Neden Para Biriktiremiyorum?(Para biriktirme yöntemleri)

Para Biriktirme Rehberi

   Evet arkadaşlar bu yazıda "Neden para biriktiremiyorum?" sorusuna 8 maddede cevap bulacaksınız. İlerleyen yazılarda "para biriktirme yöntemlerini" de paylaşacağım. Ne de olsa para biriktirmek tasarrufun ikiz kardeşidir. Bizi izlemeye devam edin:)

   Çoğumuz tasarruf ve neticesinde para biriktirmeyle çocukluk çaında anne babalarımızın teşvikiyle tanıştık. Fakat aşağıda detaylarını paylaşacağım "düşmanlar" yüzünden para biriktirmez olduk. İşte o düşmanlar:

Para biriktimemizi engelleyen 8 şey


Şimdi reklamlar!
1 Reklamlar: En kolayı en başa yazdım. radyo ve TV reklamları, gazete, internet, açıkhava reklamları, cep telefonlarımıza gelen spam sms'ler... İnsanoğlu yememiş içmemiş ürün satmak için binbir türlü yol geliştirmiş.






televizyon bağımlılığı
Kıymetlimissssss....

2 Televizyon ve sinema filmleri: Filmler, diziler, magazin programları, realite şovlar... Bunlar bize belki de çok uzaktaki bir yaşantıyı izletirler. E insanoğlu ister istemez gördüklerinden etkilenir, Burak Özçivit'in hayatını yaşayamazsın ama 24 ay taksitle İphone alabilirsin. Böylece mikro düzeyde de olsa yaşamış olursun o özendiğin hayatı. Yazınca çok tuhaf geldi fakat şu an tüm dünyada yaşanan durum bu :/





Kafalar karışıksa bu iş olmaz



Hedefsizlik: Para biriktirmek istiyoruz ama kaç para? Mutlaka bir
hedefimiz olmalı bu sayede bir disiplin içine gireriz ve eğer beklenmedik büyük bir harcama çıkmazsa hedefimize ulaşabiliriz. Peki "para biriktirme hedefi nasıl belirlenir?" Para biriktirmek için süre ve makul ölçülerde bir miktar belirlemeliyiz. Ardından sonraki maddeyi okumalıyız :)






4 Ondan ne olacakmış!: Bu düşünce tanıdık geldi mi? Ufak tefek paraları hepimiz hor görüyoruz. Ama o ufacık paralar zamanla biraraya geldikçe adeta bir çığ misali büyüyor.

kavanozdan kumbara
Sakla samanı, gelir zamanı.
   Para biriktirme örneği olarak aylık geliri 2 bin lira geliri olan birini ele alalım. Diyelim ayda 250 lira bi kavanozun içine atabiliyor :) , yılda 3000 Lira para eder. Az mı geldi? Bir de şöyle düşünün o 250 lirayı yeseydi yıl sonunda bankada tam tamına 0(sıfır) lirası olacaktı. Şimdi siz seçin sıfır mı daha güzel 3000 mi?

   Bu arkadaşımız 20 yıl çalışsa ve emekli olsa ekstradan 60 bin lira parası olacak. Tabi ki bu hesapta enflasyonu sabit tuttuk. Şöyle diyelim bu arkadaş 250 liranın alım gücündeki bir meblağı 20 yıl boyunca her ay biriktirmiş olsaydı emekli olduğunda sıfır bir Toyota otomobil alacak kadar ekstra parası olacaktı.

   Unutmayın arkadaşlar zaman öyle ya da böyle geçiyor ve bir bakmışınız yaş 65 cepte sadece emekli maaşı kalmış. Çevremde böyle çok insan tanıdım, hepsi de pişman.






komik sigara içen yaşlı teyze
Yak bi cuara yiğenim!


5 Sigara:  Tiryaki arkadaşlar alınmasınlar ama hesap ortada hem sağlığınızdan oluyorsunuz hem paranızdan. Sigarayı yaktıkça duman oluyor paracıklar. Bi paket sigara olmuş 10 lira her gün bi paket sigara içen ayda 300 Lirayı havaya üflüyor. Senede 3600 Lira eder az para mı?









Akıllı telefon, zincir, telefon bağımlısı
Bağlanmışım ben sana.



6 Akıllı Telefonlar: Üretici firmalar sağolsun boş durmuyor, kümesteki çilli tavuk misali habire model yumurtluyorlar. Bu akıllı telefonlar da yazılım güncellemeleri vs ile iyice işlemez hale elip bir sonraki modeli almaya zorluyorlar bizi. Buna "Planlı eskitme" deniyor. İnternette pek çok yazı mevcut konuyla ilgili.







7 İsraf: Şimdi kabul edelim hepimiz yapıyoruz bunu. Kimimiz yiyemeyeceği kada çok yemek alır restoranda bitiremeden kalkar masadan(yıllaaar yıllar önce MC Donald's'ta çalışmıştım bu olaya çok şahit oldum) kimimiz giyemeyeceği kadar çok kıyafet alır. Sonra göbek sinsice büyür o fazla kıyafetler olmaz ya da odası geçmiştir giymek istemeyiz.





Fatura çok gelince ben(temsili)
8 Faturalar: B da üstteki maddeyle alakalı biraz. Örneğin elimizi yıkarken musluğu açık bırakarak her ay kaç litre suyu boşa harcıyoruz? Ya da ışıkları açık bırakarak. Askerlik yapanlar bilir askeri binalarda her ışık düğmesinin altında "Lüzumsuzsa söndür!" yazar. Evet arkadaşlar faturaları kısmak istiyorsak hayat felsefemiz "Lüzumsuzsa söndür" olmalı:)






Yorumlar

Ayın En Çok Okunanları

Sabahları Erken Kalkmanızı Gerektirmeyen İşler

100 Doları 1 Milyon Dolar Yapmak(Gizli Milyarder)

Başarı için kaç deneme yapmak gerekir?(James Dyson'ın Hayatı)

Boğa Tuzağı Nedir?

ABD Enflasyon Verisiyle Nasıl Ayı Tuzağı Kuruldu? Ayı Tuzağı Nedir?

Enflasyon Nedir?

BIST Yatırım Fonları (ETF): Yeni Başlayanlar İçin Kapsamlı Rehber

Seçim Sandığını Hazine Sandığına Dönüştürün!

Gemba Yürüyüşü: Gemba Nedir?

Mücevhere Yatırım Yapılır mı?

En Popüler Yazılar

A3 Planlama Sistemi Para Notları Araştırması

Sabahları Erken Kalkmanızı Gerektirmeyen İşler

On Dönüm Bostan Yan Gel Yat Osman :)

Neden Zengin Olamıyorum?