yapan birisinin yolu illa ki bir brokerla(evet Jokey!) ya da brokerı tanıyan ortak bir arkadaşla kesişir ve ondan abi şu ata oyna.. pardon, şu hisseyi al! diye bir tavsiye mutlaka gelir. 

At Yarışı Bültenleri/Hisse Öneren Tweetler

 

Twitter'da dolaşan hisse tavsiyeleri bana atyarışı bültenlerini hatırlatıyor.

    Bir diğer haber kaynağı ise at yarışı bültenleridir. Hangi at favori, kumda ya da çimde hangisi daha iyi koşar, hipodromdan kulis bilgileri, iddialı tüyolarla doludur bültenler. Bu at yarışı bültenlerini Twitter ve Hisse forumlarında yazan, hisse alım-satım önerileri yapan kıymeti kendinden menkul ve genellikle yıldızı borsa boğa piyasasındayken(yani herkes kazanırken) parlamış trader fenomenlere, sentetik üstadlara benzetebiliriz.(Gerçek uzmanları tenzih ederim.) 

"Bizim At"a Aşık Olmak/Kaybeden Hissede Israr Etmek 

    "Abi bu sefer bizim at gelecek göreceksin bak!" Bu veya benzeri bir cümle atyarışı oynayanların sohbetleri arasında sık sık kullanılır. Bu boş umutlar bana trendin tersine işlem yapan yatırımcıların ruh halini hatırlatır. Boğa trendi bitmiştir, belki 6 ay belki 1 sene sürecek bir ayı trendine girmiştir piyasa. Yükseliş zamanı iyice şişen hisseler bir bir dökülmektedir. Ama o inatla işlem yapar, düştükçe alır alır alır. Burada ince bir çizgi var; düşen bıçak tutulmaz arkadaşlar. Ama ticarette kar etmek için malı ucuzdan almak vardır. Beklersiniz, hisse dibi görür ardından yukarı doğru hareket teyit edilir, işte o zaman alınır hisse. En dibi görmeden kademe kademe düşerken almak ise sermayenizi bitirir. 

Şike/Piyasa Spekülasyonları

Borsada spekülasyon demişken Michael Douglas'ın Gordon Gecko karakterine hayat verdiği Wall Street filmini izlemenizi tavsiye ederim. Hisse spekülasyonu nasıl yapılıyor, insanların birikimleri, şirketler nasıl oyunlarla yutuluyor bu filmde görebilirsiniz.
 

    At yarışlarının tadını kaçıran bir olguya geldi sıra; Şike! Bu işin biraz karanlık, mafyatik tarafı. Atlara yapılan doping iğneleri(ben bunu spekülatörlerin seçtiği hisseyi yüklü alımlarla tavan yaptırmasına benzetirim), bazı jokeyler ve at sahipleriyle yapılan gizli anlaşmalar(bu da özellikle halka arzı kötüye kullanan patronların çevirdiği dolaplara benziyor), atyarışı bültenlerinde ağır abilerin atlarını övmeler.. tıpkı "bazı köşe yazarlarının" x hisseyi övüp durması gibi.

Kıssadan Hisse

Bu kapıyı yaptıran adamla tanıştım :)

    Sevgili Para Notları okuyucusu yazımı 20 küsür sene öncesinden bir hatıramla bitirmek istiyorum: Bir gün Zeytinburnu tarafından bindiğim bir taksiyle Veliefendi Hipodromu önünden geçerken taksici ana giriş kapısını gösterip "bu kapıyı ben yaptırdım" demişti. İlk anda anlamamıştım, taksici abi anlatmaya devam etti. Meğer bu abimiz at yarışlarına bankadaki tüm birikimlerini, iki daire ve bir taksi plakası yedirmiş. Geçinmek için başkasının taksisinde şöförlük yapar olmuştu.

Kıssadan hisse; atlara güvenmeyin! 

 

Yorumlar

Ayın En Çok Okunanları

Enflasyon Nedir?

Sabahları Erken Kalkmanızı Gerektirmeyen İşler

Boğa Tuzağı Nedir?

100 Doları 1 Milyon Dolar Yapmak(Gizli Milyarder)

BIST Yatırım Fonları (ETF): Yeni Başlayanlar İçin Kapsamlı Rehber

Başarı için kaç deneme yapmak gerekir?(James Dyson'ın Hayatı)

Seçim Sandığını Hazine Sandığına Dönüştürün!

Gemba Yürüyüşü: Gemba Nedir?

ABD Enflasyon Verisiyle Nasıl Ayı Tuzağı Kuruldu? Ayı Tuzağı Nedir?

Savaşmadan Kazanmak: Sun Tzu'nun Savaş Sanatı

En Popüler Yazılar

A3 Planlama Sistemi Para Notları Araştırması

Sabahları Erken Kalkmanızı Gerektirmeyen İşler

On Dönüm Bostan Yan Gel Yat Osman :)

Neden Zengin Olamıyorum?