Borsa Neden Düşüyor?

 

30 Eylül 2022 Cuma günü itibariyle 3179,99 puanla Borsa Istanbul kapandı. Bir önceki güne nazaran %1,05 lik bir artışla kapanmış olsa da bu durum borsada her şeyin tam olarak düzeldiği anlamına gelmiyor. Tek olumlu yani bir önceki günü kritik bir sınırın hemen üstünde kapatan borsanın Cuma günü az da toparlanması oldu.

 

Borsadaki düşüş bekleniyordu.

Uzmanlar 2022 Eylül ayının son iki haftasında, özellikle de bu hafta BİST100 endeksinde bir düşüş bekliyordu. VİOP'ta işlem görenler için kontratların bitiş süresi 30 Eylül'dü. Bu düşüşün önemli sebeplerinden birisi de buydu. Para bulmak için tutukları hisse lotlarını satmaya başladılar ve ardından gelen diğer satış dalgalarıyla birlikte BİST100 son zamanların en büyük düzeltmelerinden birini yaşadı.

 

Teknik analiz uyarıları sizi zarardan kurtarmaz.

Bu haftanın verilerini teknik analiz indikatörleri açısından incelediğinizde Düşen trend direnci, yükselen trend desteği, parabolik indikatörün altında, hareketli indikatörler, Bolinger Bantları ve diğer pek çok indikatör BİST100'deki zayıflığı gösteriyordu. Şunu unutmayın, teknik analiz araçları sadece ellerindeki veriyi işler. Veriler de olaylardan toplanır. Yani indikatör size haber verdiğinde olan zaten olmuştur. Böylesi durumlarda manipülatif kağıtlara yatırım yapmadıysanız, özellikle BİST100 şirketlerinin loltlarını elinizde tutuyorsanız; sabretmeniz yönünde olacaktır.

Değerli şirketlerde alım fırsatı doğdu.

Bu haftaki satışlar sonucu gelen sert düşüşler, uzun zamandır yüksek fiyattan seyreden büyük şirketlerin hisselerini satın alınabilir noktaya getirdi. Özellikle haftaya elinde likit parayla girenler, sepetlerinde ucuza alınmış değerli hisselerle Cuma günü mutlu bir kapanış yaptılar.

Borsa İstanbul Daha Fazla Düşer mi?

Yaptığım araştırmalara göre BİST100 endeksi geçen hefta kendisinden beklenen bant aralığında düşüşler gerçeleştirmiş. Bundan sonra bir toparlanma evresine doğru gidebilir. Son 2 ahftada kayıplar yaşayan yatırımcıların telafi amaçlı alımları yeni yeni bir rallinin başlamasına neden olabilir. Uzmanların görüşü, düşüşün devam etmesi durumunda BİST100 endeksinin 2850 bandının altına inmeyeceği yönünde. Böylesi kötü bir senearyonun en can sıkıcı tarafı bu düşüş sürecinin 3 haftada tamamlanacak olması. Ama genel hava yükselişe devam edilecği yönünde. Unutmayın düşen bir hissenin bu fiyattan satıcısı varsa alıcısı da vardır. Ve kimse zorda kalmadığı sürece elindeki hisseleri alış fiyatının altından vermez. Yani bu noktadan sonra yeterince sabredip beklerseniz. Kazanan siz olacaksınız.

 

Yorumlar

Ayın En Çok Okunanları

Enflasyon Nedir?

100 Doları 1 Milyon Dolar Yapmak(Gizli Milyarder)

Gemba Yürüyüşü: Gemba Nedir?

A3 Planlama Sistemi Para Notları Araştırması

Sabahları Erken Kalkmanızı Gerektirmeyen İşler

Başarı için kaç deneme yapmak gerekir?(James Dyson'ın Hayatı)

Teknik Analizde Trend Teyidi için Neden 2 Gün Kapanış Fiyatı Onayı Beklenir?

Neden Zengin Olamıyorum?

Paylaşımlı Ev Nedir? Share House İş Modeli Yatırımı

VIX Korku Endeksi: Piyasaların Kalp Atışı

En Popüler Yazılar

A3 Planlama Sistemi Para Notları Araştırması

Sabahları Erken Kalkmanızı Gerektirmeyen İşler

On Dönüm Bostan Yan Gel Yat Osman :)

Neden Zengin Olamıyorum?