Kitle fonlamasıyla uzay yolculuğu

Crowdfunding Uzay Projesi "Copenhagen Suborbitals" Hakkında Her Şey



"Copenhagen Suborbitals'ı 
Kitle fonlaması yapan destekçileri
ve gönüllü çalışanları uzaya taşıyacak"   


copenhagen suborbitals denizden roket kalkıyor
 Copenhagen Suborbitals projesi kitle fonlaması desteğiyle yürütülen bir proje.
Projede alt-yörüngeye gönderilecek roketler deniz üzerindeki yüzer rampalardan fırlatılacak.(fotoğraf: Copenhagen Suborbitals)


    Danimarkalı bir grup idealist sivil mühendis tarafından kurulan ve kitle fonlamasının sınırlarının dünyamızı bile aşabileceğini bizlere gösteren bir proje Copenhagen Suborbitals. 2008 yılında Peter Madsen ve Kristian Von Bergston öncülüğünde amatör bir ruhla kurulan oluşumun temeli Peter Madsen'in çocukluğundan beri gelen uzay tutkusuna dayanıyor.


Kitle fonlaması(Crowdfunding) nedir?

    Sosyal mecralarda çoğunlukla ingilizce adıyla(Crowdfunding) anılan kitle fonlaması, bir girişimci/veya girişimcilerin oluşturduğu ve internet üzerinden duyurusunu yaptığı projeye çok katılımcının küçük miktarda bağışlar/yatırımlar ysapmasına dayanan yeni nesil bir yatırım ve fonlama sistemidir. Crowdfunding sisteminde yatırımcılar online ödeme kanalları üzerinden ödeme yaparlar. Çoğunlukla yapılan ödemeler üretilecek ilk ürün karşılığı ya da hisse karşılığıdır.

    Geçtiğimiz yıllarda kitle fonlama yöntemiyle kaynak bulma imkanı pek çok küçük girişimcinin, starup'ın parlak fikirlerini hayata geçirmelerine olanak verdi. Copenhagen Suborbitals de Crowdfunding'in geldiği en uç noktalardan birisi. 

Copenhagen Suborbitals Projesinin detayları

    Çalışanların önemli bir kısmının ücret almadan gönüllülük esasına dayanan proje destekçilerinden gelen bağışlarla faaliyete başlamış. Projeye dahil olan 55 civarında mühendis ve teknisyen günlük mesailerinin bitmesinin ardından kalan zamanlarda ve tatil günlerinde bu ilginç girişim için ücretsiz çalışıyorlar. Tabi Danimarka gibi kişi başı düşen gelirin yüksek olduğu, emeğinizin karşılığını alabileceğiniz bir ülkede insanların böyle zor ve tehlikeli bir iş için ücretsiz çalışması normalken bizim güzel Türkiye'mizde henüz emeğimizin karşılığını bile tam alamazken bir de para almadan böyle zor bir projeye zaman ayırabilecek insan bulmak pek mümkün görünmüyor malesef. Zaten projenin en değerli varlığı bilgi birikimini gönüllü olarak paylaşan bu eğitimli insan kaynağı.

    Bir sanayi sitesi denilebilecek bir yerde küçük bir atölyede üretime başlanan projede üretilen roket prototoiplerinin fırltama denemeleri deniz üzerinde yüzer bir rampada yapılmaktadır. Şimdiye kadar 2 uzay kapsülü prototipi üretilen projede 6 roket uçuş denemesi yapılmış. En son başarılı roketleri Nexo II Ağustos 2018 başarılı bir uçuş gerçekleştirmiş. Şu anki hedefleri yer kasbuğundan 100 km yukseğe, Suborbital yani alt yörüngeye insanlı bir uzay kapsülü oturtabilmek. Bunun için geliştirme süreci devam eden uzay kapsülünün adı ise Spica. Kendi astronot yetiştirme programı da olan projede şimdilik 3 astronot adayı mevcut.

Projenin yaratıcıları ve Copenhagen Suborbitals astronot adayı Spica uzay kapsülü prototipinin yanında.
Projenin yaratıcıları ve Copenhagen Suborbitals astronot adayı
Spica uzay kapsülü prototipinin yanında. (fotoğraf: Copenhagen Suborbitals)


  Projenin başlangıcında elde edilen bilgi birikiminin ve teknolojinin opensource olarak herkesle açık bir şekilde paylaşılacağı duyurulmuşken ilerleyen zamanlarda teknolojinin paylaşılmasının tehlikeli sonuçlar doğurabileceği gerekçesiyle devlet tarafından engellendiği ifade edilerek bundan vazgeçilmiştir.  


Projenin gelir kaynakları

    Hem kendi websitesi üzerinden hem de indiegogo gibi crowdfunding platformlarından bağış alan projede destek aylık 5 ABD Dolarından başlıyor ve artan miktarlara göre adınızı roket üzerine yazdırmak, roket uçuş denemelerini ekiple beraber izleyebilme imkanı, poster gibi hediye ve imkanlar sunuyor.

    Copenhagen Suborbitals projesi, kitle fonlaması desteğine ek olarak Solidworks, Jaksa gibi yazılım ve sanayi teknolijeri alanında isim yapmış 10'a yakın firmadan sponsorluk desteği de almaktadır.

    Tabi ki en büyük destek daha önce de söylediğim gibi ücretsiz olarak gönüllülük esasına göre yılların bilgi birikimi ve deneyimini projeye aktaran aralarında makine, kontrol, uçak mühendisliği, yazılım mühendisliği gibi pek çok uzmanlığa sahip gönüllülerden geliyor.



Para Notları



 

Yorumlar

Ayın En Çok Okunanları

Enflasyon Nedir?

100 Doları 1 Milyon Dolar Yapmak(Gizli Milyarder)

Sabahları Erken Kalkmanızı Gerektirmeyen İşler

A3 Planlama Sistemi Para Notları Araştırması

Başarı için kaç deneme yapmak gerekir?(James Dyson'ın Hayatı)

Teknik Analizde Trend Teyidi için Neden 2 Gün Kapanış Fiyatı Onayı Beklenir?

Gemba Yürüyüşü: Gemba Nedir?

Neden Zengin Olamıyorum?

VIX Korku Endeksi: Piyasaların Kalp Atışı

Paylaşımlı Ev Nedir? Share House İş Modeli Yatırımı

En Popüler Yazılar

A3 Planlama Sistemi Para Notları Araştırması

Sabahları Erken Kalkmanızı Gerektirmeyen İşler

On Dönüm Bostan Yan Gel Yat Osman :)

Neden Zengin Olamıyorum?