Neden Zengin Olamıyorum?

   Hepimiz temelde aynıyızdır. Sadece "yaşamaya çalışırız". Fakat içten içe herkes kendi hayallerini gerçekleştirmenin peşinde. Bazılarımız bunu başarma yolunda yürüyordur bazılarımız ise çoktan bi ağaç dibinde(konfor alanında) kıvrılmış uyukluyor. Burada konu edilen hayaller tamamen maddiyata bağlı olanlar. Maneviyatınızı bilemem. 

Servet


   Aslında hepimiz temelde daha çok para kazanmanın peşindeyiz. Bir kısmımız ise sadece aylık maaşını biriktirmenin, ondan para arttırmanın peşinde. Para biriktiriyoruz. Sadece 4-5 yıl çalışıp da 350-400 bin lira biriktirmekle de daha çok para kazanmış olmuyoruz.

   Yaptığımız birikimlerse sadece işler kötüye gidince can simidi olarak kullanmak için varlar. O birikim de sadece kısa bir süre bizi idare edebilir. Sonrasında  yeni bir iş bulup para kazanmaya başlamazsak onlar da elimizden uçup gidecekler.




BMW 6 Serisi Kırmızı Cabrio 2016

Peki ne olacak hayallerimiz?


   Çocukken hep birbirimize anlatmışızdır. "Büyüyünce zengin olacağım. Son model bir Mercedes araba alacağım ya da bir BMW." Bazılarımız daha uçuk hayalleri kuruyorduk. Porscheler, Ferrariler falan... 

Şimdi hepsi gitti...

   Son zamanlarda artık sadece günlük mesaimizi doldurmanın, aylık maaşımızı cebimize koymanın peşindeyiz. İstediğimiz hayat, çocukken hayalini kurduklarımız bize çok uzak.

   İlk gençlik yıllarımızda okuduğumuz ya da dinlediğimiz hayat hikayelerinden etkilendik. Zengin olan adamların hikayeleri. Sıfırdan servet yapanlar.

Zengin olmanın formülü
Hayaller patates olmasın!

   O hayallerle ve hırsla kişisel gelişim kitaplarına sarıldık. Sayfalar arasında bir insanı zengin edebilecek formüller aradık. Bir insan sıfırdan nasıl zengin olur? Bunlara kafa yorduk. Geceler boyunca yurt odalarında, öğrenci evlerinde tartışmalar yaptık, akıllar yürüttük.

   Ve şimdi buradayız. Mesainin tam ortasında içimiz sıkılmış. Google'da para kazanma, ek gelir kazanma, ya da zengin olma ile ilgili araştırmaları şefimize çaktırmadan yapmaya çalışırken, bu satırları okurken bulduk kendimizi.

   Siz de farkındasınız. Durumunuzla ilgili büyük bir gerçek var. Farkındasınız.. Biliyorsunuz. Neden zengin olamadığınızı ya da istediğiniz hayatı yaşayamadığınızı biliyorsunuz. Cevabı biliyorsunuz. Bana inanmıyorsanız kendinize bir kere daha sorun bu soruyu . Cevabı bildiğinizi göreceksiniz. Evet.

Neden zengin olamıyorum?


   Zengin olamıyorum. Çünkü yıllardır başkası için çalışmaktan başka bir şey yapmıyorum. Ya devlet dairesinde bir memurum ya da özel bir işletmede bir çalışan. Kendi işimi yapmıyorum ya da yapabilecek donanıma sahip olmak için uğraşmıyorum(konfor alanımdan çıkamıyorum)

   Gerçekten de doğru cevabı kendiniz verdiniz. Çevrenizdeki insanlara bakarsanız bu durumu daha iyi anlayabilirsiniz. Sadece onlara bakmanız yeterli. Ne görüyorsunuz? 

Para Kazanmak


Sizin gibi zengin olma hayali olan bir sürü insan.

Peki ne yapıyorlar?

Zengin bir adamı daha zengin etmeye çalışıyorlar!

Bingo! Artık cevabı buldun!

Neden Zengin Olamıyorum
Bu karikatür neden zengin olamadığımızı açıklıyor!




   Gerçekten de dikkatli baktığın zaman aslında zengin insanların servetlerini zengin olmak isteyen insanları çalıştırarak yapıklarını görürsün. Bu iş dünyası ile ilgili en geçerli gerçeklerden biridir. 

Niye mi?

   Hiç çalışan performansı diye bir şey duydun mu? Daha çok kazanmak için daha sıkı ve yoğun çalışırsın. Kendini geliştirirsin. Yeteneklerini arttırırsın. Çok çalışırsın ve doğal olarak kazancın artar. Ancak kaçırdığın bir nokta var.

   Harcadığın emek ve bu emeğin niteliği de artmış durumda. Yani kazancını sayısal olarak bu etkenlere böldüğünde gene birim emek başına kazancın normal bir çalışanınkine denk oluyor. Sadece sen aynı sürede daha çok ve nitelikli çalışıyorsun. Özetle daha çok kazandırdığın için daha çok kazanıyorsun. Hepsi bu...

Peki daha çok çalışmanın bana ne zararı var?


   Daha çok yıpranıyorsun. Başkaları keyifle gezinirken, eğlenirken sen ende oturmuş patronunun işini geliştirmeye çalışıyorsun.


Bu yanlış mı? tabii ki de hayır!

   Ama bir şartla. Edindiğin bilgileri damıtıp, toparlayıp daha üstün yetenekli bir insan olduktan sonra mutlaka kendi işini kurmanın yollarını aramalısın. Hala bir çalışan olarak devam etmen büyük hata olur. Bunu iki aşama halinde yapmalısın.

   İlk aşamada işten arta kalan zamanlarda sana yeteneklerinden ek gelir sağlayacak serbest işler bulmalısın. Eğer çalışma hayatınızda edindiğiniz deneyimleriniz sayesinde bir iş İngilizcesi birikiminiz var ise bunu akşamları özel ders vermek ya da para karşılığı çeviri yaparak değerlendirebilirsiniz. Bu yolla kuracağınız yeni bağlantılar size ileride belki de yeni fırsatlar sağlayabilir.

   İkinci aşamaya genelde ilk aşamada edindiğiniz gelir aylık maaşınıza yaklaştığı zaman geçmelisiniz. Zaten kendi çalışmanızla maaşa yakın para kazanıyorsanız bu işlere tam zamanınızı ayırdığınızda aylık kazancınızı katlama olasılığınız yüksek. Tabii bu geçişi her şeyden emin olduktan sonra yapmalısınız. Bunu sadece bir örnek olarak verdim. Siz kendinize uygun daha kazançlı iş fikirleri üretebilirsiniz. Önemli olan faydalı fikirler üretmek.

   Kısacası başkasının yanında çalışarak belki bir genel müdür olabilirsiniz. 20 yıllık uzun bir hizmet döneminden sonra 150-200 bin liralık maaşlara bile ulaşabilirsiniz. Ama asla kendiniz olamazsınız. Kendi hayatınız olmaz. Hep başkaları tarafından yönetilirsiniz. Bunun yerine kendi işinizi kurmanın yollarını ararsanız ve bu konuda da inatla, sebatla çalışırsanız, siz de kendi servetiniz yapabilirsiniz. Kendi kendinizin patronu olabilirsiniz. Belki bir gün siz de zengin olabilirsiniz.

Neden zengin olamıyorum? Çünkü "başkası" için çalışıyorum!

    Eğer kendi hayatına yön vermeye karar verdiysen ve çok kazandıracak bir iş fikrin de varsa
 Yeni İş Kuracaklara Tavsiyeler yazı dizisini takip edebilirsin.



Yorumlar

Ayın En Çok Okunanları

Sabahları Erken Kalkmanızı Gerektirmeyen İşler

100 Doları 1 Milyon Dolar Yapmak(Gizli Milyarder)

Başarı için kaç deneme yapmak gerekir?(James Dyson'ın Hayatı)

Boğa Tuzağı Nedir?

Enflasyon Nedir?

ABD Enflasyon Verisiyle Nasıl Ayı Tuzağı Kuruldu? Ayı Tuzağı Nedir?

BIST Yatırım Fonları (ETF): Yeni Başlayanlar İçin Kapsamlı Rehber

Seçim Sandığını Hazine Sandığına Dönüştürün!

Gemba Yürüyüşü: Gemba Nedir?

Mücevhere Yatırım Yapılır mı?

En Popüler Yazılar

A3 Planlama Sistemi Para Notları Araştırması

Sabahları Erken Kalkmanızı Gerektirmeyen İşler

On Dönüm Bostan Yan Gel Yat Osman :)