Her Kapıyı Açacak Sihirli Anahtar

İnsanları Etkileme Yolları


"Her kapıyı açacak sihirli anahtar nedir?" diye sorsaydım ne cevap verirdiniz?

Para teklif etmek
Tatlı dil
Lütfen demek
Filancanın yeğeniyim ben!

   Doğruya doğru. Yukarıda yazdığım cevaplar hem Türkiye'de hem de dünyada oldukça geçerli. Zaten çoğunluk tarafından da bilinen şeyler. Ama ben bu yazıda her zaman imrendiğimiz ilgi odağındaki insanların bildiği sırlardan bahsedeceğim.

altın anahtar
Bilinenin aksine bir değil her kapı için ayrı bir "altın anahtar" vardır.


   Bahsedeceğim sırlar vücut dili ve düşünce sistemi uyumundan meydana geliyor. Yani sistemli düşünerek ve özellikle vücut hareketlerinizi adeta hesaplayarak insanları büyüleyebilirsiniz. Öyle ki belli bir zaman sonra bu düşünce sistemi ve hareketleriniz otomatikleşerek kişiliğinizin bir parçasına dönüşecek.

Doğru programla aslanı kediye çevirebilirsiniz.


   Unutmayın, insanlar ve hayvanlar(sirklerde maymuna dönen aslanları düşünün) adeta bir bilgisayar gibi programlanabilir. Bilgisayarın komutları harf ve sayı kombinasyonlarıondan oluşur, insanlarınki ise sözcükler(ses tonu da önemlidir) ve hareketlerdir.(dokunma da dahil)




 

Sahip olmanız gereken düşünsel özellikler


   Karşınızdaki insana,(özellikle bir ürün ya da hizmet satmak istediğiniz ya da fiyat kırmak istediğiniz bir satıcı ya da üniversitede tez savunması yaptığınız hocalarınız.. bu liste uzar gider.. ) karşı samimi olun. İç dünyanızı açarak(ama ticari sırlarınızı kaptırmadan :) açın içinizi) samimi olun.

Gülümsemek sandığınızdan daha kolay

 
Gülümsemek işte bu kadar kolay :)

   Pozitif olun! O gün kötü bir gününüzdeyseniz bile biriyle iletişime geçeceğiniz zaman kendinizi zorlayın ve pozitif olun. Unutmayın:"Hiç kimse negatif, olumsuz, karamsar insanları sevmez ve böyle insanlardan etkilenmez." İnsan doğası gereği neşelenmek ister ve etrafında da böyle insanları tutar, bu insanları kendine yakın eder. Bu yüzden topluluk içinde neşeli olun, olumsuz duygularınızı, endişe ve üzüntülerinizi, ruhunuzun hüzünlü kısmını etkilemek istediğniz insanlardan her zaman gizleyin. Öyle ki sizi görenler adeta kırılmaz, bükülmez, tanrısal bir varlık olduğunuzu düşünsün.

   Önemli uyarı: bu yukarıda söylediklerim iş ilişkisi içinde olduğunuz insanlar için geçerli. Asla size robot gibi olun demiyorum. Tabii ki yeri gelince samimi arkadaşlarınızla derteşecek, omzunda ağlayacaksınız.. Ama sizi tanımayanlar bu yanınızı asla bilmemeli.


Kendine güven


Yüzlerce kişinin karşısına çıkıp onları bir şeylere ikna etmek sandığınızdan kolay.

   Size bir sır vereyim; adeta tunçtan yapılmış sandığımız, kale gibi sağlam insanlar vardır ya hani. Koskoca gemiyi ölümcül fırtınanın içinden sağ salim çıkaran bir kaptan gibi sağlam dururlar. O insanlar aslında bal gibi de korkmaktalar. Hatta sizden bile çok korkuyorlar, kavga etmekten ya da 1500 kişinin önüne çıkıp ürün tanıtımı yapmaktan. E peki nasıl oluyor da oluyor? diyorsanız cevabı şu: "Korkularını ve endişelerini kabulleniyorlar"

   Gerçekten söylüyorum, şu dünyada 10 milyar insansak istisnasız herkes korkuyor, herkes endişeli(deliler hariç) fakat toplumda herhangi bir konuda önder olabilmiş göz önündeki kişiler korkularını yok etmeye çabalamak yerine bu korkularıyla yüzleşerek, onlarla kolkola girip korkularıyla arkadaş olabilmiş kişilerdir.

   Siz de yapın; korku ve endişelerinizle savaşmayı bırakın YENEMEZSİNİZ! bunu kabullenin. Merak etmeyin yenilgiyi kabul ettiniz diye köpek gibi bacağınızdan ısırmaz korkularınız :) Derin derin nefes alın ve deyin ki; "gel bakalım toplantıda insanlar önünde konuşma korkum, gel sen de otur masaya benimle ve gör nasıl bağlıyorum müşteriyi." Zaten toplantılar sıkıcıdır ve göreceksiniz ki korkunuz da uzayıp giden toplantılarda yanınızda oturmaktan sıkılacak ve size çaktırmadan ortamdan sıvışacak :)

DÜZELTİYORUM


   Orhan Baba'nın da dediği gibi "Hatasız kul olmaz, hatamla sev beni" Askerdeyken dikkat ettiğim bir şey vardı. Tabur komutanımız konuşma yaparken herhangi bir hata yaptığında durup güçlü bir ses tonuyla DÜZELTİYORUM derdi. O anda hepimiz dikkat kesilir ve söylediklerine kulak verirdik.

    Bu sadece emir altındaki askerlere özgü bir davranış değildir. Kendi iş yaşamımda da deneyimledim çokca defa. Konuşma sırasında ne zaman hata yapsam "DÜZELTİYORUM" diyorum kendimden emin bir şekilde ve karşımdaki insanların o anda dağılmaya başlayan dikkatlerinin bir anda bana doğru yöneldiğini görüyorum. Bunun verdiği rahatlık sayesinde konuşurken hata yapmaktan korkmuyorum.

Batıl inançlar

Selam, gününü mahvedeyim mi?
(Bilimsel bir verilere göre, önünüzden kara kedi geçmesi, kediciğin bir yerlere gittiğine delalettir.)

   Çağlar boyunca insan davranışları üzerinde etkisi olan çeşitli batıl inançlar vardır. Bunları kendiniz için avantaja dönüştürebilirsiniz. Mesela burçlar; yıl olmuş 2017 hala inanıyorsanız söyleyeyim: acı ama gerçek, burçlar koskoca bir yalandır. Fakat bu işin şöyle güzel bir yanı vardır o da etrafımızdaki insanların büyük çoğunluğu az ya da çok burçlara inanmaktadır. Ve bu inanç doğrultusunda kendi kişilik özelliklerini ister istemez mensubu olduğu burcun özelliklerine uydurmaktadır. Yazının başlarında da bahsetmiştim hatırlarsınız insanlar da bilgisayarlar gibi programlanabilir. Yani doğup büyüyorsunuz ve belli bir yaşa gelince burçlar diye bir şey olduğunu öğreniyorsunuz ve konu ilginizi de çekiyorsa başlıyorsunuz burcunuzun özelliklerini okumaya ve farkında olmadan programlanıyorsunuz. Konuyla ilgili ekşisözlükte Barnum Etkisini okuyabilirsiniz.
Ver gazı Boğa burcuna

   Mesela Aslan burcu için genelde pohpohlanmayı sever gibi bir algı vardır. Soruyorum size hangi insan sevmez ki pohpohlanmayı, övülmeyi? Burç ayrımı yoktur, herkes sever. Neyse lafı uzatmadan işin avantaj kısmına gelelim. Karşınızdaki insanın burcunu biliyorsanız ve o da burçlara az çok inanıyorsa: "Yaa siz Boğa burcu insanlar da çok azimli, tuttuğunu koparan, çalışkan kişiler oluyorsunuz, bu yüzden bu işin altından ancak senin gibi inatçı bir Boğa burcu erkeği/kadını kalkabilir" diyebilirsiniz. Yüzde 80 ihtimalle verdiğniz gaz işe yarar :)


,
   Burçlar gibi insanları etkileyen ortak kültüre ait pek çok batıl öge vardır bunlardan en yaygınını anlattım, gerisini bulmak size kalmış :)

İsimleri kullanın


   Yeni tanıştığınız bir insana sık sık adıyla hitap ederseniz sizin tarafınızdan önemsediğini düşünecektir. Kendinizi bir yoklayın sizi önemseyen insanlara olan yaklaşımınız nasıl? İster saygı ister size karşı olan bu küçük fedakarlığından dolayı bir borçluluk duygusuyla siz de o insanları önemser ağzından çıkan kelimeleri adeta havada kaparsınız.

   Özellikle belli bir makamda bulunan birini etkilemek istiyorsanız ona isminin yanında titriyle birlikte hitap etmeniz önemlidir. O mevkiler sadece para için değil saygınlık için de elde edildi ve o mevkideki insanlar aksini iddia etseler de ünvanlarıyla hitap edilmesinden hoşlanıyorlar. Tecrübeyle sabit.

Benzeşin

Etkilemek istediğiniz kişinin alışkanlıklarını bilin.
Amerikan filmlerindeki gibi golf oynamayı seviyorsa siz de golf öğrenin.

    Bizimle ortak özellikler taşıyan insanlara güvenmek gibi bir eğilimimiz vardır. Bize benzer özellikleri ünlü birinde görünce o kişiyi daha çok severiz. Gazetelerin internet sitelerindeki ünlü solaklar, disleksili ünlüler gibi tıklanma rekorları kıran online fotoğraf galerilerini hatırlayın.

    İş ilişkisi içinde olduğunuz, etkilemek istediğiniz kişiyle benzer özelliklerinizi keşfedin ve bu yönlerinizi vurgulamaya özen gösterin. Amerikan filmlerinde çokca gördüğümüz bir klişe vardır: hırslı pazarlamacı etkilemek istediği kişilerin dikkatini çekmek için onlarla beraber golf oynamaya gider. Onlar gibi bir insan olduğunu hissettirir ve satışı yapar!




    Konuyu fazla uzatıp sizleri de sıkmamak için yazıya burada bir virgül koyuyorum. İleriki yazılarda devam edeceğim. Yorum bırakmayı unutmayın :)




Yorumlar

Ayın En Çok Okunanları

Enflasyon Nedir?

100 Doları 1 Milyon Dolar Yapmak(Gizli Milyarder)

Sabahları Erken Kalkmanızı Gerektirmeyen İşler

A3 Planlama Sistemi Para Notları Araştırması

Başarı için kaç deneme yapmak gerekir?(James Dyson'ın Hayatı)

Teknik Analizde Trend Teyidi için Neden 2 Gün Kapanış Fiyatı Onayı Beklenir?

Gemba Yürüyüşü: Gemba Nedir?

Neden Zengin Olamıyorum?

VIX Korku Endeksi: Piyasaların Kalp Atışı

Paylaşımlı Ev Nedir? Share House İş Modeli Yatırımı

En Popüler Yazılar

A3 Planlama Sistemi Para Notları Araştırması

Sabahları Erken Kalkmanızı Gerektirmeyen İşler

On Dönüm Bostan Yan Gel Yat Osman :)

Neden Zengin Olamıyorum?